Zege voor Oranje blijft laatste jaren uit tegen Duitsland

Ger
16 november 2015, 16:08   Bijgewerkt: 16 november 2015, 16:15

Het duel tussen Duitsland en Nederland is een klassieker in de voetbalwereld, al is het sportieve belang dinsdag voor even naar de achtergrond verdwenen. Door de aanslagen in Parijs vormt de oefeninterland vooral een signaal dat de betrokken partijen niet willen wijken voor terreur. Bij de aftrap om 20.45 uur in Hannover weet Oranje dat het voor een lastige sportieve taak staat. De vijf voorgaande wedstrijden tegen Duitsland leverden geen enkele zege op.

De laatste overwinning van Oranje op de oosterburen kreeg inmiddels dertien jaar geleden gestalte. Na de mislukte WK-kwalificatie ging het Nederlands elftal in november 2002 op bezoek in Gelsenkirchen. De Duitse ploeg had op dat moment de status van vice-wereldkampioen, maar verder dan een treffer van Fredi Bobic kwam Die Mannschaft die avond niet in de oefeninterland. Oranje stelde daar doelpunten van Patrick Kluivert, Jimmy-Floyd Hasselbaink en Ruud van Nistelrooy tegenover, goed dus voor een 1-3 zege.

EK 2004

EK 2004

De twee aartsrivalen speelden een jaar later vriendschappelijk tegen elkaar in de Rotterdamse Kuip. Zoals inmiddels aan de lopende band het geval is - mits blessurevrij - was Arjen Robben de grote man bij Oranje. De Groninger zette het Nederlands elftal met twee doelpunten nadrukkelijk op het spoor naar de overwinning. Het liep in de tweede helft echter anders. Michael Ballack tekende voor de 2-1, waarna de Duitsers dankzij een treffer van Gerald Assamoah zelfs nog op gelijke hoogte kwamen.

De groepsfase van het EK in 2012 vormde het decor voor de volgende burenruzie. Nederland slikte in Oekraïne wederom een nederlaag: 1-2. Voor Duitsland was Mario Gomez met twee doelpunten de grote man. Robin van Persie scoorde in de 73ste minuut tegen, maar die treffer bleek slechts voor de statistieken. Oranje verliet het toernooi uiteindelijk met de staart tussen de benen. Naast Duitsland bleken ook Denemarken en Portugal in de poule een maatje te groot, en dus stapte het afgeschminkte Nederlands elftal puntloos in het vliegtuig terug naar Nederland.

De laatste onderlinge confrontatie leverde een gelijkspel op. Het saaie oefenduel in Amsterdam eindigde in 2012 zoals het was begonnen: 0-0. Dinsdag is voetbal is even bijzaak, zeker voor de aangeslagen Duitsers. Toch is de vriendschappelijke interland tegen het Nederlands elftal vanwege de dramatische gebeurtenissen in Parijs niet van het programma gehaald. De ploeg van bondscoach Joachim Löw wil graag een signaal afgeven aan de rest van de wereld - en daar sluit Oranje zich bij aan. "We laten ons niet intimideren door terreur", aldus interim-voorzitter Reinhard Rauball van de Duitse voetbalbond.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen