FIFA opnieuw in opspraak na toewijzing WK clubteams aan Saudi's

15 februari 2023, 02:45
FIFA opnieuw in opspraak na toewijzing WK clubteams aan Saudi's

Het volgende WK voor clubteams zal in flink uitgebreide vorm plaatsvinden in Saoedi-Arabië. Dat heeft de FIFA dinsdag bekend gemaakt. Aan het toernooi, dat in 2025 zal plaatsvinden, zullen liefst 32 clubs deelnemen. De toewijzing van het toernooi komt de FIFA opnieuw op kritiek van mensenrechtenorganisaties te staan. 

Vorige week wist Real Madrid in Marokko nog beslag te leggen op de wereldtitel van dit jaar. Dat deed het door een toernooi met 'slechts' zeven deelnemers winnend af te sluiten. Het volgende WK voor clubteams zal dus uit 32 deelnemende ploegen bestaan. De UEFA mag twaalf teams afvaardigen, terwijl de Zuid-Amerikaanse CONMEBOL zes startplaatsen krijgt toegewezen. Azië, Afrika en Noord-Amerika mogen ieder vier ploegen sturen, terwijl Oceanië én het gastland de laatste twee plekken bezetten. 

Amnesty International is niet blij met de keuze voor Saoedi-Arabië als gastland voor het fors uitgebreide toernooi. De mensenrechtenorganisatie kwam met een eerste reactie op het nieuws en die loog er niet om. "De FIFA heeft voor de zoveelste keer geen oog voor zijn eigen mensenrechtenbeleid en is medeplichtig aan een duidelijk geval van sportswashing", meldde het hoofd van de afdeling Economische en Sociale Rechtvaardigheid Steve Cockburn dinsdag. 

Het afgelopen WK in Qatar kwam de FIFA al op veel kritiek vanuit mensenrechtenorganisaties en veel westerse landen te staan. De erbarmelijke omstandigheden waaronder vele arbeidsmigranten de dood vonden tijdens de bouw van de WK-stadions leidde tot grote verontwaardiging. Ook het feit dat homoseksualiteit strafbaar is in het land viel niet in goede aarde. In Saoedi-Arabië is geen sprake van vrijheid van meningsuiting en worden jaarlijks mensen 'zonder eerlijk proces' geëxecuteerd, vindt Amnesty. 

Reacties

Kramer
Link gekopieerd!
avatar

Infantino vult zijn zakken

Gusa
Link gekopieerd!
avatar

De grote landen moeten heel snel het voetbal samen gaan reorganiseren en de FIFA en de UEFA achter zich laten. Beide bonden zijn in alle lagen door en door corrupt geworden en dat gaat nooit meer herstellen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen