Willem van Hanegem vraagt zich één ding af na nieuwe deceptie Ajax

26 februari 2024, 08:17
Foto: © Imago

Willem van Hanegem begint haast medelijden te krijgen met Ajax. Het elftal van trainer John van ’t Schip kwalificeerde zich afgelopen donderdag weliswaar voor de achtste finales van de Conference League, maar dat gebeurde op onverklaarbare wijze. Omdat Ajax in Noorwegen de ene na de andere kans moest toestaan, besloot Van ’t Schip zijn ploeg in de uitwedstrijd tegen AZ in een 5-4-1-systeem de wei in te sturen. Van Hanegem vraagt zich af hoe diep de Amsterdammers nog kunnen zinken.

Er was een periode dat clubs medelijden hadden met Feyenoord. Het ging toen zo slecht in De Kuip dat ze het mijn club wel gunden om af en toe een succesje te hebben, begint Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. Van Hanegem vond dat zelf ‘vreselijk’ en ‘vernederend’, maar ziet een groot verschil met Ajax. Een compleet andere club. Minder gunfactor bij de concurrenten, denk ik. Dus medelijden is er vast niet. Maar bij mij rijst inmiddels wel de vraag: hoe diep kan deze club nog verder vallen?

Artikel gaat verder onder video

Dat zullen meer mensen zich afvragen na de afgelopen week. Na de bedroevende optredens in de heenwedstrijd tegen Bodø/Glimt in de tussenronde van de UEFA Conference League en het competitieduel met NEC besloot Van ’t Schip het in de return in Noorwegen over een andere boeg te gooien. Hij liet zijn elftal inzakken, de linies kort op elkaar houden was het devies. Ajax stond desondanks de ene na de andere Noorse mogelijkheid toe. “In Noorwegen wonnen ze een wedstrijd die ze eigenlijk niet konden winnen, zo slecht ging het. Rafael van der Vaart zei dat ze eigenlijk beter uitgeschakeld hadden kunnen worden, zo slecht is het inmiddels. Ik snap dat helemaal, maar voor het Nederlands voetbal was het niet ongunstig dat ze nog een paar puntjes wisten te verzamelen”, aldus Van Hanegem.

Van ’t Schip besloot om het na de miraculeuze ontsnapping in Noorwegen opnieuw anders te gaan doen: met vijf verdedigers tegen AZ. Van Hanegem vraagt zich af of het een idee was van Michael Valkanis, de Griekse rechterhand van de interim-hoofdtrainer. De Kromme plaatst in elk geval zijn vraagtekens bij het besluit. “Dat is voor sommige mensen een soort heilige oplossing: meer verdedigers, dan gaat het vast beter. Bij Oranje had je ook zo’n stroming die het maar over die manier van spelen had. Louis van Gaal speelde het, maar hij moest het voortdurend repareren. Het is geen truc die altijd werkt.” Zeker niet als, zoals bij Ajax het geval was, de wedstrijden zich in rap tempo opvolgen. “Wat naïef eigenlijk. Bovendien is het voor ploegen in problemen beter om vastigheid te houden, en dat biedt een systeem met drie man voorin en vier verdedigers”, stelt Van Hanegem.

Ajax ‘doet maar wat’, aldus het clubicoon van Feyenoord. Hij doelt op de aanstelling van Sven Mislintat - de in september ontslagen technisch directeur -, de trainerswissel en de komst van Jordan Henderson. “En dan zegt de nieuwe trainer ook nog eens hetzelfde als de weggestuurde trainer, namelijk dat de spelers gewoon niks zijn. En nu dus weer een ander systeem. On in Alkmaar te zien dat dat ook niet werkt.” Van Hanegem ziet dat de Ajacieden ondertussen ‘steeds meer de weg kwijtraken’. “Brian Brobbey zit elke week de scheidsrechter achterna, omdat ze hem even hebben vastgehouden. Ze moeten daar in de zomer afscheid nemen van veel spelers. Dat kost een berg geld, maar het kan niet anders.”

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

haike
Link gekopieerd!
  8
  + 1
avatar

hoe diep deze club kan zinken vraag je?? als ze geen europees halen dit jaar en dat gaat gebeuren!!

Goku
Link gekopieerd!
  14
  + 1
avatar

Mee eens, geen Europees voetbal duurt het minimaal 1 tot 2 extra om terug te komen. Ga maar spelers halen van niveau en vertellen dat ze geen Europees voetbal spelen, denk dat de meeste overslaan.

KROTJE
Link gekopieerd!
  30
  + 1
avatar

Wim van Hanegem heeft deels wel gelijk, zeker ook over het 'gerommel' bij Ajax. Alleen de tijdlijn van de neergang van Ajax wordt vaak niet zuiver aangegeven. Met de kwestie Overmars kwam er reuring in de Ajaxtent. De neergang begon al eigenlijk met de coaching door Schreuder (ruzie met Blind ook) door gelijkspelen tegen Volendam onder andere en daarvoor ook verlieswedstrijden, waardoor Ajax niet des Ajax, 3e werd. Na Schreuder ging Ajax repareren, maar door de collectieve fouten van verantwoordelijken, RvC, Van der Sar, de oplichting door Mislintat kwamen voetballers van inferieure kwaliteit de spelersgroep versterken en niet verwaarloosd moet worden dat spelers als Berghuis, Bergwijn, Taylor, Rensch, Gorter ook niet deden wat van hen verwacht werden met alle gevolgen van dien. Sportief gezien is Ajax total loss. Het zal Ajax in de komende seizoenen nog heel veel moeite kosten om bij de eerste 6 te horen, tenzij Ajax financieel het nog kan opbrengen om leuke spelers aan te kopen. Anderzijds is het goed dat deze situatie alles en iedereen bij Ajax wakker maakt, maar zo lang Ajax niet naar de KKD moet dan is er nog hoop voor betere tijden en die zullen zeker weer komen, wanneer is een grote vraag. Moraal van het verhaal is ook dat wat Ajax overkwam en overkomt het ook andere clubs zullen kunnen overkomen, mark my words.

