Heerenveen houdt stand: Ajax lijdt eerste competitienederlaag sinds aanstelling Van 't Schip

11 februari 2024, 16:27   Bijgewerkt: 11 februari 2024, 16:58
Foto: © Imago

Ajax heeft voor het eerst sinds de aanstelling van John van 't Schip een Eredivisiewedstrijd verloren. In Friesland was sc Heerenveen met 3-2 te sterk voor de Amsterdammers, die nog wel terugkwamen van een 3-0 achterstand maar geen gelijkmaker meer wisten te forceren.

Ajax zat in een goede flow voorafgaande aan het treffen in Heerenveen. De ploeg was in de Eredivisie al meer dan drie maanden ongeslagen en hield PSV afgelopen week op een gelijkspel (1-1). Door het puntenverlies van AZ hadden de Amsterdammers tegen SC Heerenveen de mogelijkheid om met een overwinning naar plaats vier te stijgen. Daartoe kon trainer John van ‘t Schip echter niet beschikken over Devyne Rensch en Steven Bergwijn: wegens blessures werden zij vervangen door Carlos Forbs en Borna Sosa. Door de afwezigheid van de 26-jarige buitenspeler was Steven Berghuis de aanvoerder van de bezoekers.

Artikel gaat verder onder video

SC Heerenveen bevond zich juist in een negatieve serie, want sinds begin december werd er geen enkel competitieduel meer gewonnen. Bij de nummer dertien was er weer een basisplaats voor Thom Haye, die een winterse transfer naar Como zag afketsen. De 29-jarige middenvelder was na een minuut of twintig dichtbij een treffer, maar zag zijn vrije trap tegen de lat uiteenspatten. Dat was niet de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg: kort na het beginsignaal zag Osame Sahraoui zijn poging rakelings over vliegen, terwijl Pelle van Amersfoort na een afgeketste voorzet van Olivier Braude reeds de openingstreffer had aangetekend. De Friezen leken tot op het bot gemotiveerd en joegen Ajax enthousiast af. Verscheidene Ajacieden leken hierdoor spontaan last te krijgen van ‘harde voeten’, waardoor er vele ballen eenvoudig onderschept konden worden.

Na de mogelijkheid van Haye ramde Kristian Hlynsson de bal in de tegenstoot eveneens tegen de lat en begon SC Heerenveen achteruit te lopen. Even later was Borna Sosa dichtbij een treffer, maar zijn poging werd door Mickey van der Hart stijlvol uit de hoek geranseld. Ajax kreeg zo wel een paar kansen, maar het vertoonde aanvalsspel was weinig overtuigend. Er was weinig diepgang, zowel op de flanken als tussen de linies van de tegenstander. SC Heerenveen hield zo eenvoudig stand en kwam na een snelle omschakeling zelfs op een 2-0 voorsprong. Sahraoui schoot een voorzet van Braude in eerste instantie nog op zijn directe tegenstander, maar kon de bal vervolgens alsnog hard binnenschieten. Het slotakkoord van de eerste helft was van Hlynsson, maar zijn lage schuiver werd naast getikt.

Van ‘t Schip zal de nodige ideeën hebben gehad voor de tweede helft, maar na luttele seconden konden zijn plannen de prullenbak in. Na een waardeloze uittrap van Josip Sutalo schoot Luuk Brouwers de bal vanuit een lastige hoek op doel. Zijn poging werd gekeerd, maar vervolgens was de Ajax-defensie te laat om de inlopende Van Amersfoort van zijn tweede doelpunt te houden. Enkele minuten later was het aan de andere kant echter ook raak, toen een voorzet van Brian Brobbey door Pawel Bochniewicz ongelukkig in eigen doel werd gewerkt. De potige spits leek even later op weg naar een eigen treffer, maar werd door hevig hangen van Braude afgestopt. SC Heerenveen beging de nodige overtredingen om Ajax af te stoppen, en de Noorse back mocht van geluk spreken dat hij van Danny Makkelie slechts geel kreeg.

Later kreeg Brobbey wel de mogelijkheid om een goede poging te verzilveren, maar hij kopte de bal in vrijstaande positie naast. Eigenlijk was dat de enige grote kans die Ajax kreeg: pogingen van Kristian Hlynsson en de ingevallen Chuba Akpom waren ongevaarlijk. Veel kansen stierven bovendien in schoonheid door gebrekkige communicatie of matige voorzetten. Uiteindelijk viel de verdiende aansluitingstreffer wel, toen Tristan Gooijer de bal goed teruglegde op supersub Akpom. Vervolgens ging Ajax naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar tegen het teruggetrokken en tijdrekkende Heerenveen bleef de derde treffer uit, al was het in de absolute slotseconden nog even heel spannend. De VAR oordeelde echter dat een late gelijkmaker er niet kwam, omdat niet kon worden vastgesteld dat de bal de doellijn volledig had gepasseerd. Zo kunnen de Friezen weer wat omhoog kijken, terwijl Ajax niet profiteert van het Alkmaarse puntenverlies.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Kramer
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Verdiend verloren, al had die laatste nooit afgekeurd mogen worden. Een blinde met een stok zag dat die er nog in zat.

Mike
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Wat een onzin. Als dit er niet in zit, dan vraag je je af of de VAR/doellijn technologie wel nut heeft. Als de VAR het niet kan zien, dan moeten ze die bende ijken van te voren. Dit is nutteloos. Hier is Ajax echt genaaid.

KingJacobus.
Link gekopieerd!
    32
    + 1
avatar

Nee de bal was er niet helemaal overheen. Het gaat om de ronding van de bal die is er niet helemaal overheen. Dat was toen bij psv ook niet. Waar 020 uit scoorde en toen was het allemaal geweldig. Dus niet huilen.

De stoker
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Touché

Kramer
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Ja was er gewoon compleet over, duidelijker kan je het niet krijgen. Maar als topclub wordt je gewoon benadeeld dat je de zaken goed voor elkaar hebt. Vorig jaar Eagles met slechte camera’s en nu weer Heerenveen met troep en een blinde vink langs de lijn.

KingJacobus.
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

precies.

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Kramertje een blinde bla bla ,wat een partij bshit. Laat je nakijken man.

Klantenservice
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

@kramer Blinde vink langs de lijn? Bedoel je de grensrechter? Serieus? Als het met de camera's al zo lastig te zien is, kun je toch niet verwachten dat een grensrechter het in dit geval van die afstand wel kan zien? Soms valt het dubbeltje goed, soms valt het verkeerd.

dilima1966
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Ajax heeft het weer aan zichzelf te danken Ze hebben het weer verklotten de wedstrijd

Waarom19
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax heeft een echte trainer nodig die Taylor gratis aanbiedt op Marktplaats

Klantenservice
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Oei, dat afkeuren was toch wel een belangrijk moment... Weet er iemand waarom er geen doellijntechnologie aanwezig was? Dit was met camerabeelden toch niet te beoordelen. Als hij niet 'volledig' over de lijn was, dan was dat echt extreem minimaal...

De stoker
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Er is niets afgekeurd. Hij is nooit goed gekeurd😜

Klantenservice
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

@Stoker Je begrijpt wel wat ik bedoel toch 😜

De stoker
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Zeker maar ik geniet nog na

Klantenservice
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

@stoker haha, dat mag

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

Kramer en Mike, Ik wil jullie graag op attenderen dat een paar seizoenen geleden bij PSV-Ajax precies dezelfde situatie was maar dan bij de zijlijn het wel in het voordeel van Ajax uitpakte. Accepteer het gewoon.

jerommeke1973
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Tja maar daar hoor je ze niet over, maar pwee als ajax genaaid wordt dan breekt de hel los. Trouwens ze zijn niet genaaid, de bal er niet geheel over. Milimeterswerk

Flamingo
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Toen stonden ze op Twitter allemaal klaar met een skippybal toch? 🤣 stonden ze in de huiskamer allemaal te filmen wat voor gezichtsbedrog het was. Benieuwd of de skippyballen nu ook tevoorschijn komen 😂

CG
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Ik dacht echt dat hij er helemaal overheen was. (B)lijkt alsof de technologie (toch) niet goed is!!!

Vlear
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Stel dat het 3-3 was geworden, dan had Heerenveen 5x gescoord en Ajax 1x. Dat wil ook wel wat zeggen😝

Waarom19
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Ik vond Taylor weer top. Ajax speelt al wekelijks met tien man en vooral blijven opstellen. Van t Schip behoort ook in het lijstje flapdrollen.

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Idd nu zit het tegen en denken ze dat ze worden benadeeld.Amsterdamse Calimero s .

Karol
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Ajax

Allback
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Heerenveen verdiende de 3 punten en daarmee is de winst terecht. Het is en blijft een zeer matig team wat Ajax heeft met o.a.Forbs, Sosa, Sutalo, Taylor. Los daarvan was die bal natuurlijk volledig over de lijn naar mijn mening. Bizar dat er dan gezegd wordt de lijnrechter zag geen goal dus de VAR moet dan heel duidelijk beeld hebben (wat er ook was naar mijn idee op de beelden). De lijnrechter kan onmogelijk het voorval beoordelen dat moet de VAR in zo'n situatie doen.

KingJacobus.
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Precies. Net zoals dat doelpunt van Vitesse in de arena werd afgekeurd. Iedereen zag dat het geen buitenspel was maar hij werd wel mooi afgekeurd. Maar hier was de bal niet in zijn geheel over de doellijn de bolling van de bal kwam boven de doellijn en dan is de bal niet in zijn geheel over de doellijn. Bij 040-020 was er ooit ook zo'n gevalletje aan de zijlijn waaruit 020 scoorde. Toen vonden ze dat geweldig in 020. Nu is het andersom en zijn er duistere machten aan het werk. Wat een clowns.

KROTJE
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

King Jacobus, effe tussendoor, uit je reacties blijkt elke keer dat je Ajax toch heel erg moet haten, dat mag hoor ik vind het prima, maar komt het niet door die jarenlange 2e/3e viool die jouw club moest bespelen door Ajax ?

KROTJE
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Ik ben Ajacied pur sang, maar ik probeer ook objectief naar Ajax te kijken en oordelen. Ajax is en zal altijd mijn favoriete voetbalclub zijn, maar nu vanuit een noodgedwongen andere observatie. Mijn reactie(s) zullen niet altijd door mede-Ajacieden begrepen en in dank worden afgenomen. Bijvoorbeeld leg nu Ajax en het veel lager geklasseerde Heerenveen naast elkaar: beiden hadden een week getraind, geoefend, oefenstof uitgeprobeerd, positiespellen gedaan, conditie op peil gehouden sommigen misschien het krachthonk ingegaan, partijtjes gespeeld, strategie- en wedstrijdbesprekingen gedaan, de tegenstander geanalyseerd dan vraag ik me het volgende af. Hoe kan het dat de spelers van H'veen meer inzet, strijdlust, motivatie, veel meer kracht, intensiteit, snelheid, betere samenspel, wil om te winnen lieten zien dan de verwende duurdere spelers van Ajax ? Dit verschil zag ik ook al in eerdere wedstrijden zoals tegen Almere en Go Ahead en nog enkele andere. Ik vraag mij af wat de spelers bij Ajax tijdens de trainingen doen, behalve geintjes met elkaar maken ? Wat Ajax vanmiddag liet zien was schrikbarend, met dit niveau zou Ajax zich niet eens in The Championship of in de Liga Süd kunnen handhaven, wat een bagger. Top down, vanaf het bestuur t/m de spelers inclusief Schip en zijn staf en de andere coaches en de spelers realiseren zich niet dat het voor Ajax om veel geld, heel veel geld en gezichtsverlies gaat, het besef ontbreekt gewoon althans dit is mijn aanname. Van 't Schip liet vanmiddag zien niet geschikt als hoofdcoach aan te kunnen blijven. Schip mist creatief inzicht, hij blijft tot in lengte van dagen vasthouden aan bepaalde spelers waarvan je van te voren weet dat zij niet veel tot niets brengen, de namen zijn bekend. Ook improvisatievermogen ontbeert hem, b.v. waarom niet eerder in de 1e helft Forbs door Akpom te vervangen ? Akpom samen met Brobbey zijn bepalend voor succes, Akpom de goalgetter en Brobbey de aangever annex breker. De arrogantie om te denken dat de 4e laat staan de 3e plaats haalbaar zal zijn is een luchtspiegeling. Voor mij is het seizoen voor Ajax al geëindigd, natuurlijk zal ik Ajax blijven volgen, maar ik verwacht er niet meer veel van, steeds van hetzelfde laken een pak. Een 5e plaats of 6e plaats is het hoogst haalbare. Als Ajax niet serieus en snel drastisch verandering in de selectie brengt zal Ajax ook in het komende seizoen niet veel betekenen. Last but not least: waarom in de wintertransfer niet in de ED gaan rondkijken naar goedkope en betaalbare goede spelers zoals Sahraoui, Pröpper, Koopmeiners, Boussaid, Hilgers, Drost, Smal en in plaats daarvan telkens weer een oogje laten vallen op exotische spelers, waarvan de kwaliteiten nog niet bekend zijn ?

Goku
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Ben het met je eens behalve met het wisselen van spelers. Misschien zijn dir wel de beste spelers die Ajax heeft. Daarnaast kun je de trainer niet de schuld geven dat de spelers geen inzet of verantwoordelijkheid tonen. Dat was al onder Steijn zo en dat is niet veranderd.

KROTJE
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Beste Goku, Een Mourinho , denk ik, zou meteen al korte metten met bepaalde spelers hebben gemaakt. Schip gaat mee in de traditie van Ten Hag, Schreuder, Heitinga nou ja Stein voor wat hij waard is. Wachten wachten wachten met wisselen, spelers blijven opstellen destijds Veltman, Blind als je zag at het niet liep. Ik zal misschien de eerste zijn, maar ik probeer objectief te zijn, Van 't Schip is het ook niet, althans dat vind ik.

Goku
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Met je eens dat Van t Schip het ook niet is. Maar met deze minimale inzet en motivatie hadden ze ook onder Mourinho verloren. Je zou je ballen uit je broek moeten lopen als je mag voetballen voor de top 3 clubs...

KROTJE
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Beste Goku, wat die ballen betreft 100 procent met je eens. Laten we de naam van Mourinho doorstrepen en in plaats daarvan Van Gaal zetten, met Louis ben je goed of slecht, maar daar krijg je keihard van hem te horen. Zelfs een Robben kreeg bij Bayern aan de zijlijn te horen dat Robben niet groter dan Bayern is. Van Gaal was ook de ontdekker van talenten zoals Alaba en steunde ook Thomas Müller. Bij ManU: Rashford en Lyngard. Bij Barca had Van Gaal ook succes, bij Oranje weten we allemaal hoe het ging. Van Gaal was hard, maar wel glashelder en dit missen ze bij de latere Ajaxcoaches. Tranen hebben wij al gehad, maar nu nog het bloed en de zweet.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen