KNVB heeft behoefte aan sneltests: "Is nu geen optie"

13 augustus 2020, 21:32

Het liefst gaat de KNVB werken met sneltests, om zo op de dag van de wedstrijd nog eventuele coronabesmettingen te kunnen vaststellen. De bond zou het geweldig vinden om die tests te kunnen gebruiken bij de hervatting van het betaalde voetbal, maar die tests zijn in Nederland nu onvoldoende verkrijgbaar.

"Dat is voor ons nu geen optie. Maar als die tests in ruime mate aanwezig zijn, zijn wij de eerste die het kunnen doen", zegt Edwin Goedhart, medisch manager bij de KNVB, tegen de NOS. Zonder sneltests is het schema gevoeliger voor coronagevallen. Afgelopen vrijdag legde de selectie van Feyenoord tests af, waarna er zondag gespeeld werd tegen Sparta. Maandag werd er vervolgens duidelijk dat er een speler met corona op het veld had gestaan.

Dat is niet ideaal, weet epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht. "Een test heeft zin als je de uitslag ook kunt gebruiken om je beslissing op te bepalen, of een voetballer kan spelen of niet. Dat is hier niet gebeurd. Hoe langer er zit tussen het moment van testen en het moment waar het om gaat, de voetbalwedstrijd, hoe meer kans er is dat er iemand in de tussentijd toch positief wordt. Idealiter zou je 's ochtends de test moeten afnemen, dan heb je de uitslag voordat je het veld opgaat en kun je gericht handelen", zegt Bruijning. De Eredivisie schiet op zaterdag 12 september in gang, terwijl de Eerste Divisie al op vrijdag 28 augustus begint.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen