Blatter én Platini negentig dagen geschorst door FIFA

8 oktober 2015, 12:35   Bijgewerkt: 8 oktober 2015, 13:01

De ethische commissie van de FIFA heeft een keiharde maatregel getroffen tegen Sepp Blatter en Michel Platini. De voorzitters van respectievelijk de wereldvoetbalbond en de UEFA zijn voor negentig dagen geschorst. Naast het veelbesproken tweetal is Jerôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, voor dezelfde periode verbannen uit het voetbal.

Het had er al alle schijn van dat de ethische commissie van de FIFA Blatter voor negentig dagen zou schorsen, maar in een officiële verklaring heeft de commissie namens voorzitter Hans Joachim Eckert laten weten dat niet alleen de 79-jarige Zwitser, maar ook Platini en Valcke voor deze tijd geschorst worden. Laatstgenoemde was al op non-actief gesteld door de FIFA, dat aangeeft dat de schorsing voor het trio nog kan worden vergroot met een maximum van 45 dagen. De ban is per direct in werking getreden. Blatter, Platini en Valcke mogen met ingang van vandaag zodoende geen enkele voetbalgerelateerde activiteit ondernemen.

De ethische commissie van de FIFA heeft het besluit op grond van het strafrechtelijke onderzoek naar Blatter genomen. Blatter, sinds 1998 de president van de wereldvoetbalbond, werd verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden. Hij zou ongeveer 1,8 miljoen euro aan UEFA-voorzitter Platini hebben betaald voor belangen die niet met de FIFA te maken hadden. Blatter treedt in februari af als preses van de FIFA, Platini was zijn beoogde opvolger.

Voormalig FIFA-vicevoorzitter Chung Mong-joon, die een gooi wilde doen naar het voorzitterschap bij de mondiale voetbalfederatie, is voor zes jaar geschorst en heeft tevens een geldboete van ruim 90.000 euro opgelegd gekregen. Reden hiervoor is gesjoemel met geld in het WK-bid van Zuid-Korea.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen