Kroes komt terug op omstreden besluit op 26 juli 2023: 'Domme actie geweest'

17 mei 2024, 07:30   Bijgewerkt: 17 mei 2024, 07:53
Foto: © Imago

Alex Kroes heeft in een interview met De Telegraaf toegegeven dat hij met de aanschaf van Ajax-aandelen een week voor de voorgenomen publicatie van zijn benoeming tot algemeen directeur een fout heeft gemaakt. De in Utrecht geboren bestuurder werd begin vorige maand door de raad van commissarissen van Ajax geschorst wegens vermeende handel met voorwetenschap. Als het aan de rvc had gelegen, dan was de deur voor een terugkeer van Kroes gesloten gebleven, maar hij is inmiddels alweer een paar weken werkzaam als technisch directeur.

Ajax hoopte met de aanstelling van Kroes de rust te kunnen herstellen, maar niets bleek minder waar. De voormalig algemeen directeur was nog geen drie weken bezig in zijn nieuwe functie of hij stond alweer buiten de Johan Cruijff ArenA. Wat bleek: hij had een week voor de voorgenomen publicatie van zijn benoeming tot algemeen directeur ruim 17.000 Ajax-aandelen ingekocht. Achteraf gezien had ik 26 juli 2023, een week voor mijn aanstelling als algemeen directeur, geen aandelen Ajax moeten kopen. Dat is een domme fout geweest, erkent Kroes nu in gesprek met De Telegraaf.

Artikel gaat verder onder video

De rvc, onder leiding van erevoorzitter Michael van Praag, zag geen andere keus dan Kroes met onmiddellijke ingang te schorsen. Van Praag liet op dezelfde dag nog weten dat een terugkeer van Kroes geen optie was, maar na bemoeienis van de bestuursraad en de support van veel oud-Ajacieden en de fanatieke supportersgroepen, kreeg hij tóch een tweede kans. Maar mocht uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) alsnog blijken dat Kroes een flinke fout heeft gemaakt, dan zal hij de consequenties aanvaarden. Dan heb ik nog steeds de allerbeste intenties gehad, maar wel fout gehandeld. Wat is een ernstig misdrijf? Als je door rood rijdt en een boete krijgt? Vind ik niet. Maar door rood rijden met 150 kilometer per uur en drank op wel.

Er is een kans dat na onderzoek van de AFM het Openbaar Ministerie in actie moet komen. Dan is dat ernstig, zegt Kroes. Als de consequentie is dat ik mijn baan verlies, ook mijn huidige job, dan is dat zo. En dan sta ik daar ook achter. Mocht uit het onderzoek blijken dat Kroes níét de fout in is gegaan, dan gaat hij met de rvc om de tafel over zijn toekomstige rol bij Ajax. Wordt dat titulair directeur, statutair directeur, CEO? Dat ligt open. Zelf heb ik tegen de rvc gezegd dat ik het fijn zou vinden als zij ad-interim directeur Menno Geelen of een ander langer als CEO aanstellen dan dat mijn contract loopt. Dan hebben we daar geen discussie meer over, want ik heb inmiddels in de gaten dat ik op de plek van technisch directeur ook een grote bijdrage kan leveren om van Ajax weer Ajax te maken.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Derksen: 'Te gek voor woorden als hij de nieuwe trainer van Ajax wordt'

Johan Derksen noemt het in Vandaag Inside 'te gek voor woorden' dat de Italiaan Francesco Farioli mogelijk de nieuwe trainer van Ajax wordt.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Storm
Link gekopieerd!
  6
  + 1
avatar

Voor Ajax mag je hopen dat hij er "met een sisser" vanaf komt, anders kunnen ze straks wéér helemaal opnieuw beginnen. Dan zijn we verder van huis.

Mike
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

“Dan heb ik nog steeds de allerbeste intenties gehad, maar wel fout gehandeld. Wat is een ernstig misdrijf? Als je door rood rijdt en een boete krijgt? Vind ik niet. Maar door rood rijden met 150 kilometer per uur en drank op wel.” Ligt allemaal aan de context en dat weten we niet. Dat dit ook al niet zo slimme uitspraak is lijkt me duidelijk. Door rood rijden met 150km in een bebouwde kom (overdag) is zeker een ernstig misdrijf, zou je het doen op een snelweg om drie uur nachts minder. Alcohol is zeker ook een extra factor. Maar dat is allemaal gefocused op de eventuele uitkomsten van de overtreding. Als de gevolgen laag zijn, is het dan minder erg? Dus drugs verkopen aan een recreatief gebruiker is minder erg dan aan een zwaar verslaafde junk die niet kan rondkomen. Iemand doodrijden die 95 is met een ernstige levensbedreigende aandoening is minder erg dan een jong persoon. En hoe iemand het voor zichzelf verantwoord, dat is aan die persoon. Dat is bijna nooit goed door anderen te beoordelen. Maar de uitkomsten en de overtreding op zichzelf wel. Fout is fout. En fout is wanneer erkende regels worden overtreden (en dit bekend wordt). En daar hoort boete-doening bij. Deze uitspraak helpt niet, er is weinig bewustwording van de overtreding (en dat voor een directeur van een beursgenoteerd bedrijf). Helaas is dat misschien wel passend, andere bedrijven op de beurs staan niet allemaal even goed aangeschreven. We zullen het onderzoek afwachten.

Laurens1
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Oud keeper, met dit soort hersenloze figuren als Rudolf H nooit in discussie gaan. Deze jongen is zo jaloers op de prijzenkast van Ajax dat hij alles en iedereen vervloekt om hun club keuze. Geeft meteen ook aan met wat voor primaat u te maken heeft, een kneusje uit Zuid welke jaren heeft moeten janken om de prestaties van zijn clubje. Het armoedige ene sterretje is hier een mooie bevestiging van. Ik gun ze één kampioenschap, leuk joh voor die kakkerlakken, denken ze dat ze er weer bij horen! Na twee aardige seizoenen is het volgende dal al weer in zicht, geestig toch. Je denkt toch zeker niet dat na vertrek van Slot en aantal sterkhouders dat ze aanspraak kunnen maken op de titel? PSV schat ik veel hoger in. Daarom één kampioenschap in de de zoveel tijd moet je ze gunnen, toch op Zuid🥴 Kijk die Rudolf H heeft zelfs al shock-therapie ondergaan om zijn gevoelens naar de club met de meeste prijzen te beteugelen! Tot op heden werpt het weinig vruchten af kennelijk, derhalve al voorgesteld om het voltage wat op te schroeven! Laat dit soort hersenloze figuren gaan, zo dom dat ze niet eens door hebben dat met dergelijke uitspraken zichzelf alleen maar te kakken zetten!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen