Oranje onder-17 verslaat Duitsland en wint EK

Koen Freriks
15 mei 2011, 12:45   Bijgewerkt: 15 mei 2011, 13:04

Nederland onder 17 jaar heeft zondag de Europese titel gewonnen. De beloften rekenden in de finale van het jeugd-EK, gehouden in Servië, af met Duitsland. Oranje kwam twee keer terug van een achterstand om de winst in de tweede helft naar zich toe te trekken. Het werd 5-2 voor de formatie van bondscoach Albert Stuivenberg.

Oranje kwam pas laat op gang. Duitsland begon sterk aan de wedstrijd. Samed Yasil maakte al na acht minuten de eerste treffer van de eindstrijd. Hij schoot via het lichaam van een Nederlandse tiener raak.

Tonny Trindade de Vilhena combineerde fraai met Kyle Ebecilio en bracht Oranje een kwartier later op gelijke hoogte. Duitsland kwam echter terug via Okan Aydin, maar de Nederlandse talenten gingen als mentale winnaar de rust in. Trindade was daar met zijn tweede gelijkmaker verantwoordelijk voor.

De jongens van Stuivenberg slachtten de Duitsers na rust af. Doelpunten van Memphis Depay, Terence Kongolo en Ebecilio leverden Oranje een ruime zege op. Bovendien is Oranje met vijf goals de meest scorende ploeg ooit in een finale van het EK onder-17 geworden.