peterdejong1983
Link gekopieerd!
  20
  + 1
avatar

Ik kan me in veel dingen van je reactie vinden, maar aan het eind maak je toch wel een fout : wat hun overkwam en overkomt zal ook bij andere clubs gebeuren. Nee. Dat wil zeggen andere clubs hebben dit vaker (sommige meer dan eens) gehad en toen zaten ze daar alsmaar te hoonlachen dat het gewoon slechte clubs waren met excuses zoeken. Nu hebben ze het eindelijk een keer zelf, hopelijk gaan ze inzien dat ze vaak zat geluk hebben gehad en nu (eindelijk) zelf aan de beurt zijn.

KROTJE
Link gekopieerd!
  25
  + 1
avatar

Peterdejong1983, @Dat wil zeggen andere clubs hebben dit vaker (sommige meer dan eens) gehad en toen zaten ze daar alsmaar te hoonlachen dat het gewoon slechte clubs waren met excuses zoeken.@ Hier hoor ik zeker niet bij, want ik ben alleen maar gefocust op Ajax en andere clubs interesseren mij niet zo erg, dat kost mij te veel energie en ik heb met hen geen gevoelsmatige band. Ik wil alleen van mijn Ajax 'genieten', dat gevoel van onoverwinnelijkheid opslurpen, de spanning hoe goed een nieuwe aanwinst wordt of is enz. Wat heb ik nou te maken met als Ruud van Nistelrooij en PSV problemen met elkaar hebben, of dat Advocaat Feyenoord moest 'redden' en volgens de buitenwereld spanningen met Berghuis had. Op dit moment hebben Vitesse en Volendam intern veel problemen, nou je denkt toch niet dat ik om hen zit te hoonlachen ? Met mijn laatste zin wil ik alleen maar beweren dat in het verleden Juventus, The Glasgow Rangers door affaires gedegradeerd werden, dat er veel problemen in het bestuur van Bayern waren, de omkoopaffaire bij Standard Luik (Gerets), de ruzies binnen het Anderecht Bestuur, de veroordeling van Uli Hoeness, de problemen met Van den Herik bij Feyenoord, de afzetting van Aalbers bij Vitesse, de kwestie Joop Munsterman bij Twente, de Bestuurscrisis bij Barca en nog zo veel meer. Bij Ajax speelt nu een sportieve crisis af als gevolg van de miskopen door de oplichter Mislintat en Ajax is een voetbalsportclub en als de prestaties zo onwerkelijk slecht zijn dan stort de hele club met alles er op en eraan in, wat denk je dat de sponsors nu aan het 'breinen' zijn ? Terugkomen op mijn laatste zin, vroeg of laat zal er met elke club wel wat aan de hand kunnen zijn.

Laurens1
Link gekopieerd!
  16
  + 1
avatar

Willem het is toch fijn dat je nu om Ajax kunt lachen, met vele andere supporters! Dit hebben we jaren over jouw clubje gedaan. Geef het volk brood en spelen. Tja dit heeft wel weer een paar jaar nodig vermoed ik om weer aan te kunnen sluiten.

BENNINK24
Link gekopieerd!
  8
  + 1
avatar

wordt het nu echt niet tijd , dat van het schip stopt ??? maar willem van Hanegem ook ???

Oud keeper
Link gekopieerd!
  15
  + 1
avatar

Ik kan van Hanegem niet betrappen op iets positiefs over Ajax.

Dennis Schijf
Link gekopieerd!
  6
  + 1
avatar

Noem eens één positief iets wat je op dit moment over Ajax kan zeggen, ik vrees dat je heel lang en diep moet nadenken.Dat kan je op dit moment niet alleen Willen kwalijk nemen.Heb je Sjaak Zwart wel eens iets positiefs over Feijenoord horen zeggen? Ook niet!

Dhr. Reuring
Link gekopieerd!
  21
  + 1
avatar

Nee lang en diep nadenken hoeft niet: de meest succesvolle club van Nederland die de meeste Europacups heeft gewonnen, de Wereldbeker, de meeste kampioenschappen en KNVB-bekers, veruit de beste spelers vaak in één team, het leukste voetbal om naar te kijken enz, enz. Dat het vorig seizoen en dit seizoen zeker zwaar tegenvalt doet daar niets aan af. Maar wees gerust (of bevreesd), Ajax komt er zeker weer bovenop. Oh ja, Mister Ajax heet Swart.

KROTJE
Link gekopieerd!
  21
  + 1
avatar

Ik moet wel vaak om je reacties glimlachen Reuring, je hebt wel veel gelijk en dat op je nuchtere manier verwoorden, ga zo door.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen