Van Praag slaat terug na stevige kritiek: 'Een schande vind ik dat'

11 april 2024, 17:44
Foto: © Imago

Michael van Praag haalt stevig uit naar Gerben Everts, de voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die eerder deze week stevige kritiek uitte op Ajax' financieel directeur Susan Lenderink. De voorzitter van de Raad van Commissarissen beticht Everts ervan de Amsterdamse club te gebruiken om in de publiciteit te komen en daarbij 'mensen te beschadigen'.

Everts uitte zijn kritiek in een interview met de Amsterdamse krant Het Parool en was ook te zien in RTL Z. Daar zei hij onder meer dat Lenderink 'boter op haar hoofd heeft' omdat zij vanuit haar functie instemde met de aankopen die de inmiddels ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat naar Amsterdam haalde. "Als bestuurders liegen, kunnen ze niet verder in die functie. Maar dat is aan de Raad van Commissarissen om te besluiten", voegde Everts daaraan toe.

Artikel gaat verder onder video

In een interview met Ajax Life opent Van Praag de tegenaanval. "In zo’n situatie kan hij bellen, een brief of mail sturen en zeggen wat hij denkt of vindt. Maar dat doet hij niet: op de aandeelhoudersvergadering voert de VEB het hoogste woord", klinkt het stekelig. "Ze zoeken voortdurend de publiciteit, pakken het mediagenieke Ajax als podium en gebruiken ons", vervolgt Van Praag. "In heel onbeschofte bewoordingen, door mensen te beschadigen. Bij andere bedrijven is dat geen nieuws, bij Ajax wel."

Schande
De 76-jarige RvC-voorzitter erkent wel dat er 'onderdelen van de procedures bij transfers voor verbetering vatbaar' zijn, maar laakt de bewoordingen waar de VEB zich van bedient. "Niet alles is meteen een ‘leugen’, ‘broddelwerk’ of ‘het werk van een stagiair’, zoals de VEB dat in de media roept. KPMG (dat de transfers van Mislintat onder de loep nam, red.) is wereldwijd een vooraanstaand forensisch onderzoeksbureau. Bel dan eerst met ons. Maar dat doet hij niet. Een schande vind ik dat."

Ten onrechte
Daarna zoomt Van Praag in op de rol die Lenderink achter de schermen speelt: "Susan is primair verantwoordelijk voor de financiële, fiscale en juridische kant van een transfer. Die processen zijn goed doorlopen", stelt de bestuurder. Afgelopen maandag presenteerde Ajax de voornaamste conclusies uit het KPMG-rapport. Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd kon geen 'formele situatie van belangenverstrengeling' worden vastgesteld bij de transfer van Borna Sosa, zo viel onder meer te lezen. "De kritiek in het rapport op het voetbaltechnische deel van de transfers, nemen we ter harte en gaan we mee aan de slag. Maar de VEB gooit ten onrechte, en naar mijn mening bewust, alles op een hoop", besluit Van Praag het onderwerp.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Groot nieuws aanstaande bij Ajax: 'Drie koppen gaan op zeer korte termijn rollen'

Er gaan op korte termijn nog meer koppen rollen bij Ajax, zo voorspelt Mike Verweij.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Swiebertje
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Van Praag heeft een punt. Die Goof van de VEB is een maatje van Kroes en zoekt als een ijdeltuit eerste klas de publiciteit voor zichzelf en wil het huidige bestuur steeds opzettelijk beschadigen.

Brigges
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Van Praag zit er alleen maar voor zichzelf en heeft met voorbedachte rade Kroes eruit gewerkt en Lenderink had samen met Maurits Hendriks ontslagen moeten worden want zij heeft alle transfers goedgekeurd zonder overleg met de rest van de RVC en met anderen binnen Ajax die echt verstand van voetbal hebben. Dus die twee moeten eruit en wel zo snel mogelijk.

Blackie
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

elk poppetje die in deze klote situatie waar ajax zich in bevind zijn zegje doet via de media zijn in mijn beleving een beetje publiteits geil. Laat men dit oplossen in stilte en kom met resultaat naar buiten als de tijd rijp is om dit op een normale menselijke mannier te doen.

dilima1966
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Aaah van Praag je zit op de wip voor de 21 mei net als lenderink kan me niet snel genoeg gaan

Bruno 15
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Van Praag deed met Kroes exact hetzelfde, de publiciteit zoeken en zieltjes winnen. Heel weinig zieltjes gewonnen zeg maar. Machtsgeil mannetje geworden snel afscheid van nemen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen