FC Twente is bang voor faillisement en gaat in beroep

Jw
19 mei 2016, 18:28   Bijgewerkt: 19 mei 2016, 18:35

FC Twente legt zich niet neer bij de straf van de licentiecommissie. De Tukkers worden verplicht te degraderen naar de Jupiler League, waarmee volgens de KNVB boete wordt gedaan voor het financiële wanbeleid van de afgelopen jaren. FC Twente heeft beroep aangetekend tegen het besluit, omdat alle hervormingsplannen gebaseerd zijn op een toekomst in de Eredivisie. Degradatie betekent dat de trots van Enschede alsnog failliet gaat, zo wordt geredeneerd.

Woensdag werd bekend dat de licentiecommissie tot het oordeel was gekomen dat FC Twente er de laatste jaren een puinhoop van heeft gemaakt en dat het intrekken van de proflicentie, die nodig is om in het betaald voetbal uit te komen, ingetrokken dient te worden. Doordat de nieuwe clubleiding echter schoon schip heeft gemaakt, wil de Nederlandse voetbalbond coulant zijn en direct een nieuwe licentie verstrekken. De regels schrijven dan echter wel voor dat FC Twente moet beginnen in de Jupiler League.

onno jacobs

onno jacobs

"Degradatie staat gelijk aan faillisement"

In een nieuwe reactie gaat FC Twente in op de reden van het beroep. "Een belangrijk deel van de korte en lange termijn afspraken voor de financiële toekomst van de club zijn gemaakt onder het voorbehoud dat de huidige licentie (voor de Eredivisie) behouden blijft'', zegt bestuurder Jan Schutrups tegenover TC/Tubantia. "De licentiecommissie geeft aan te hebben gezocht naar een proportionele sanctie, maar de gekozen variant leidt binnen afzienbare tijd eveneens tot het faillissement van de club en zou dus even goed 'disproportioneel' zijn."

"Het 'nieuwe' FC Twente heeft steeds laten zien alle verantwoordelijkheid te willen nemen voor het rechtzetten van de misstappen uit het verleden, bijvoorbeeld door bij voorbaat niet in beroep te gaan en door alle sancties tot dusverre te accepteren (inclusief die vanuit de ECV), maar nu wordt naar ons rechtsgevoel een grens overschreden. Nu wordt onze club feitelijk alsnog de definitieve doodsteek toegebracht. Daar kunnen en mogen wij ons niet bij neerleggen", vindt Schutrups.

Interim-directeur Jacobs onderstreept de uitspraken van Schutrups. "Zoals ik gistermiddag al aangaf zijn wij verbijsterd door het voorgenomen besluit dat zou betekenen dat FC Twente degradeert naar de Jupiler League. Met deze variant hebben wij op geen enkele wijze rekening kunnen houden, omdat het licentiereglement hier eenvoudigweg niet in voorziet. Bovendien stelt de licentiecommissie zelf in haar motivering vast dat FC Twente inmiddels heeft voldaan aan alle voorwaarden die de commissie eerder heeft gesteld ter voorkoming van "definitieve intrekking van de licentie van FC Twente".

Het is wachten op een reactie van de KNVB op het beroep. FC Twente loopt het risico dat de club door het protest alsnog afstevent op een faillisement, omdat de bond kan besluiten een nieuwe licentie niet te verschaffen. Blijft FC Twente in leven? Dat is de vraag die FC Twente en de KNVB samen dienen te beantwoorden in de komende tijd.

[photo,96480,left,]

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen