WK-weblog: op zoek naar de Big Five

9 juli 2010, 13:07

De Big Five. In Nederland was de term helemaal niet zo bekend, tot het ineens op de spelersbus van Oranje voor dit wereldkampioenschap verscheen. "Don't fear the big five, fear the Orange eleven", staat te lezen op de bus die de spelers van het Nederlands elftal in iedere stad van en naar het stadion vervoert.

De Big Five is een term die gebruikt wordt om vijf dieren aan te duiden, die in Afrika voor jagers het meest moeilijk te vinden zijn: de olifant, buffel, neushoorn, luipaard en leeuw. Iedereen die naar (Zuid-)Afrika gaat, moet eigenlijk een korte safari doen, op zoek naar deze beesten. Dat kan in alle soorten en maten. Het mooiste is een tocht naar het Kruger Park, het grootste nationale park van Zuid-Afrika. In dat park, qua omvang zo groot als half Nederland, leven al deze dieren in het wild.

buffel

buffel

En inderdaad: het duurde niet lang voordat we buffels, olifanten en neushoorns gezien hadden. Een buffel zorgde nog voor wat actie, door als een dol stier de achtervolging in te zetten op één van de open auto's waarmee je rondgereden werd. Een buffel kan makkelijk veertig tot vijftig kilometer per uur rennen, dus het duurde even tot hij afgeschud was. Maar het uithoudingsvermogen van een auto is toch iets beter dan die van een buffel, zo bleek. Uitgeput gaf de buffel zich gewonnen.

leeuw

leeuw

Zo, gekooid in een beperkt gebied, viel van de Big Five niets te vrezen. Van de oranje elf des te meer, zo ondervonden Denemarken, Japan, Kameroen, Slowakije, Brazilië en Uruguay dit WK. Nog één toetje oppeuzelen en de maaltijd van Oranje is compleet.

Roland Mather

Hoofdredacteur FCUpdate.nl

Volg mij tijdens het WK op Twitter!

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen