Wat gebeurde er op dag 8 van het EK?

Ger
17 juni 2016, 22:13

Op de achtste dag van het Europees kampioenschap plaatste Italië zich dankzij een 1-0 overwinning op Zweden voor de achtste finales, maar een andere wedstrijd haalde vooral het nieuws. Kroatische fans misdroegen zich stevig tijdens het duel met Tsjechië. Verder is de UEFA niet blij met het gras in Frankrijk en willen de Engelse supporters graag van een speler af.

Aanvoerder Srna barst in tranen uit bij volkslied

{image[310873][left-half][]}Darijo Srna keerde deze week huiswaarts omdat zijn vader was overleden. Het trieste nieuws kreeg de aanvoerder van Kroatië te horen na de gewonnen groepswedstrijd tegen Turkije (1-0). Hij sloot donderdag weer bij de selectie, omdat zijn vader dat zo gewild zou hebben. "Ik ben fit, ik ben er klaar voor", zei Srna. "Iedereen weet dat het mijn vaders laatste wens was dat ik zou spelen en zoveel mogelijk zou winnen met de Kroatische nationale ploeg. Dat is wat mijn vader wil. Alles wat hij in zijn leven heeft gedaan, stond in het teken daarvan." In het duel met Tsjechië begon Srna opnieuw in de basis. Voorafgaand aan de tweede groepswedstrijd kreeg hij te maken met heftige emoties. De verdediger barstte tijdens het volkslied van zijn land in tranen uit. Het leverde indrukwekkende beelden op.

Kroaten verliezen twee punten na vuurwerkincident

{image[310869][right-half][vuurwerk]}Dat de beveiliging op het EK allerminst waterdicht is, werd pijnlijk duidelijk tijdens hetzelfde duel tussen Tsjechië en Kroatië. In de slotfase werd er vanuit het vak van de Kroatische supporters vuurwerk op het veld gegooid, waarvan een projectiel tot ontploffing kwam in het gezicht van een steward. Daarna braken er ook ongeregeldheden uit op de tribune. De incidenten zorgden ervoor dat de wedstrijd zo'n vijf minuten stil werd gelegd door arbiter Mark Clattenburg. De misdragende fans hielpen hun ploeg bovendien niet bepaald door hun optreden. Voordat het vuurwerk op het veld belandde, ging Kroatië nog met 2-1 aan de leiding. In de slotfase hielp Tomas Necid de Tsjechen aan de 2-2. Na hands van Domagoj Vida scoorde de ex-speler van PEC Zwolle vanaf de stip. Bondscoach Ante Cacic van Kroatië haalde na de wedstrijd hard uit naar de relschoppers: "Het zijn hooligans. Wat hier is voorgevallen, noem ik een terreurdaad."

UEFA geïrriteerd om kwaliteit van grasmatten

{image[310877][left-half][veld]}Het EK is na het WK wereldwijd het best bekeken voetbalevenement en dus zou je mogen verwachten dat aan alle basisvoorwaarden voor goed voetbal is voldaan. Vrijdag uitte de UEFA echter haar ongenoegen over de kwaliteit van de grasmat in drie EK-stadions. "We zijn er niet tevreden over, het had beter gekund", mopperde toernooidirecteur Martin Kallen. Het gaat om het Stade Pierre-Mauroy in Lille, het Stade de France in Saint-Denis en het Stade Vélodrome in Marseille. In laatstgenoemd complex zijn de problemen het grootst en dat heeft een opmerkelijke reden. Enkele weken voor de start van het EK gaf rockband AC/DC nog een concert in het Stade Vélodrome, wat de speelmat in het stadion niet bepaald goed heeft gedaan. De Franse bondscoach Didier Deschamps vindt het verbazingwekkend dat het optreden van AC/DC doorgang kon vinden, zo kort voor het EK. Frankrijk speelde woensdag in Marseille tegen Albanië (2-0 winst) en er gleden regelmatig spelers uit.

Crowdfundingactie om Sterling weg te krijgen

{image[310876][right-half][]}Raheem Sterling maakte vorig jaar voor ongeveer 60 miljoen euro de overstap van Liverpool naar Manchester City, maar op Euro 2016 heeft hij dat bedrag nog niet waar kunnen maken. Zowel tegen Rusland (1-1) als tegen Wales (2-1 winst) begon Sterling in de basis bij Engeland, maar in beide duels werd hij voortijdig naar de kant gehaald. Engelse fans toonden zich allerminst gelukkig met het spel van de 21-jarige aanvaller, die tegen Wales bijvoorbeeld een opgelegde kans miste. Eén Engelsman is helemaal klaar met Sterling en is zelfs een crowdfundingactie begonnen om een vliegticket voor Sterling te kunnen kopen, zodat de speler per direct het EK kan verlaten. "Laten we eerlijk zijn, we zijn er allemaal ziek van om deze idioot op de vleugel te zien, zonder dat hij ook maar een enig fatsoenlijke voorzet geeft", schrijft initiatiefnemer Aaron Bamford. Hij heeft 200 Britse pond nodig voor het vliegticket. Omdat Sterling natuurlijk niet daadwerkelijk naar huis gaat, belooft Bamford het ingezamelde bedrag te doneren aan een goed doel.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen