Bondscoach Leeuwinnen: "Wilde er vroeger niks mee te maken hebben"

1 oktober 2022, 18:35   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Andries Jonker is door de jaren heen behoorlijk van mening veranderd over de staat van het Nederlandse vrouwenvoetbal. De trainer, sinds augustus voor de tweede keer bondscoach van de Oranjeleeuwinnen,  

In een interview met De Telegraaf gaat Jonker dieper in over zijn carrière als trainer en oud-bondscoach Sarina Wiegman.

Na de internationale successen van het Nederlands vrouwenelftal, met als hoogtepunten de winst op het EK 2017 en de zilveren medaille op het WK in 2019, is de status van het vrouwenvoetbal enorm verandert. Ruim dertig jaar geleden wilde Jonker echter niet geassocieerd worden met vrouwenvoetbal, zo vertelt hij openhartig. "Ik wilde er niets mee te maken hebben. Ik had zoiets van: voetbal is niets voor vrouwen. Toen ik jeugdtrainer was bij De Meer in Amsterdam-Oost moesten we met de B1 een keer tegen de vrouwen van Wartburgia spelen. Toen ben ik gewoon niet gegaan. Dat vertikte ik", aldus Jonker.

Hij heeft inmiddels veel respect opgebouwd voor de prestaties van de Oranjevrouwen en al helemaal van zijn voorganger Sarina Wiegman. Haar prestaties verbeteren is dan ook haast onmogelijk, zo weet Jonker. "Sarina wordt de meest succesvolle bondscoach aller tijden. Als je haar statistieken ziet, die zijn echt ge-wel-dig. Toch kunnen wij er óók een mooie periode van maken." Met oog op het WK 2023 heeft hij dan ook een helder doel voor ogen. "Het Nederlandse volk moet weer graag naar het team kijken en de sport moet populairder worden. Daar kan ik bij helpen."

Van Gaal als voorbeeld

Als bondscoach van de Leeuwinnen neemt Jonker nog altijd graag als voorbeeld Louis van Gaal aan. De twee hebben door de jaren heen in verschillende rollen samengewerkt en hebben daarin een goede band opgebouwd volgens Jonker. Toen hij Van Gaal dan ook vroeg om voor het goede doel een korte tijd bij Telstar mee te draaien, kwam deze oude band snel weer naar boven. "We hadden tien jaar lang niet samen op een veld gestaan, maar tijdens de eerste training wilden we binnen een paar minuten tegen een speler hetzelfde zeggen." 

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

FC1993
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Sarina Wiegmand 🤣🤣🤣 Kom op, lees eerst je artikel nog eens door voordat je het publiceert

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen