"UEFA kan zich bij winst Blatter terugtrekken uit FIFA"

28 mei 2015, 15:52

Bij monde van voorzitter Michel Platini heeft de Europese voetbalbond UEFA donderdagmiddag gereageerd op het corruptieschandaal rond de FIFA, de gevolgen hiervan voor de presidentsverkiezingen van de wereldvoetbalbond van vrijdag en de positie van voorzitter Sepp Blatter. Platini, die de president eerder op de dag tevergeefs vroeg om ontslag te nemen, benadrukte dat de UEFA over vervolgstappen zal nadenken als Blatter mag aanblijven als president.

"Mocht Blatter herkozen worden als president, dan zal de UEFA rond de Champions League-finale in Berlijn bijeenkomen om het over vervolgstappen te hebben", sprak Platini op de persconferentie. De Fransman had het over het bespreken van 'alle mogelijkheden'. Er wordt gesuggereerd dat er een nieuwe wereldvoetbalbond wordt opgericht. Dat heeft de voetbalbond van Denemarken tijdens het Europese topoverleg in Zürich voorgesteld.

"We gaan niet meedoen aan nieuw mandaat voor Blatter", stelt Platini, die de meest rigoureuze maatregelen niet uitsluit. "De UEFA kan zich terugtrekken uit de FIFA", noemt hij zelfs als optie. De Franse UEFA-voorzitter gaf ook aan dat de Amerikaanse FBI, die de Zwitserse justitie opdracht gaf om FIFA-officials uit hun bed te lichten en te arresteren, een rol kan spelen als Blatter op zijn post blijft. "Als er geen hervorming bij de FIFA plaatsvindt, dan zal de FBI dat wel doen. Dat gevoel heb ik. Tot slot: als Sepp blijft, dan zullen er veel mensen zijn die niet bij de FIFA willen blijven."

Maar voordat het zover is, hoopt Platini dat tegenkandidaat Ali bin Al-Hussein de strijd met Blatter zal winnen. De Jordaanse prins is absoluut niet de favoriet, maar kan volgens Platini wel op minimaal 45 of 46 stemmen vanuit Europa rekenen. Dat is een grote meerderheid, maar niet het totaal. Toch hoopt de UEFA-baas dat Ali kans maakt tegen Blatter. "Voor hem stemmen is de enige manier om Blatter te verslaan. Ik roep alle bonden op om dat te doen. Ik hoop dat andere leden daar ook de moed voor zullen hebben, anders verandert de FIFA nooit. Ik zeg het met tranen in mijn ogen, maar zo is het nu eenmaal. Er zijn te veel dingen gebeurd."

Platini was eerst nauw betrokken bij de FIFA en heeft naar eigen zeggen nog 'veel affectie' met Blatter, maar hij vindt dat het zo niet meer verder kan. "Ik hou van de FIFA - ik heb bewondering voor de bond - maar ik heb er genoeg van. En genoeg is genoeg, Over de gebeurtenissen kan ik niets zeggen, dat ligt allemaal bij justitie, maar ik ben de eerste om ervan te walgen. Dat geldt voor meerdere UEFA-leden, waardoor er een zeer grote meerderheid op Ali zal stemmen."

Tot slot roept Platini andere landen buiten Europa ook op om op Prins Ali te stemmen. "Anders zal FIFA nooit veranderen", weet hij.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen