Goedgekeurd: scheidsrechters gaan publiek rechtstreeks informeren

18 januari 2023, 18:20
Goedgekeurd: scheidsrechters gaan publiek rechtstreeks informeren

Tijdens het WK voor clubteams, dat op 11 februari in Marokko van start gaat, zullen scheidsrechters het publiek en de tv-kijkers via een microfoon rechtstreeks gaan informeren over VAR-beslissingen. Mocht dat een succes blijken dan zou dat bovendien ook kunnen gaan gebeuren tijdens het WK voor vrouwen, dat aankomende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gehouden. 

Het gaat voorlopig om een proef, die nu formeel is goedgekeurd door de International Football Association Board (IFAB), dat gaat over de spelregels en innovatie daarvan in de voetbalsport. In Londen vond woensdag een vergadering plaats waarop daarnaast ook een aantal andere veranderingen werd besproken. 

Klok

Zo gingen ook stemmen op om met een aftellende klok te gaan werken, waardoor het voetbal dus te maken zou gaan krijgen met zuivere speeltijd. De internationale spelersvakbond FIFPRO is een van de initiatiefnemers voor zo'n klok, maar de aanwezige partijen konden geen overeenstemming bereiken en dus gaat dat plan voorlopig niet door. "Er waren zeer uiteenlopende meningen hierover", zegt Mark Bullingham van de Engelse FA. "We hebben besloten dat we hier wel actief over in gesprek blijven. 

Protocol

Daarnaast werd ook uitvoerig gesproken over het protocol dat scheidsrechters dienen te hanteren bij het vermoeden van een hersenschudding. De FIFPRO hoopte het mogelijk te maken dat spelers na een botsing tijdelijk gewisseld zouden kunnen worden, maar ook daarover werden de partijen het niet eens. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen