AZ: de 'Europa Fighter' staat vrijwel altijd zijn mannetje

25 augustus 2016, 16:21

Vanavond (donderdag) hoeft AZ alleen nog maar het laatste zetje te geven, en dan valt het Servische Vojvodina van het Europa League-podium af. De Alkmaarders wonnen met 0-3 in Novi Sad en zitten daarom op rozen. Het pakt dit seizoen, zoals zo vaak, weer belangrijke Nederlandse punten in Europa. Want als er één Nederlandse ploeg is die deze eeuw goed presteert over de grens, dan is het AZ wel.

"Wij flikken het altijd, dat is fantastisch", jubelde Van den Brom vorige week na de 0-3 overwinning in de heenwedstrijd tegen Vojvodina. "We zijn een echte Europa Fighter", sprak de trotse coach van AZ. Zijn woorden zijn terecht, aangezien de Alkmaarse ploeg vaak wel zijn mannetje staat in Europa. En als AZ het vanavond afmaakt tegen de Serviërs, dan plaatst het zich andermaal voor de poulefase van de Europa League. De loting daarvoor is komende vrijdag om 13:00 uur in Monaco.

AZ houdt de eer vaak hoog

In het seizoen 2005/2006 wist AZ meteen weer te overwinteren in de Europa League. Het ging door in een groep met Dnipro Dnipropetrovsk, Middlesbrough, Litex Lovech en Grasshoppers, alvorens Real Betis te sterk was in de derde ronde. In het jaar daarop werd de kwartfinale weer bereikt door de Alkmaarders, die ongeslagen bleven in de groepsfase en Newcastle United en Fenerbahçe vervolgens uit het toernooi wisten te kegelen. De uitstekende reeks stokte in de volgende jaren enigszins, ook al werd in het seizoen 2007/2008 nog wel de poulefase gehaald.

In vier van de vijf afgelopen keren dat AZ Europees voetbal speelde, wist het vanuit de voorrondes knap door te stomen naar de groepsfase van de Europa League. In het seizoen 2012/2013 was het Anzhi Makhachkala van Samuel Eto'o alleen te sterk. Tweemaal, waaronder vorig seizoen, eindigde het toernooi na de groepsfase. De twee keren dat AZ wist te overwinteren in het tweede toernooi van Europa, werd meteen de kwartfinale gehaald. In het seizoen 2011/2012 werden Anderlecht en Udinese na de groepsfase opzijgeschoven, voordat Valencia te sterk was. In het seizoen 2013/2014 was AZ in de knock-outfase te sterk voor Slovan Liberec en Anzhi, waarop het zodoende revanche nam. Benfica bleek een maatje te groot in de kwartfinale, maar eens te meer liet AZ zien dat het geen kleintje is in Europa. Dat geldt niet voor alle Nederlandse ploegen...

Prima statistieken voor AZ

Op de clubranking van de UEFA staat AZ momenteel op de 69ste plaats, als derde Nederlandse club (Ajax 35ste, PSV 36ste). De Alkmaarders kennen op basis van de statistieken een prima staat van dienst in Europa, aangezien ze na 128 Europese wedstrijden een duidelijke positieve balans hebben: 59 overwinningen, 35 gelijke spelen en 33 nederlagen. In haar 128 duels maakte AZ 197 doelpunten, waarvan 122 in eigen stadion.

Op basis van meer recente statistieken kunnen we ten slotte gerust stellen dat AZ uitstekend in vorm is. De ploeg van coach John van den Brom won niet alleen de afgelopen drie wedstrijden, maar wist in de afgelopen zes optredens ook telkens minimaal één keer tot scoren te komen. Laten we hopen dat deze reeksen in de return tegen Vojvodina worden doorgezet.

[photo,100048,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen