FIFA betaalde miljoenen aan Ierland na handsbal Henry

4 juni 2015, 20:45   Bijgewerkt: 26 juni 2016, 13:24

Er komen steeds meer kwalijke zaken aan het licht in het corruptieschandaal rond de FIFA. Er is nu naar buiten gekomen dat de wereldvoetbalbond in 2009 vijf miljoen euro overgemaakt heeft naar de voetbalbond van Ierland, om ervoor te zorgen dat er geen rechtszaak zou worden aangespannen na het omstreden doelpunt van Frankrijk in de play-offs om deelname aan het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Dat heeft de Ierse bondsvoorzitter John Delaney donderdagmiddag op het Ierse radiostation Radio RTE 1 toegegeven. Aanleiding voor de betaling was de handsbal van Thierry Henry tijdens de return van de play-offs voor het WK 2010. Ierland werd gedupeerd door een arbitrale blunder, waardoor een rechtszaak voor de hand lag. Door het smeergeld van de FIFA zagen de Ieren echter af van juridische stappen.

Ierland ging in eigen land in de play-offs met 0-1 ten onder tegen Frankrijk, maar kwamen tijdens de terugwedstrijd in het Stade de France met 0-1 voor. Het leek op strafschoppen uit te draaien, maar Henry nam de bal in de verlenging met de hand mee en leverde de bal aan William Gallas, die de cruciale gelijkmaker aantekende.

De Ieren dreigden om naar de rechter te stappen, met de eis om als 33ste land toegelaten te worden tot het WK, maar de FIFA betaalde dus vijf miljoen euro om dit te voorkomen. Delaney: "We vonden dat we een zaak hadden tegen de FIFA. Niet alleen wegens de handsbal van Henry, maar ook vanwege het feit dat Sepp Blatter ons gewoon uit stond te lachen. Toen we actie wilden ondernemen kwam het al snel tot een overeenkomst."

Delany bevestigt noch ontkent overigens dat het om vijf miljoen euro gaat. "De hoogte van het betaalde bedrag is vertrouwelijk, maar het was een goede deal voor de FAI."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen