Tientallen arrestaties in Italiaans matchfixing-schandaal

Ger
19 mei 2015, 09:01

Bij een grootscheepse actie van de Italiaanse politie zijn vijftig mensen aangehouden in verband met matchfixing. Onder de arrestanten bevinden zich zeker vijftien spelers en een aantal voorzitters en managers van clubs uit de Lega Pro, het laagste niveau in het Italiaanse profvoetbal, en Serie D, de hoogste amateurklasse.

Buitenlandse geldschieters van Italiaanse clubs zijn eveneens opgepakt, onder andere uit Rusland, Servië en China. De operatie van justitie maakt deel uit van een onderzoek tegen de maffiagroep 'Ndrangheta. Tientallen duels uit de derde en vierde divisie zouden zijn gemanipuleerd door een netwerk van clubbestuurders, coaches en voetballers. Bij de sportieve fraude zijn volgens de politie meer dan dertig clubs betrokken. In zeker één geval zou sprake zijn van samenwerking met het misdaatsyndicaat 'Ndrangheta.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat het openbaar ministerie een lijst had opgesteld met 130 verdachten van betrokkenheid bij fraude in het voetbal. De lijst kwam tot stand op basis van vooronderzoek, dat maar liefst vier jaar in beslag had genomen. De Italiaanse bond schorste de afgelopen jaren al meer dan vijftig spelers voor het manipuleren van wedstrijden.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen