Ruime zege op Zwitsers brengt Oranje -19 naar EK

31 maart 2015, 21:05   Bijgewerkt: 31 maart 2015, 22:21

Oranje onder 19 mag komende zomer deelnemen aan het Europees kampioenschap dat in Griekenland wordt gehouden. De ploeg van bondscoach Aron Winter kwalificeerde zich dinsdag dankzij een 4-0 overwinning op Zwitserland én een 4-2 zege van Servië op Noorwegen.

Oranje en Noorwegen gingen de laatste speelronde van het kwalificatietoernooi in Nederland in met vier punten, alleen voor de groepswinnaar lag er een EK-ticket klaar. De Nederlandse talenten troffen in Harkema het al uitgeschakelde Zwitserland, terwijl de Noorse opponent Servië met drie punten ook nog een kans had op deelname aan de Europese titelstrijd.

Zodoende lieten de Serviërs het duel met Noorwegen niet lopen en dat werkte in het voordeel van Nederland. Wel stond het Balkanland in Assen bij rust met 2-0 achter tegen de Noren, maar in de tweede helft werd dankzij goals van Luka Jovic (2), Nemanja Radonjic en Ivan Saponjic met 2-4 gewonnen.

Oranje maakte zelf geen fout tegen Zwitserland, er werd een 4-0 overwinning geboekt. De doelpunten werden eerlijk verdeeld over de twee helften. Jaïro Riedewald en Abdelhak Nouri, beiden actief voor Ajax, scoorden in de eerste 45 minuten. SC Heerenveen-speler Pelle van Amersfoort tekende in de 73ste minuut voor de 3-0, tien minuten later bepaalde Nouri met zijn tweede van de avond de eindscore op 4-0.