Noord-Ierse club breekt record en laat talent van 13(!) debuteren

14 september 2022, 12:30

Christopher Atherton doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen bij veel voetballiefhebbers. Toch zal de naam van de 13-jarige jeugdspeler van Glenavon FC de komende jaren regelmatig voorbijkomen. Hij is sinds dinsdag de jongste speler ooit in het profvoetbal binnen het Verenigd Koninkrijk.

Glenavon, dat uitkomt op het hoogste niveau van Noord-Ierland, speelde dinsdagavond namelijk in het bekertoernooi tegen het nietige Dollingstown FC. Daarom besloot Gary Hamilton de pas 13-jarige jeugdspeler Atherton op te nemen in zijn wedstrijdselectie. In de tweede helft mocht hij zijn entree maken en was hij met zijn eerste balcontact meteen goed voor een assist.

In het Verenigd Koninkrijk is het debuut van Ahterton groot nieuws. Hij was op het moment van zijn eerste speelminuten in het profvoetbal 13 jaar en 329 dagen oud. Daarmee is hij dus de jongste speler die zijn debuut maakt op het hoogste niveau. De assist van Ahterton droeg bij aan de 6-0 overwinning op Dollingstown, dat uitkomt op het derde podium van Noord-Ierland.

Eredivisie

Ook in Nederland staat het record op naam van een destijds piepjonge speler. In 1959 maakte Wim Kras zijn debuut in de Eredivisie in het shirt van FC Volendam. Tegen Ajax was hij pas 15 jaar, 9 maanden en 17 dagen oud. Kras speelde uiteindelijk zijn gehele loopbaan bij Volendam en zag zijn record tot op de dag van vandaag niet gebroken worden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen