Platini verliest: CAS handhaaft schorsing UEFA-baas

11 december 2015, 10:27   Bijgewerkt: 11 december 2015, 11:19

Michel Platini heeft een van de grootste nederlagen in zijn leven geleden. De voorzitter van de UEFA vocht zijn veelbesproken schorsing van negentig dagen aan bij het CAS, maar het internationaal sporttribunaal heeft besloten om de sanctie van de Fransman te handhaven. Daardoor blijft de preses van de Europese voetbalbond tot 5 januari geschorst. Wat wel mooi voor hem is: de FIFA mag de voorlopige straf niet verlengen.

Het is een flinke klap voor Platini, die vrijuit hoopte te gaan bij het CAS. Als dit het geval was geweest, dan had hij komende zaterdag bij de loting voor het EK 2016 in zijn vaderland aanwezig kunnen zijn en kon bovendien zijn kandidatuur voor het voorzitterschap bij de FIFA behandeld worden. Beide zaken zijn nu dus niet aan de orde.

Het kan zelfs nog erger worden voor Platini. Hij verschijnt volgende week samen met de eveneens geschorste Sepp Blatter voor de ethische commissie van de FIFA. De zaak rond de geschorst voorzitters van respectievelijk de UEFA en de FIFA wordt tussen 16 en 18 december namelijk definitief behandeld in Zürich. Zowel tegen Platini als Blatter wordt een levenslange schorsing geëist.

Platini en Blatter zijn in opspraak geraakt wegens een dubieuze transactie in 2011. Blatter maakte destijds ongeveer 1,8 miljoen euro over voor werkzaamheden die de UEFA-voorzitter tussen 1999 en 2002 verrichtte. Beide partijen claimden dat het ging om achterstallig salaris, maar de onderzoeksleider van de ethische commissie van de FIFA denkt dat de betaling in verband staat met de herverkiezing van Blatter als FIFA-president in 2011. De wereldvoetbalbond moet overigens voor 5 januari een definitieve beslissing nemen over de betaling.

Het komt volgende week in Zürich aan op harde bewijzen, die volgende verschillende bronnen lijken te ontbreken in het onderzoeksdossier van de ethische commissie. Maar ook als de corruptie niet kan worden bewezen, dreigt er een fikse schorsing voor Blatter. De Zwitser kan gestraft worden voor het feit dat de betaling aan Platini niet geregistreerd werd in de administratie van de FIFA.

Het lijkt er dus op dat Platini zich niet kan mengen in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA. De UEFA heeft Gianno Infantino als alternatief naar voren geschoven. Naast de secretaris-generaal van de Europese voetbalbond doen Prins Ali bin al-Hussein, sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Jérôme Champagne, Gianni Infantino en Tokyo Sexwale een gooi naar het presidentschap bij de wereldvoetbalbond. De verkiezing vindt plaats op 26 februari.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen