Ajax blijft actief in Europa na fijne avond tegen AEK Athene

14 december 2023, 22:56
Foto: © Imago

Ajax kan zich na de winterstop opmaken voor een avontuur in de Conference League. Dankzij een goede overwinning in eigen huis op AEK Athene aan de hand van twee goals van Chuba Akpom - al had hij vaker moeten scoren, klimmen de Amsterdammers naar de derde plaats in de Europa League-poule. Zodoende blijven de Amsterdammers actief in Europa.

Ajax startte donderdagvond zonder de geschorste Steven Berghuis en de geblesseerde aanvoerder Steven Bergwijn. Zij werden vervangen door Carlos Borges (Forbs) en Akpom. De zeventienjarige Jorrel Hato was voor het eerst aanvoerder van Ajax. Hij was de jongste aanvoerder ooit bij Ajax in een Europese wedstrijd. De opdracht vooraf was duidelijk. Er moest gewonnen worden, anders was Ajax klaar in Europa. Bij een overwinning zou Ajax mogen proberen zich via de tussenronde voor de play-offs van de Conference League te plaatsen.

Artikel gaat verder onder video

Ajax begon fel en sterk aan de wedstrijd. Het probeerde AEK snel onder druk te zetten en zocht snel de aanval als het in balbezit was. Dat resulteerde al in de vijfde minuut in een treffer. Het was Akpom die makkelijk raak kon koppen bij de tweede paal toen keeper Athanasiadis onder de bal door liep: 1-0. Ajax ging op zoek naar de tweede treffer maar kreeg het deksel op de neus toen Borna Sosa een vrije trap weg gaf. Sosa kreeg geel voor die actie en uit de vrije trap van Niclas Eliasson kon Levi Garcia vogelvrij inkoppen: 1-1.

Omdat Ajax dus moest winnen kon het weer opnieuw beginnen. De druk werd weer opgevoerd en de Amsterdammers werden steeds gevaarlijker. De aanvallende bedoelingen werden in de twintigste minuut bekroond met een doelpunt. Diep op de helft van AEK dreigde Hato de bal kwijt te raken, maar toen dat uiteindelijk niet gebeurde gaf de jonge aanvoerder een prima steekbal op Kenneth Taylor. De middenvelder draaide kort en haalde droog uit met rechts in de verre hoek, de keeper kansloos latend: 2-1. Daarna werd de wedstrijd wat kalmer en scoorden beide teams niet meer waardoor 2-1 ook de ruststand was.

Na rust was het spel van Ajax veel slordiger dan voor rust. AEK kon daardoor blijven hopen op een resultaat, maar wist zelf ook nauwelijks tot kansen te komen. Ajax kreeg er ook weinig, maar werd in het zadel geholpen toen Nordin Amrabat de bal ver op eigen helft knullig verloor aan Ar’jany Martha. Zijn steekbal bereikte Akpom, wiens matige inzet door een nieuwe blunder van Athanasiadis tot doelpunt werd gepromoveerd: 3-1.

Daarna leek de wedstrijd gespeeld. AEK kon geen vuist maken en Ajax kreeg ondanks het matige spel toch wat kansen. Die waren echter aan vooral Akpom niet besteed, die kans op kans miste, waardoor AEK er in kon blijven geloven, al was dat geloof niet aan de Griekse ploeg af te zien. Het tempo bleef laag en de echte overtuiging ontbrak bij de Grieken. Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde en kon Ajax na het laatste fluitsignaal opgelucht adem halen. De missie is geslaagd, de Amsterdammers overwinteren in Europa en mogen na wedstrijden tegen PEC Zwolle en Hercules gaan genieten van een korte vakantie.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Kramer
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

AEK is niet veel en als Akpom gewoon scherp was dan win je 6-1. Bij vlagen leuk voetbal gezien en vechtlust. Spannend avondje, maar door in Europa.. in de confetti league dan wel.

KROTJE
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Het is gewoon een kwestie van naam: Confetti-, Champignons-, Opalegue. Ik denk dat een club uit de Confettileague als je de lijst ziet PSV en Feyenoord het ook moeilijk kan maken.

CG
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Ik vind alleen de eerste helft goed ondanks de tegendoelpunt. De tweede helft was voetbal met erg veel gatenkaas en geen goed samenspel. Inderdaad had het 6 - 1 moeten zijn, maar dat het verpest werd door Akpo, echt schadalig !! Nee, europees komen we veel tekort. Absoluut twee topspelers op het centraal middenveld en twee toppers in de defensie zou Ajax doen leiden naar ( mogelijk ) eerst de halve finale in deze laagste league. Deze vier topspelers mogen zeker niet jonger zijn dan 24 jaar, dit omdat die spelers een véél te weinig ervaring hebben voor de Champions League. Zolang Ajax dat niet doet, blijven ze steeds achter de feiten aanlopen en staan ze met de rug zéér zwaar tegen de muur. Het ligt alleen aan Ajax zelf van wat ze willen bereiken, niet meer en ook niet minder !!

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Waarom blij? Het was toch maar een competitie voor de zwakste van Europa, waar ze nooit in terecht zouden komen. Confettileague kan ik me zelfs herinneren. En nu is het ineens een volwaardig toernooi?

ADB1973
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Ik kan me juist nog goed herinneren dat F'noord door deze league weer een beetje op stoom kwam. Voor korte duur dan..

KROTJE
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

In elk geval Peter, AZ uit de Confettileague. De van te voren opgeblazen te hoge verwachtingen van Feyenoord in Europa zijn door een bejaarde ploeg thuis weggespeeld naar een niveautje lager en is 2,3 miljoen armer gemaakt door een ploeg uit een onbeduidende kleine competitie (12 clubs). Alleen de beste ploeg van dit moment: PSV en de in enkele weken door Schip sterker geworden Ajax na een ellendige start, zijn door en dit is het belangrijkste voor de clubs en de supporters.

haike
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

ik vraag me af wat aek in hemelsnaam in de EL doet!! is echt kkd niveau!

Hijreageertaltijd
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Dat had ik nou bij 010 in de champions league gek hè

Flamingo
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

En toch meer punten behaald dan Ajax in de EL. En maar roepen dat Feyenoord supporters alleen maar bezig zijn met Ajax…

KROTJE
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Geldt ook voor Celtic (kleine competitie) en toch ........2,3 miljoen weg.

KROTJE
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Flamingo, 'meer punten behaald dan Ajax in de EL'.....hoi.....

Goku
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Gefeliciteerd met de overwinning en het overwinteren. En wat puntjes voor NL

KROTJE
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Gisteravond met veel bewondering en diep onder de indruk van hem naar Hato gekeken. Terwijl zijn leeftijdgenoten nu nog aan het na-puberen zijn stond daar een heerser in de verdediging van Ajax met gemak te spelen. Wat zullen zijn ouders trots op hem zijn. Ajax en Oranje hebben goud in handen. Hato is voor mij, ondanks zijn niet te grote lengte, op dit moment de beste centrumverdediger onder de Nederlandse verdedigers. Hij ruimde altijd veel op, is snel, is moeilijk door zijn tegenstander uitgespeeld te worden en kan wanneer de gelegenheid daartoe is meegaan in een aanval. Natuurlijk kan hij nog wat bijschaven, maar Hato zal in de hele voetbalwereld bewondering oogsten is mijn inschatting. Jammer dat zijn contractsituatie voor Ajax problematisch kan worden. Schip heeft goed gevoel om Hato captain van Ajax te maken, Hato heeft leiderscapaciteiten. Hato gaat heel duur worden.

KROTJE
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Ondanks zijn missers was AKPOM de grote man bij Ajax. Zijn missers zijn hem vergeven en ach Brobbey miste regelmatig, Gimenez maakte zichzelf belachelijk met zijn mislukte Panenkaatje en schoot ook af en toe tegen een keeper, Luuk de Jong eveneens, Pavlidis die voor mij de beste spits is maakte ook weleens een missertje. In elk geval wintert Ajax door. Wie had dit enkele weken kunnen bevroeden, jammer dat deze positieve vormgroei te laat is gekomen, maar goed in elk geval kan Ajax na de winterstop met nieuwe aankopen nog verder doorgroeien verwacht ik. Conclusie Akpom moet altijd in de basis starten.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen