Shaktar: Braziliaanse samba en Oekraïense degelijkheid

17 oktober 2017, 07:34   Bijgewerkt: 1 november 2017, 14:46

Kort na de loting voor de Champions League-groepsfase werd Shaktar Donetsk bestempeld als de grootste concurrent van Feyenoord in de strijd om de eventuele derde plaats. De ploeg uit Oekraïne won echter al van Napoli en kon Manchester City zeer goed bijbenen in Engeland. FCUpdate.nl werpt een nadere blik op de tegenstander van Feyenoord.

Shaktar garantie voor grote namen

Wie een nadere blik werpt op de lijst van spelers die de afgelopen tien jaar bij Shaktar hebben gespeeld, komt veel spelers uit de Europese top tegen. De koploper van de Oekraïense competitie slaagt er al jaren in om talentvolle voetballers, met name Brazilianen, op te snorren en aan te trekken. Het gros van de spelers die op jonge leeftijd uit het buitenland werd geplukt, heeft na hun periode in Donetsk een fraaie transfer gemaakt.

Shaktar houdt zich rustig op transfermarkt

Shaktar wordt soms in de media afgeschilderd als een koopclub, maar dat is ten onrechte. De 24-jarige Davit Khocholava was de enige speler die de club afgelopen zomer aantrok en dat gebeurde op transfervrije basis. Vorig jaar hield de club zich ook al rustig op de markt. Gustavo Blanco Leschuk was de enige speler waar de club geld voor betaalde en de transfersom was met een bedrag van vier ton absoluut niet hoog te noemen. Het typeert de werkwijze van de tienvoudig kampioen van Oekraïne. De club geeft niet meer geld uit dan er binnenkomt.

Kanttekening bij de uitgaven in 2013 is dat er destijds ook veel geld voor uitgaande transfers in het laatje van Shaktar terechtkwam. Door de transfers van Fernandinho (40 miljoen, Manchester City) en Mkhitaryan (27,5 miljoen, Borussia Dortmund) werd er een slordige zeventig miljoen euro verdiend. De grootste uitgaande transfer in de historie vond echter pas later plaats, in de zomer van 2015. De behendige Alex Teixeira werd toen voor vijftig miljoen euro naar het Chinese JS Suning getransfereerd.

Braziliaanse invloeden in de basiself

Aanvoerder en boegbeeld Darijo Srna (35) is er niet bij in De Kuip. De rechtsback was jarenlang een vaste waarde in de basisploeg, maar werd eind september betrapt op dopinggebruik. Hij komt daardoor voorlopig niet meer in actie voor het team van trainer Fonseca. De Portugese oefenmeester zit overigens stevig in het zadel bij de club, aangezien hij sinds zijn entree in de zomer van 2016 een goede indruk maakt. De oud-coach van Sporting Braga won in zijn eerste seizoen de titel en de beker en staat na twaalf speelronden in de competitie fier aan kop. Tien van de twaalf duels werden gewonnen met veelal overtuigende cijfers. De ploeg scoorde al 26 keer en keer er pas tien tegen.

Door: Remco Jacobi[photo,109566,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen