Terug in de tijd: Zweden-Nederland, juni 2004

12 oktober 2010, 07:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Met Zweden treft Oranje vanavond een ploeg die lastig te verslaan is. In het verleden won Nederland vaker níet, dan wel van de Scandinaviërs. De laatste keer dat beide landen elkaar op een groot toernooi troffen was in 2004, toen Oranje pas na strafschoppen won. FCUpdate.nl blikt met penaltynemer John Heitinga terug op die wedstrijd: “Tijdens het ontbijt had ik al mijn hand opgestoken.”

Als vice-wereldkampioen is Nederland dinsdag de grote favoriet tegen Zweden, zeker omdat de bezoekers afgelopen zomer niet eens van de partij waren op het WK. In 2004, toen beide landen elkaar troffen in de kwartfinale van het Europees kampioenschap in Portugal, was die situatie anders. Niet Nederland, maar Zweden werd toen door veel mensen gezien als de favoriet om te winnen.

2004

2004

Ook tegen Zweden kon Oranje ook niet imponeren. Met spelers als Frank de Boer, Jaap Stam, Edgar Davids, Clarence Seedorf en Andy van der Meyde kon Nederland geen bres slaan in de Zweedse defensie en via Fredrik Ljungberg en Henrik Larsson kregen de Scandinaviërs zelfs de beste kansen. Ljungberg raakte de paal, Larsson de lat. Aan de andere kant belandde een schot van Arjen Robben, via de handen van keeper Andreas Isaksson, ook tegen het houtwerk. Diezelfde Isaksson redde even later katachtig op een vrije trap van Seedorf.

2004

2004

In de ochtend, tijdens het ontbijt, had bondscoach Dick Advocaat al gevraagd wie eventueel een strafschop zou willen nemen, mocht het zo ver komen. “Ik wist toen al dat ik niet in de basis stond, dus ik stak mijn hand op”, lacht Heitinga. Na ongeveer een uur in de wedstrijd mocht Heitinga echter invallen. “Voor Edgar Davids”, herinnert de toen pas 20-jarige speler zich nog. “Als middenvelder, zelfs.”

2004

2004

2004

2004

2004

2004

Zweden-Nederland, 26 juni 2004 (Faro, Portugal): 0-0 (Nederland w.n.s.)

Zweden: Isaksson; Ostlund, Mellberg, Jakobsson, Jonsson (64' Wilhelmsson); Nilsson, Linderoth, Ljungberg, Svensson (81' Kallström); Ibrahimovic, Larsson

Nederland: Vd Sar; Van Bronckhorst, De Boer (35' Bouma), Stam, Reiziger; Cocu, Davids (61' Heitinga), Seedorf; Robben, Van Nistelrooy, Vd Meyde (87' Makaay)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen