KNVB niet te vermurwen: regels voor stilleggen blijven het hele seizoen van kracht

16 mei 2023, 13:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

De KNVB gaat pas na afloop van het huidige seizoen de aangescherpte regels voor het stilleggen van duels evalueren. Dat betekent dat zowel de laatste twee speelronden van de Eredivisie als de play-offs om Europees voetbal en die om promotie/degradatie mogelijk gevaar lopen.

De bond heeft via een woordvoerder aan De Telegraaf laten weten dat de huidige maatregelen "in ieder geval tot het eind van het seizoen gelden", zo schrijft de krant. Dat betekent dat duels tijdelijk worden stilgelegd zodra er voorwerpen vanaf de tribune het veld op worden gegooid. Bij een tweede incident wordt de betreffende wedstrijd zelfs helemaal gestaakt en op een later tijdstip uitgespeeld, zoals dinsdagmiddag bij FC Groningen - Ajax het geval is. Indien een speler of official wordt geraakt, dan volgt zelfs direct een staking van het duel .

Artikel gaat verder onder video

De regels leidden afgelopen weekend tot liefst zeven tijdelijke stilleggingen in het betaald voetbal, waarbij het duel tussen FC Groningen en Ajax zelfs helemaal werd afgeblazen. Zaterdagavond kwamen de spelers van FC Utrecht en RKC Waalwijk nog met een opvallend gezamenlijk statement. Het duel in Stadion Galgenwaard werd ondanks twee stilleggingen op last van de burgemeester van Utrecht wél uitgespeeld. De ploegen losten dat op door de bal terug te spelen op RKC-doelman Etienne Vaessen, die het speeltuig de laatste twee minuten van de wedstrijd onbedreigd onder zijn voet hield.

Het vasthouden aan de regels heeft bovendien een aantal sportief ongewenste gevolgen. Tijdens de laatste twee speelronden in de Eredivisie en de laatste in de Keuken Kampioen Divisie worden alle wedstrijden gelijktijdig afgewerkt om een zo eerlijk mogelijke ontknoping te garanderen. Als één of meerdere wedstrijden op een latere dag worden uitgespeeld, komt dat in het geding. Ook voor de play-offs zijn problemen te voorzien, aangezien die duels met soms maar een paar dagen ertussen worden gespeeld. Dat schema biedt nauwelijks ruimte om wedstrijden (deels) uit te spelen op tussenliggende dagen.

De problemen met supporters en het stilleggen van duels zijn deze week ook uitgebreid besproken in de nieuwste FCUpdate Podcast. Die is te beluisteren op Spotify of onderaan dit artikel. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Allback
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Heel goed. Vasthouden aan deze regels. Van de zotte dat er mensen zijn die het nodig vinden om dingen naar het veld te gooien. Als je de regels weer gaat versoepelen ga je nooit van dit rare gedrag afkomen.

Allback
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja mensen kunnen bewust er tegen in gaan, maar dan moet je dus zwaar straffen met lange stadion verboden. Dat gaat echt werken. Supporters die er iedere week zitten gaan echt niet het risico lopen dat ze 10 jaar het stadion niet in mogen. Je moet hard straffen en volhouden, je gaat dan echt resultaat zien.

guest
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ach, dit werkt toch niet? De idioten die dit doen, daarbij zijn verschillende opvoedpogingen van meerdere jaren al mislukt. Waarom zou dit ze ineens leren? Denk eens aan die 10-20-30.000 andere supporters die gewoon leuk met hun kind of vrienden een wedstrijd willen kijken, daar grof geld voor betalen en na 10 minuten weer buiten staan. Dat is toch absurd? In een vol stadion zit er áltijd een gek die zoiets doms in z'n hoofd kan halen. Tenminste, zolang er geen échte straffen zijn voor deze 'misdaad'. Een stadionverbod kan ze geen ruk schelen, want dat heeft nog nooit gewerkt. Een flinke boete o.i.d. kan wel degelijk een verschil maken. Met al die camera's is het zo eenvoudig om de dader te vinden. Waarom geen boete van 10.000 euro en het stadion uitgezet worden? Dan kan de rest lekker blijven genieten van de wedstrijd. Waarom kiezen voor 'opvoeden' bij mensen bij wie het duidelijk is dat opvoeden onmogelijk is? Geloof me, als het 10.000 euro kost, dan denk je wel 2x na voor je een bekertje het veld opgooit.

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dat ze eraan vasthouden is goede zaak, maar ik vind wel dat er verschil moet zijn tussen moedwillig gooien en ‘vreugdebier’ zoals afgelopen week het geval was. Daarbij zat geen kwade intentie en kan zelfs per ongeluk gebeuren (juichen , handen in de lucht, shit waar is m’n bier gebleven) maar toch stilleggen. Dan is het weer beetje te drastisch en bijna zielig voor woorden.

Ronnie
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Helemaal terecht. Ze zijn al tientallen jaren aan het prutsen. Niets heeft geholpen. Nu even echt streng zijn en dan ook volhouden. Nog beter zou zijn om (ook) de spelers op het veld veel strakker te houden. Zij geven immers het voorbeeld. Geen gezeur naar de scheids- of grensrechter en tegen de tegenstanders. Het kan prima, zie o.a. rugby,

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Onzin regeltjes die totaal niet werken . Maar als iets niet werkt gewoon stoijcijns doorgaan . Al die jongens die de laatste periode wat gedaan hebben . Van de veldbestormer bij psv ,de aansteker gooier bij feyenoord tot groningen ,en alles daar tussenin. Kunnen zo op mijn seizoenskaart mee . We kunnen dus blijven lullen en wijzen wat we willen. Van allerlei 'oplossingen' bedenken . Er schande van spreken . Maar als de regering geen wetten veranderd veranderd er totaal niks ,en is de goede supporter (99% van het publiek) de dupe door stomme regels van de knvb . De clubs en politie willen al jaren een voetbal wet ,maar de knvb en de regering doen niks . Komen weer met smoesjes als politie te kort etc etc . Maar ga eens kijken in engeland onderzoek eens wat

Allback
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als ze op jouw seizoenskaart meegaan en daar worden ze op betrapt, zou jij dat risico lopen als je weet dat jij ook een stadionverbod krijgt in dat geval voor meerdere jaren?

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja allback als je niet begrijpend kan lezen houdt het op . Tuurlijk neem ik niet zo'n eikel mee. Ga trouwens altijd, sla nooit een wedstrijd over, en ga altijd met mijn vrouw Het gaat er gewoon om dat het gewoon kan . Zo'n iemand kan gewoon via via makkelijk aan een kaart komen dat is mijn punt. Je hebt gewoon meldplicht nodig en al die andere dingen uit engeland

Allback
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Volgens mij lees ik het vrij duidelijk en schrijf je; kunnen zo op mijn seizoenskaart mee. Maar je kan niet zomaar via via aan een kaart komen dat is mijn punt. Er is dan altijd iemand die de kaart koopt op naam, als je daar ook straffen op zet met een lang stadionverbod gaan mensen daar niet zo makkelijk aan meewerken en zelf dat risico lopen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen