Oud-directeur KNVB: "Van Praag als outsider op zijn sterkst"

29 januari 2015, 08:31

Iedereen lijkt te beseffen dat Michael van Praag zeer weinig kansen heeft in de verkiezing voor het voorzitterschap van de FIFA, maar voormalig KNVB-directeur Harry Been (66) ziet toch wel kansen voor de kandidaat, die woensdag zijn plannen presenteerde in een persconferentie. Als Van Praag op de goede manier lobbyt, dan ziet Been op 29 mei wel kansen voor de KNVB-voorzitter.

"Het is goed om iedereen duidelijk te maken dat Michaels kansen niet groot zijn", zegt Been in De Telegraaf. Dat is volgens de voormalig KNVB-directeur niet erg. "Dan is hij op zijn sterkst. Van Praag kan dit bijzonder goed. En om een campagne in de rol van outsider in te gaan is een heel aantrekkelijke positie", aldus Been, die veel vertrouwen heeft in Van Praag. "Michael heeft de gunfactor en spreekt zijn talen goed."

Nu de kandidatuur van Van Praag is aangekondigd, is het stemmen verzamelen geblazen. "Helaas is de tijd tot eind mei te kort om overal naartoe te reizen", stelt Been. "Daarom is het zaak de beïnvloedingslijnen goed in kaart te brengen. Alle 209 FIFA-leden met stemrecht beslissen individueel, maar de zes confederaties geven wel een advies. De leden van de Afrikaanse bond (CAF, red.) zijn heel volgzaam, al is dat ook niet voor honderd procent. In Azië is dat heel anders, worden er veel meer inspanningen van Van Praag naar de nationale bonden toe verwacht."

Concurrent Sepp Blatter is een ster in het lobbyen, dus het wordt een lastige strijd. De sleutel tot succes in de campagne ligt volgens Been bij het imago van de FIFA. "Op transparantie en democratie. Maar daar wringt ook direct de schoen. Dat zijn belangrijke punten voor Europeanen. En Europa staat er in de rest van de wereld gewoon slecht op. Punt. Ook al is Blatter een Zwitser, zijn voordeel is dat hij niet meer als Europeaan wordt gezien", aldus Been, die erop hamert dat het campagneteam rond Van Praag precies moet weten wie er invloed heeft. "Veel FIFA-leden laten hun stem afhangen van een groot, invloedrijk land in de buurt of een federatie die ze belangrijk vinden. Daar moet je op inspelen door middel van een bezoek en natuurlijk een goed verhaal. En dat heeft Michael, honderd procent zeker."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen