CL-historie: 1996, Juventus roept Ajax halt toe

21 maart 2007, 13:45

Het is alweer vijftien jaar geleden dat de UEFA besloot om de traditionele Europa Cup I te vervangen door iets nieuws, de Champions League. Inmiddels is dit toernooi niet meer weg te denken uit de voetbalwereld. Wat eerst nog door kenners omschreven werd als 'een gedrocht', is inmiddels uitgegroeid tot een sportief en commercieel schot in de roos. De komende weken, tot de finale op 23 mei in Athene, blikt FCUpdate.nl terug op de veertien voorgaande edities van het kampioenenbal. Vandaag deel 4: Juventus klopt Ajax in de finale.

De opzet

De wijzigingen die de UEFA voor aanvang van het seizoen 1994/1995 doorgevoerd had, waren goed bevallen. De bond zag dan ook geen enkele reden om opnieuw aan de opzet van het toernooi te sleutelen en hield de huidige format in stand. Dit hield in dat er één voorronde was waarin zestien teams streden om acht tickets en dat er vervolgens vier poules van vier samengesteld werden. De beste twee teams van iedere poule plaatsten zich voor de kwartfinale, waarin heen- en terugduels gespeeld werden. Ook de halve finale bestond weer uit een dubbele confrontatie, waarna de winnaars hiervan een plaats in de felbegeerde finale veroverden.

De voorronde kende ditmaal een aantal belangrijke slachtoffers. Naast het Belgische Anderlecht slaagde ook Hajduk Split er niet in om de groepsfase te bereiken. De Kroaten, die een jaar eerder pas in de kwartfinale geklopt werden door Ajax, verloren van Panathinaikos. Na een 0-0 gelijkspel in Griekenland werd het in Split 1-1, waardoor de Grieken op basis van het uitdoelpunt doorbekerden. Ook IFK Göteborg, de laatste jaren toch een vaste waarde in het kampioenenbal, sneuvelde in de voorronde. De Zweden verloren tweemaal van Legia Warschau (1-0 en 1-2).

Ajax in de groepsfase

Landskampioen en regerend Champions League-houder Ajax trof het niet, bij de loting voor de groepsfase. Evenals een jaar eerder moesten de Amsterdammers het in de groep direct opnemen tegen een titelkandidaat, namelijk Real Madrid. En evenals vorig jaar opende Ajax de CL met een thuisduel tegen de op papier sterkste tegenstander. Om de vergelijking met vorig jaar compleet te maken, won Ajax. Waar het een jaar eerder AC Milan met 2-0 naar huis stuurde, was de ploeg van Louis van Gaal ditmaal met 1-0 te sterk voor Real Madrid. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd al na veertien minuten gemaakt en kwam van de voet van Marc Overmars.

Redondo 1996

Redondo 1996

Door deze drie opeenvolgende zeges kon Ajax het zich veroorloven om op de vierde speeldag twee punten te laten liggen bij Grasshoppers (0-0). Omdat ook Real Madrid niet verder kwam dan een gelijkspel (1-1 tegen Ferencvaros), bleef Ajax aan kop in de groep. Op bezoek bij Real Madrid hadden de Amsterdammers dan ook aan een gelijkspel voldoende om de koppositie te behouden, maar de ploeg van Van Gaal nam hier geen genoegen mee. De regerend kampioen won met 0-2, door goals van Litmanen en Kluivert. Hiermee was de groepswinst veiliggesteld, maar op de laatste speeldag gaf Ajax nog een extra visitekaartje af door Ferencvaros met 4-0 te kloppen.

De overige groepen

In Groep A waren FC Porto en FC Nantes de op papier sterkste ploegen, maar Panathinaikos ging met de groepswinst aan de haal. De ploeg leed in de hele groepsfase slechts één nederlaag en dat was uitgerekend tegen de slechtste ploeg, het Deense Aalborg AB. Tegen zowel Porto als Nantes pakten de Grieken vier punten, waardoor de Portugezen en Fransen onderling uit moesten maken wie er tweede zou eindigden in de groep. Beide teams speelden echter twee keer gelijk in een onderling duel, waardoor het tot de laatste speeldag spannend bleef. Een zege op het zwakke Aalborg was voor Porto voldoende geweest om door te bekeren, maar het werd 2-2. Hierdoor ging FC Nantes naar de kwartfinale.

Ravanelli 1996

Ravanelli 1996

In Groep D regeerde Juventus met harde hand. De ploeg uit Turijn hield als nieuwe kampioen van Italië AC Milan buiten het toernooi en stelde direct haar kandidatuur voor de eindzege. De ploeg won haar eerste vier wedstrijden allemaal met minimaal twee goals verschil, waardoor Dortmund (1-3), Steaua (3-0) en Rangers (4-1 en 0-4) direct hun plek kenden. In de laatste twee duels nam de ploeg uit Turijn vervolgens wat gas terug, waarvan Dortmund dankbaar profiteerde. De Duitsers wonnen in Turijn met 1-2 en legde hiermee de basis voor de tweede plaats in de groep.

Ajax in de knock-out fase

In de kwartfinale nam Ajax het op tegen Dortmund, de nummer twee van poule C. Dit was op papier een lastige klus, maar de Amsterdammers kwamen feitelijk geen moment in de problemen. Tijdens de heenwedstrijd in Duitsland bracht Edgar Davids zijn ploeg al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, waarna Patrick Kluivert er in de slotfase zelfs 0-2 van maakte. Met deze voorsprong op zak kon er tijdens de return in het Olympisch Stadion weinig meer fout gaan. Ook deze wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Ajax. Het werd 1-0, door een goal van Kiki Musampa.

1996

1996

Juventus in de knock-out fase

Juventus, dat in de groepsfase nog zoveel indruk gemaakt had, kreeg in de kwartfinale een tegenstander van formaat tegenover zich. Als winnaar van Groep C stuitte het op Real Madrid, de ploeg die achter Ajax als tweede geëindigd was in Groep D. Real en Juventus maakten er een zinderende tweestrijd van. De Spanjaarden wonnen het eerste duel in eigen huis met 1-0, maar in Italië sloeg Juventus terug. Het werd 2-0 voor de ploeg uit Turijn, waardoor de Italianen doorgingen naar de halve finale.

In deze halve finale moest Juventus het opnemen tegen de Franse kampioen FC Nantes, dat in de kwartfinale afgerekend had met Spartak Moskou. Dat was verrassend, aangezien de Moskovieten tijdens de groepsfase een verpletterende indruk achtergelaten hadden door al hun duels te winnen. Nantes maakte echter gedecideerd een einde aan deze Russische zegereeks. In de halve finale was Nantes echter kansloos tegen Juventus. Na de 2-0 zege van de Italianen in eigen huis was de tweestrijd al zo goed als beslist. Nantes won de return vervolgens nog wel met 3-2, maar dat was te weinig om door te bekeren.

De finale

1996

1996

Omdat geen van beide ploegen in het restant van de wedstrijd wist te scoren, moet een strafschoppenserie de beslissing brengen. Het was voor het eerst in de prille historie van de Champions League dat een finale op deze manier beslist werd. Ajax mocht de strafschoppenserie openen, maar deed dit niet goed. Het zwakke schot van Edgar Davids werd gered door Juventus-doelman Angelo Peruzzi. Omdat Ciro Ferrera hierna wél scoorde, liep Ajax direct achter de feiten aan. Litmanen en Scholten scoorden weliswaar, maar omdat namens Juventus ook Pessotto en Padovano doel troffen, stond Ajax met haar rug tegen de muur. Toen Sonny Silooy vervolgens de vierde Amsterdamse strafschop miste, was het pleit beslecht. Vladimir Jugovic zorgde vervolgens voor de beslissing door de eindstand, inclusief goals in de reguliere speeltijd, op 5-3 te bepalen.

22 mei 1996, Rome

Juventus- Ajax: 1-1 (5-3 na strafschoppen)

12' Fabrizio Ravanelli 1-0

42' Jari Litmanen 1-1

Juventus (trainer Marcello Lippi):

Angelo Peruzzi; Ciro Ferrara, Moreno Torricelli, Pietro Vierchowod, Gianluca Pessotto; Antonio Conte (44' Vladimir Jugovic), Paulo Sousa (57' Angelo Di Livio), Didier Deschamps, Alessandro Del Piero; Gianluca Vialli, Fabrizio Ravanelli (77' Michele Padovano) 

Ajax (trainer Louis van Gaal):

Edwin van der Sar; Sonny Silooy, Danny Blind, Frank de Boer (68' Arnold Scholten), Winston Bogarde; Edgar Davids, Ronald de Boer (91' Nordin Wooter), Finidi George, Kiki Musampa (46' Patrick Kluivert), Jari Litmanen, Nwankwo Kanu

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen