'Uitspraak' inzake Kroes laat mogelijk lang op zich wachten: onderzoek kan jaren duren

9 april 2024, 15:33
Foto: © Imago

Het ziet er momenteel niet naar uit dat er snel ‘uitspraak’ kan worden gedaan in de zaak Alex Kroes. De geboren Utrechter begon op 15 maart jongstleden officieel aan zijn functie als algemeen directeur van Ajax, maar is door de club geschorst omdat hij zou hebben gehandeld met voorkennis. Kroes zelf legt zich er niet zomaar bij neer en dringt er bij de club op aan om samen naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te stappen, maar een onderzoek kan jaren duren.

Ajax hoopte met de aanstelling van Kroes de rust terug te brengen en de blik op de toekomst te kunnen richten. De voormalig bestuurder van AZ boog zich tijdens zijn eerste weken in Amsterdam meteen over belangrijke dossiers als het hoofdtrainerschap en de samenstelling van de selectie, maar werd nog geen drie weken na zijn start al geschorst vanwege mogelijke handel met voorkennis. Kroes heeft de week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming ruim 17.000 Ajax-aandelen aangeschaft. De club zag zich genoodzaakt om hem met onmiddellijke ingang te schorsen en zet in op een permanente beëindiging van de samenwerking.

Artikel gaat verder onder video

Kroes zelf legt zich niet zomaar neer bij dat besluit en is van mening dat de AFM moet oordelen of hij in strijd met de wet heeft gehandeld. Maar een onderzoek door de AFM kan heel veel tijd in beslag nemen. “Ik kan niks zeggen over individuele gevallen. We proberen onze onderzoeken binnen één of twee jaar af te ronden en als het simpele onderzoeken zijn, kan het sneller”, wordt Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM, geciteerd door ESPN. En die tijd heeft Ajax niet. De Raad van Commissarissen wil op zoek naar een al dan niet tijdelijke opvolger van Kroes, maar 131 Ajax-leden eisen in een brief gericht aan de bestuursraad juist excuses van erevoorzitter Michael van Praag, die zich vorige week nog in harde bewoordingen uitliet over Kroes.

Ajax kondigde maandag aan dat er op 21 mei een bijzondere aandeelhoudersvergadering gepland staat. De kwestie Kroes zal dan ongetwijfeld besproken worden. De Ajax-leden willen dat de club het onderzoek van de AFM afwacht, alvorens de RvC besluit om de samenwerking met Kroes definitief te beëindigen of andere maatregelen te treffen. Maar voor een oordeel van de AFM lijkt de bijzondere aandeelhoudersvergadering (veel) te vroeg te komen. “Hoelang een proces duurt, hangt af van de complexiteit van de casus. En dan kan je dit circus ook nog in hoger beroep hebben”, aldus Van Geest.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Groot nieuws aanstaande bij Ajax: 'Drie koppen gaan op zeer korte termijn rollen'

Er gaan op korte termijn nog meer koppen rollen bij Ajax, zo voorspelt Mike Verweij.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

dilima1966
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Het wordt een langdurige kwestie dus ben benieuwd wat ajax gaat doen nu eerst kijken hoeveel het ajax gaat kosten met het afkoopsom voor sven Mislintat

Mike
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik zou zeggen rond de tafel gaan zitten. Kroes zal zelf ook wel inzien dat hij niet houdbaar is, maar kijk hoe hij het wil oplossen. Zelfde is van Praag. Gewoon iedereen eruit, kijken wie je kan krijgen en of ze passen bij Ajax. En als Kroes het is, dan is Kroes het. Niet afwachten, assertief zijn.

dilima1966
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

(VEB) is nog lang niet klaar met met ajax kopstukken daar gaan koppen rollen 21 mei hopelijk geheel bestuur en directie

Gusa
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Wat is dit nou weer? 'Insiders' zeiden afgelopen weken nog dat die onderzoeken meestal 3 maanden duren.. Waar baseerden die zich dan op?

Dropkick
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dus de aandeelhouders gaan dus Ajax nog verder naar de kloten helpen? Ik ga mijn aandelen van de hand doen , ben er helemaal klaar mee , ze maken gvd van iedere muis een Olifant . Die hele gore haat group moet eens goed in een lachspiegel kijken en daarna gaan zitten en eens gaan werken als grote mensen , want deze naar elkaar wijzende kleuters moeten anders maar eens gaan nadenken om ergens anders de boel te gaan verzieken.... ITS ABOUT TIME .

dilima1966
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Die gaan de rotte appels er uit gooien Anders komt er geen verbetering

dilima1966
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Maar goed ook ajax komt zo niet uit de negatieve gevolgen iedere keer weer er moet nu iets gebeuren ik hoo0 dat het voltallige bestuur rvc en een paar directie leden zullen snuffelen

Dexi
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

De misère bij Ajax zal zeker nog even voortduren en kwestie kroes ook , we worden doodgegooid met het nieuws uit Amsterdam door de media. Buiten ajax/Amsterdam om zal de rest van Nederland het echt niet meer boeien hoe dit ga aflopen. Voor buitenstaanders gaat het om de prestatie van ajax op het veld.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Voor buitenstaanders gaat het om de prestatie op het veld . Dat klopt maar zolang er gerommel is en geen organisatie zal het op het veld niet beter worden . Dus blijft het gewoon nieuws . Het is idd veel maar je hoeft ook niet alles te zien ,te horen,of te lezen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen