Shakhtar begint vluchtelingenopvang in voormalig EK-stadion Lviv

11 maart 2022, 12:22   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Shakhtar Donetsk heeft het stadion in Lviv, wat in het verleden nog gebruikt werd voor het Europees kampioenschap in 2012, gereedgemaakt voor de opvang van vluchtelingen nu de oorlog tussen Oekraïne en Rusland maar blijft voortduren. Steeds meer mensen proberen vanuit het oosten van het land richting het westen te gaan, waar Lviv de laatste stad is voor de Poolse grens.

Donetsk ligt in het oosten van Oekraïne, in de Donbass, waar het al veel langer onrustig was tussen Russen en Oekraïners. Daardoor speelde de ploeg een aantal jaar in Lviv, omdat de situatie daar wel veilig was. Die stad wordt inmiddels overspoelt door vluchtelingen, omdat het leger van Vladimir Poetin vooralsnog vooral gefocust is op de gebieden die tegen Rusland aanliggen en hoofdstad Kiev. In Lviv is het nog relatief veilig. Een deel van de mensen vlucht naar deze stad om hier te verblijven, maar het overgrote deel wil de grens over richting Polen.

Shakhtar gaat zich richten op de opvang van mensen die in Lviv willen blijven. "Het gaat om twee- tot drieduizend mensen", zo laat woordvoerder Yuri Sviridiov weten aan The Athletic. Hij roept de hulp op van andere clubs, ook buiten Oekraïne. "Clubs kunnen ons helpen door lakens, matrassen, bedden en kussens  te sturen. Die zijn op dit moment erg handig. Benfica stuurt vijf vrachtwagens vol met voedsel, medicijnen en eten."

Ook het Poolse Legia Warschau heeft al aangegeven mee te willen helpen, vertelt Sviridiov. "Zij hebben voorgesteld om hun eigen stadion te laten fungeren als een soort distributiecentrum, waar alle hulp verzameld kan worden, zodat het naar Lviv gestuurd kan worden."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen