Zwitserland zet reuzenstap richting tweede ronde

19 juni 2006, 16:50

Zwitserland is de nieuwe koploper in groep G. Door middel van een moeizame 2-0 overwinning op Togo passeerde de ploeg Frankrijk en Zuid-Korea op de ranglijst en volstaat een gelijkspel in het laatste groepsduel tegen de Aziaten om de tweede ronde van het WK te bereiken. Na een vroeg doelpunt van Frei maakte Tranquillo Barnetta in de slotfase het cruciale tweede doelpunt voor de Zwitsers, die hierdoor Zuid Korea op doelsaldo gepasseerd zijn.

Door het gelijkspel bij Frankrijk-Zuid Korea wisten de Zwitsers vanmiddag in Dortmund wat hen te doen stond: winnen van Togo, het liefst met meer dan één doelpunt verschil. Eerder dit toernooi had Zuid Korea immers met 2-1 gewonnen van de Afrikanen en met het oog op de laatste wedstrijd was het voor Zwitserland zeer belangrijk om de Aziaten op doelsaldo te passeren. In dat geval zouden de Zwitsers tegen Zuid Korea aan een gelijkspel genoeg hebben om de volgende ronde te bereiken.

fan supporter

Deze voorsprong was gezien het verschil in kwaliteit tussen beide landen niet verrassend, maar gezien het spelbeeld toch enigszins tegen de verhouding in. Togo was immers fris aan de wedstrijd begonnen en aanvallers Adebayor en Kader zorgden in de openingsfase voor veel gevaar bij het Zwitserse doel. Het Zwitserse doelpunt sloeg bij Togo dan ook in als een bom en in de minuten na de treffer was de ploeg danig van slag. Nadat bondscoach Pfister ingegrepen had door middel van een wissel, kwamen de Afrikanen echter weer in hun ritme. De ploeg zocht nadrukkelijk de aanval en de gelijkmaker leek in de lucht te hangen.

In de tweede helft kwam een bekend Togolees probleem naar boven: een conditionele achterstand. De spelers van het Afrikaanse land hebben wekenlang niet getraind om hun ongenoegen kenbaar te maken over de wedstrijdpremies, maar hierdoor hebben ze een enorme achterstand ten opzichte van landen die wél wekenlang volle bak getraind hebben. Tegen Zuid Korea ging het, mede hierdoor, in de tweede helft al mis en ook tegen Zwitserland bleek het beste er in de tweede helft vanaf te zijn bij de Togolezen. De Zwitsers bepaalden het tempo en verder dan een handvol gevaarlijke uitbraken kwam Togo niet meer.

Ondanks het feit dat de krachten langzaam wegvloeiden bij de Afrikanen, slaagde Zwitserland er lange tijd niet in om het zo belangrijke tweede doelpunt te forceren. Pas luttele minuten voor tijd zorgde spelmaker Tranquillo Barnetta met een prachtige diagonale knal voor de bevrijdende tweede treffer. Hierdoor volstaat voor de Zwitsers een gelijkspel tegen Zuid Korea om een plaats in de tweede ronde veilig te stellen. Bij een zege op de Koreanen zijn de Zwitsers bovendien verzekerd van groepswinst, waarmee ze een confrontatie met de gevreesde Spanjaarden in de tweede ronde kunnen vermijden.