Weergaloze Dembele schiet tien Belgen naar halve finale

16 augustus 2008, 13:52

De naam Moussa Dembele is vandaag ongetwijfeld op de scoutingslijstjes gekomen van een handvol internationale topclubs. De spits van AZ was er zaterdag bijna hoogstpersoonlijk voor verantwoordelijk dat België, ondanks een vroege rode kaart voor Ajacied Thomas Vermaelen, de halve finale van het olympische voetbaltoernooi haalde. Italië werd na een spannende strijd met 2-3 verslagen.

Er waren amper twintig minuten gespeeld in de wedstrijd tussen de Italianen en de Belgen, toen de zaak al beslist leek. Thomas Vermaelen trok in zijn eigen strafschopgebied aan de noodrem bij Robert Aquafresca, waarna de bal op de stip ging en de Ajacied met rood van het veld moest. Rossi benutte de strafschop, waardoor de elf Italianen een gewonnen wedstrijd leken te spelen.

Dat was echter buiten Moussa Dembele gerekend. De aanvaller kopte in de 24ste minuut uit een hoekschop de gelijkmaker binnen, hoewel tv-beelden niet konden uitwijzen of de bal de doellijn volledig gepasseerd was. Feit was echter dat de scheidsrechter het doelpunt toekende en de Belgen op 1-1 stonden. Nog voor rust werd het zelfs nog mooier. Na een schitterende aanval, die begon bij Dembele, schoot Kevin Miralles vanuit de draai de 1-2 tegen de touwen.

België speelde in deze fase met tien man, maar Italië profiteerde daar amper van. De Zuid-Europeanen speelden in een te laag tempo om de Belgen echter in de problemen te brengen en hadden een fout van onze zuiderburen nodig om op gelijke hoogte te komen. Invaller Anthony Vanden Borre verzuimde een bal goed weg te werken, waarna FC Groningen-verdediger Sepp de Roover in zijn eigen penaltygebied een overtreding moest maken. De Italianen kregen voor de tweede keer in de wedstrijd een strafschop en ook ditmaal faalde Rossi niet (2-2).

Met nog ruim een kwartier te spelen leek een verlenging in de maak, maar Dembele dacht daar anders over. Na een ijzersterke actie schoot de spits van AZ de bal in de 79ste minuut hard onder het lichaam van de Italiaanse doelman Viviano door. Diezelfde Viviano wond zich daar zó over op, dat hij de Belgische spits Mirallas naar de grond werkte toen deze de bal niet terug wilde geven. De Italiaanse keeper kreeg hiervoor rood, waardoor beide teams het duel met tien man eindigden.