Engelsen willen dat Blatter per direct bij FIFA vertrekt

28 mei 2015, 07:25   Bijgewerkt: 28 mei 2015, 09:43

De Engelse voetbalbond vindt dat Sepp Blatter er door alle problemen niet meer omheen kan: de 79-jarige Zwitser moet volgens de FA per direct opstappen als voorzitter van de FIFA. Dat heeft bondsvoorzitter Greg Dyke op de Engelse televisie gezegd. Hij gaat een stapje verder dan de Europese voetbalfederatie UEFA, die pleit voor een half jaar uitstel van de presidentsverkiezing van komende vrijdag.

Er werden woensdag zeven officials van de FIFA opgepakt in Zwitserland vanwege corruptie-activiteiten, maar de wereldvoetbalbond en preses Sepp Blatter stelden dat zij de onrust als iets goeds beschouwen, als een belangrijke stap in een schoonmaakactie. Volgens hen komt het door de maatregelen van de FIFA allemaal goed. Dyke vindt dat klinkklare onzin. "De schade die de FIFA heeft opgelopen is zo groot geworden, dat die niet kan worden hersteld zolang Blatter aan het bewind staat. De UEFA moet ook proberen om hem weg te sturen. Blatter moet ontslag nemen, worden weggestemd of via een andere manier de laan uit worden uitgestuurd", aldus de FA-voorzitter.

Blatter strijdt vrijdag in de verkiezing met de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein om het voorzitterschap van de FIFA. De Zwitser gaat voor zijn vijfde termijn bij de mondiale voetbalfederatie. Hij geldt als grote favoriet, maar zijn reputatie en imago hebben door de problematiek en geluiden van corruptie wel weer meer deuken opgelopen. De UEFA wil dat de verkiezing wordt uitgesteld en overweegt een boycot als hij toch plaatsvindt. De leiders van het Europese voetbalorgaan komen donderdag bij elkaar. De Aziatische voetbalfederatie heeft ondanks alles laten weten dat het nog steeds Blatter steunt, met al haar 47 bonden.

Er worden in totaal veertien mensen verdacht van corruptie bij de toewijzing van de WK's aan Rusland en Qatar, de verkoop van televisierechten en het sluiten van marketingdeals. Onder hen bevinden zich negen functionarissen van de FIFA. Zeven daarvan werden woensdagochtend gearresteerd in een hotel in Zürich, waar ze zich hadden verzameld voor een jaarlijkse vergadering. Woensdagavond meldde Jack Warner, een andere verdachte en ex-vice-voorzitter bij de FIFA, zich bij een politiebureau in Trinidad en Tobago. Tegen hem liep al een arrestatiebevel.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen