Het jaaroverzicht van FCUpdate.nl: deel drie

Ger
31 december 2015, 17:20   Bijgewerkt: 31 december 2015, 17:33

De champagne kan bijna ontkurkt worden, maar voordat we het nieuwe jaar inluiden, blikken we nog een keer terug op het voetbaljaar. FCUpdate.nl maakt een selectie van de meest mooie, bijzondere en in het oog springende momenten en gebeurtenissen in 2015. Dinsdag en woensdag verschenen er al twee delen, nu is het tijd voor het afsluitende hoofdstuk. Met de maanden september tot en met december.

September

Het Nederlands elftal maakte onder leiding van de nieuwe bondscoach Danny Blind weer een rampavond mee in de EK-kwalificatiecyclus. Het thuisduel met IJsland ging na het uitvallen van Arjen Robben en een rode kaart voor Bruno Martins Indi met 0-1 verloren. Oranje zakte daarna ook door het ijs bij Turkije (3-0), waardoor het EK vrijwel uit zicht raakte. Engeland had zijn zaakjes beter voor elkaar. De ploeg van keuzeheer Roy Hodgson plaatste zich als eerste land voor het toernooi van komende zomer, uiteindelijk zelfs met de maximale score. Wayne Rooney bereikte bovendien een mijlpaal in het duel met Zwitserland. Door een penalty te benutten, tekende de aanvaller voor zijn vijftigste interlandgoal. Hij onttroonde daarmee Bobby Charlton als topscorer aller tijden van het Engelse elftal. Het lukte Patrick Kluivert niet om Curaçao naar de groepsfase te leiden van het kwalificatietoernooi voor het WK in 2018. Een dubbele confrontatie met El Salvador ging verloren. Hakim Ziyech besloot Marokko boven Nederland te verkiezen, later gaf Anwar El Ghazi wél zijn ja-woord aan Oranje. Bij de nationale vrouwenploeg ging Arjan van der Laan aan de slag als nieuwe bondscoach.

Oktober

PSV sloeg een mooie slag in de Eredivisie door de topper bij Ajax te winnen (1-2). Gastón Pereiro was met twee goals de grote man. In de KNVB Beker was Feyenoord te sterk voor aartsrivaal Ajax (1-0) en klopte FC Utrecht bekerhouder FC Groningen (5-3). Bij sc Heerenveen trainde Afonso Alves enkele dagen mee, maar de Braziliaan besloot toch een punt achter zijn loopbaan te zetten. Met Foppe de Haan keerde later wel een andere illustere naam terug in het Abe Lenstra Stadion. Hij nam op imterim-basis de taken over van de opgestapte Dwight Lodeweges. Mounir El Hamdaoui ging weer aan de slag bij AZ en een niveau lager maakte coach Robert Maaskant bij NAC plaats voor de bij Brentford ontslagen Dijkhuizen. Bij Sunderland stapte Dick Advocaat op, Liverpool haalde Jürgen Klopp binnen als manager en Huub Stevens werd de nieuwe trainer van 1899 Hoffenheim. Wesley Sneijder zette bij Galatasaray zijn krabbel onder een nieuw contract tot medio 2018. Blatter en Platini moesten op het strafbankje blijven zitten. De twee voetbalbobo's werden door de ethische commissie van de FIFA voor negentig dagen geschorst.

November

Feyenoord wist Ajax niet voor de tweede keer binnen anderhalve week te verslaan. Het competitieduel in de Rotterdamse Kuip kreeg een 1-1 eindstand. Frankrijk en Duitsland speelden onder bizarre omstandigheden een oefeninterland. Parijs was die avond het trieste decor van meerdere aanslagen, waarbij veel mensen omkwamen. De beveiliging van het Stade de France wist gelukkig te voorkomen dat een zelfmoordterrorist plaats nam tussen het publiek. Oranje, dat op die zwarte avond zegevierde bij Wales (2-3), kwam enkele dagen later niet in actie tegen Duitsland. Een kleine anderhalf uur voordat er in Hannover afgetrapt zou worden, werd het duel op aandringen van de politie afgelast. In de Oranje-selectie ontbrak Robin van Persie. De routinier was volgens bondscoach Blind bij Fenerbahçe 'niet in zijn ritme' gekomen. Zlatan Ibrahimovic velde eigenhandig Denemarken in de play-offs om een EK-ticket. De Zweed scoorde drie keer in het tweeluik.

Santiago Bernabeu

Santiago Bernabeu

December

Hoewel Oranje zich niet wist te plaatsen voor het EK, besloot de KNVB voorzitter Bert van Oostveen te herbenoemen. De kandidatuur van Nederland en België voor de organisatie van het WK in 2018 kwam onder een vergrootglas te liggen. Bij het bid zou in 2009 een som van 10.000 euro aan een Afrikaanse stemmenronselaar zijn betaald, waarmee de regels werden overtreden. De soap rond Blatter en Platini kreeg een nieuw hoofdstuk. De voetbalbestuurders werden voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA vanwege hun betrokkenheid bij een smeergeldaffaire. Blatter en Platini vechten de straf aan. FC Twente mag door de omstreden deals met Doyen drie seizoenen lang geen Europees voetbal spelen. Ook kreeg de Enschedese club een geldboete van 45.250 euro opgelegd. Supportersvereniging De Vriendenkring gaf daarna aan het totale bedrag te willen overmaken.

Door: Ger Hensen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen