Ceferin wint verkiezing overtuigend van Van Praag

14 september 2016, 11:40   Bijgewerkt: 14 september 2016, 11:54

Het is Michael van Praag niet gelukt de nieuwe voorzitter van de UEFA te worden. De Nederlander werd woensdag bij de presidentsverkiezing in Athene op overtuigende wijze afgetroefd door Aleksander Ceferin. Van de 55 UEFA-lidstaten stemden er 42 op de Sloveen, Van Praag ontving slechts dertien stemmen.

In aanloop naar de verkiezing werd al gefluisterd dat Ceferin ongeveer veertig nationale voetbalbonden voor zich had gewonnen en de uitslag bevestigt die geruchten. Van Praag had van te voren, ook al schaarden veel minder landen zich in het openbaar achter hem, vertrouwen in een goede afloop. De bondsvoorzitter van de KNVB rekende op een kleine meerderheid van de stemmen.

Waar onder meer de Scandinavische landen, Frankrijk, Duitsland, Ierland en veel Oost-Europese landen zich in het openbaar achter Ceferin schaarden, daar ontving Van Praag alleen openbare steunverklaringen van Nederland, België, Engeland en IJsland. De oud-voorzitter van Ajax had naar eigen zeggen echter veel meer aanhangers, alleen mocht hij de namen van deze landen niet noemen in de media.

Ceferin wordt de opvolger van Michel Platini, die in mei 2016 definitief aftrad als UEFA-voorzitter na in het najaar van 2015 een jarenlange schorsing opgelegd te hebben gekregen wegens het aannemen van een verdachte betaling van toenmalig FIFA-preses Sepp Blatter in 2011. De UEFA stond de afgelopen maanden onder leiding van Angel Maria Villar. De Spanjaard was aanvankelijk kandidaat voor de presidentsverkiezing, maar trok zich ruim een week geleden terug.

Ceferin wil onder anderen meer aandacht voor het vrouwenvoetbal, een hardere strijd tegen matchfixing en doping voeren, meer transparantie binnen de UEFA en een maximumtermijn voor de voorzitter van de Europese voetbalunie. Dat laatste is om te voorkomen dat iemand een bond volledig naar zijn hand kan zetten. Bovendien wil Ceferin het verschil tussen de grotere en kleinere Europese voetballanden reduceren. Hij is een fel tegenstander van de nieuwe opzet voor de Champions League. Vanaf 2018 heeft de top-vier van de UEFA-coëfficiëntenranglijst gegarandeerd vier ploegen in de groepsfase van het miljoenenbal. Dat zijn er nu nog elf. Omdat het deelnemersveld uit 32 teams blijft bestaan, gaan de kleinere landen er flink op achteruit. Ceferin wil het echter niet zover laten komen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen