Talpa komt met eerste reactie op Derksen-rel, Tweede Kamerlid De Hoop doet géén aangifte

11 april 2024, 14:54
Foto: © Vandaag Inside

Talpa heeft bijna twee dagen na de veelbesproken uitzending van Vandaag Inside gereageerd op de racistische uitspraken van Johan Derksen over PvdA-kamerlid Habtamu de Hoop. Het bedrijf laat in een reactie aan het Algemeen Dagblad weten dat het ‘tegen elke vorm van racisme’ is. Talpa was woensdag nog niet bereikbaar voor een reactie omdat het eerst de uitzending van woensdagavond wilde afwachten.

In de uitzending van dinsdag kwam ter sprake dat de minister van Buitenlandse Zaken de komende vijf jaar zo’n achttien miljoen euro uittrekt om de Friese taal te bevorderen. Toen vervolgens een fragment van De Hoop in beeld kwam, liet Derksen zich van zijn slechtste kant zien. Het gezicht van Vandaag Inside stelde dat De Hoop ‘niet het recht heeft’ om met warme gevoelens over Friesland te praten omdat hij geen geboren Fries is. “Hij is toch geen Fries? Ik ben toch ook geen Surinamer?”, zo klonk het.

Artikel gaat verder onder video

Derksen bracht daarmee nogal wat commotie teweeg, maar een reactie van zijn werkgever Talpa bleef in eerste instantie uit. “Vandaag Inside is een programma waarin de presentatoren en hun gasten een grote mate van redactionele vrijheid hebben om hun persoonlijke mening naar voren te brengen en uitspraken te doen. Dat doen zij in de setting van een livetalkshow, waarbij de inhoud niet van tevoren wordt afgestemd of gerepeteerd”, schrijft Talpa donderdag dan toch in een reactie aan het AD. “De gespreksonderwerpen zijn altijd geïnspireerd op actuele gebeurtenissen. Dat is de kracht en de kwetsbaarheid van deze formule.”

Volgens Talpa gebeurt het daardoor vaker dat uitspraken in de uitzending reacties oproepen. Deze reacties worden dan vaak in de uitzending van de volgende dag door Wilfred Genee, René van der Gijp, Derksen en de aanwezige gasten van 'commentaar voorzien' of 'van meerdere kanten belicht'. Volgens Talpa is dat ook woensdag het geval geweest. “Talpa Network heeft er om deze reden voor gekozen de uitzending van woensdagavond af te wachten en niet direct te reageren. Het spreekt voor zich dat ook wij tegen elke vorm van racisme zijn.”

Geen excuses van Derksen

Wie had verwacht dat Derksen zich woensdagavond zou verontschuldigen, kwam bedrogen uit. “Ik kende zijn achtergronden niet en zat mij hier al behoorlijk te ergeren dat er achttien miljoen naar de Friese taal gaat. Dan verschijnt er iemand met een Afrikaanse achtergrond en dan denk ik: waar bemoei je je mee? Dat was mijn reactie. Ik heb vandaag (woensdag, red.) alleen in de auto wat mensen gehoord en de meeste mensen vinden dat dan racistisch. Dat mogen ze vinden, maar ik heb het in ieder geval niet racistisch bedoeld. Het was gewoon een opmerking zoals we iedere uitzending een paar opmerkingen hebben”, zo vertelde Derksen.

De Hoop doet geen aangifte

Tweede Kamerlid De Hoop heeft besloten om géén aangifte te gaan doen tegen Derksen. Dat zegt hij tegen Omroep Fryslân. Waar De Hoop het woord ‘racisme’ in eerste instantie niet in de mond wilde nemen, noemt hij de uitspraken van Derksen nu wel racistisch. Je kunt wel zeggen dat het vooral om het kleurtje ging, denk ik. De Hoop vindt het een ‘bizarre uitspraak’ waar hij in eerste instantie niet te lang bij stil wilde staan, maar daarvan is hij teruggekomen. Het staat voor iets groters: veel mensen vragen zich af of ze er wel bij horen. Of ze wel Nederlander mogen zijn. Helemaal sinds de verkiezingen.

🔗 Johan Derksen wordt verbaal aangevallen door twee tafelgasten en reageert zwaar geïrriteerd

Sam Hagens en Lilian Marijnissen hebben dinsdagavond met verbazing naar Johan Derksen gekeken.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Andreas
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Las de kop en dacht dat Johan Derksen iets verschrikkelijks gezegd had. Maar het is weer een storm in een glas water. Je hoeft dit toch niet racistisch op te vatten? Hij vergelijkt het met dat wanneer je een andere achtergrond hebt je niet over bepaalde dingen zo maar mee kunt praten.

Dropkick
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dat is heel mooi samengevat , maar de mensen hebben vaak niet eens door van wat hij nou bedoeld ,toch?

Andreas
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Misschien is dat het inderdaad waarom iedereen erover valt.

Cobus Robijn
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Wat er in Vandaag Inside gezegd wordt is de volgende dag wereldnieuws op Twitter of x. Iedere dag weer worden ze geciteerd. Derksen heeft dit gezegd, RvdG dat, Genee zus en zo. Ga massaal aangifte doen mensen, meld je aan bij talkshow Sophie en Kalid of shownieuws. Overal vindt u een luisterend oor. Oja, 18.000.000 euro om de Friese taal in stand te houden is te idioot om los te lopen, maar dat vindt Habtamie geen probleem.

FCJel
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Hey fcupdate, het is me even ontschoten wat we gebeurd is. Zouden jullie nog 44 berichten kunnen plaatsen hierover? Bedankt! Het is niet alsof er een aantal absolute CL krakers gespeeld zijn afgelopen week, wat wellicht relevanter nieuws geeft dan dit.

boyke
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Een stel schijnheilige zijn we geworden in dit land. Voor elke scheet gaat we de straat op of wordt er gesproken over racisme. Waar het omgaat het voetbal wordt steeds verder naar de achtergrond gedrukt en ja wat Derksen zegt komt uit zijn mond en hij heeft geen blad voor zijn mond. Dat er maar liefst 18 miljoen naar Friensland gaat dat noem ik t.o.v. heel het land puur racisme aangezien ook Limburg Zeeland en andere provincies hun eigen taal hebben. Voor mij is er maar een taal en dat Is Nederlands en Fries bestaat er voor mij niet en dat er dan zoveel geld door minister de Jongen wordt uitgegeven is gewoon schandalig. elke stad heeft zijn eigen taal dus iedereen hier moet minister de Jonge ter verantwoording roepen Dat is de man die het onheil heeft aangericht en niet Derksen. Zo en nu weer terug FC Update naar het voetballen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen