Oud-international vergelijkt Farioli met illustere Ajax-voorganger: 'Ik heb hem hoog zitten'

15 mei 2024, 10:35
Foto: © Imago

Voormalig international Jeremain Lens is van mening dat Francesco Farioli te vergelijken is met Louis van Gaal. De 36-jarige Lens, die vorige week bevestigde dat zijn spelersloopbaan erop zit, werkte met de huidige trainer van OGC Nice, die hard op weg lijkt naar Ajax, bij het Turkse Fatih Karagümrük en spreekt zich lovend uit over de een jaar jongere Italiaan. Leroy Fer en Calvin Stengs komen met een andere, flatterende vergelijking over hun vroegere trainer.

Farioli was nog maar 32 toen hij in maart 2021 door de Turkse club werd aangesteld. De Italiaan maakte bij zijn eerste klus als hoofdtrainer in het profvoetbal direct indruk op Lens, zo zegt de Nederlander in een interview met Voetbal International: "Ik heb met goede trainers gewerkt, maar op tactisch gebied heeft hij mij echt verbaasd", klinkt het. "Wat mij betreft zou Farioli tactisch gezien tot de beste trainers in Nederland behoren. Hij dwong heel snel autoriteit en respect af. Wat hij deed werd snel geaccepteerd, dan begin je er ook in te geloven, omdat het resultaat opleverde", looft Lens zijn vroegere coach.

Artikel gaat verder onder video

Lens kreeg in zijn loopbaan te maken met een aantal grote trainers, waaronder Dick Advocaat, Sam Allardyce, Ronald Koeman en David Moyes. Toch zou hij Farioli desgevraagd vergelijken met Ajax-legende Van Gaal, die hij bij AZ en later bij het Nederlands elftal meemaakte. "Die is ook heel bevlogen, duidelijk in wat hij wil, maar tegelijkertijd autoritair en niet iemand die je gouden bergen belooft en het niet waarmaakt", legt Lens uit. "Tijdens het WK van 2014 was je één van de 23 spelers, maar iedereen voelde zich gelijkwaardig en niemand was buitengesloten. Onder Farioli was dat ook zo. Als je er keihard voor werkte, kreeg je je kansen en daarom was iedereen aan boord."

Verschil met Potter
Verderop in het VI-artikel komt Leroy Fer, die Farioli bij Alanyaspor meemaakte, aan het woord. De oud-speler van onder meer Feyenoord en FC Twente vergelijkt de Italiaan met Graham Potter, onder wie hij bij Swansea City speelde en die tot voor kort de topkandidaat voor het trainerschap van Ajax was. "Het zijn allebei tactisch sterke trainers die houden van balbezit en opbouwen van achteruit, maar het grote verschil tussen de twee is de passie. Potter is wat rustiger, Farioli heel fel en zit er continu bovenop", zegt Fer.

Vergelijking met Slot
Bij de NOS trekt Calvin Stengs, die Farioli tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen kort meemaakte bij Nice (voor hij zijn transfer naar Feyenoord maakte), een vergelijking met Arne Slot. "Veel dingen waren eigenlijk hetzelfde. Het was voor mij vaak makkelijker aanpassen dan voor andere spelers. Hoe langer ik met Slot werkte, hoe meer ik dacht: hé, dit heb ik onder Farioli ook al meegemaakt", legt Stengs uit. Ook persoonlijk klikte het: "Hij is een echte Italiaan: een aardige en uitbundige man. Ik denk dat het een goede trainer is."

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Miskoop vertrekt bij Ajax: Amsterdammers accepteren fors verlies van 40 procent

Transferspecialist Fabrizio Romano meldt dat Ajax dicht bij een akkoord is met Cruz Azul over een transfer.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

KROTJE
Link gekopieerd!
  9
  + 1
avatar

Als het uitkomt wat deze ervaringsdeskundigen van hem vinden dan klinkt het wel verwachtingsvol voor Ajax. Het blijft voor Farioli een hele grote uitdaging om Ajax weer op de rit te krijgen, hij zal afhankelijk zijn van de groep spelers die hij onder zijn hoede krijgt of het hem zal lukken of niet.

GabrielleX01
Link gekopieerd!
  7
  + 1
avatar

@Rudolf21 jij ook niet, of je doet alsof je slim bent of je gaat mensen persoonlijk aanvallen omdat je niks zinnigs te zeggen hebt. Want ja ik weet nu ik deze comment plaats dat je waarschijnlijk weer met een persoonlijke aanval ga komen, dit keer naar mij. Maargoed, als jij daar rustig van kan slapen, go ahead.

KROTJE
Link gekopieerd!
  6
  + 1
avatar

Rudolf21, "Je zal thuis waarschijnlijk ook weinig te zeggen hebben." Ik denk dat jij -overal- niks te zeggen hebt, omdat jij uit je muil meurt, met spuug praat en lelijk en niet om aan te zien bent en daarom grijp je FCUpdate als je uitlaatklep aan. Rudolf je bent echt niet gelukkig met je zelf, triest maar dan kunnen anderen niets aan doen. Het is voor jou als supporter, nou ja supporter ?, van die club uit R'dam-Zuid die jarenlang en nu nog in de schaduw van de grote club Ajax moest figureren, de kans om jouw Ajax trauma te spuiten. Jij Rudolf21 hebt gewoon een Ajax-PTSS, ga hulp zoeken.

gtsb
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Krotje die zo het slachtoffertje is altijd. Kijk is naar je eigen reacties . Rudolf zoekt het randje ,maar jij gaat er overheen . Jij en je accounts hebben het iets vaak over haters en ptss . Je zoekt achter elke boom een vijand . Misschien eens wat minder met fc update bezig zijn . Het wat minder serieus nemen . Jou meningen kunnen we dromen ,dus je hoeft ze niet 100x per dag met verschillende accounts te schrijven .

KROTJE
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Ik zit al er op te wachten en ja hoor daar is hij GTSB met zijn KTSS. Jouw mening is onbelangrijk, ik lees hem niet eens ouwehoer.

dilima1966
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

Ik had al een goed gevoel bij Farioli meer als al zijn voorganger bij ajax

Goku
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

LOL, omdat een voormalige voetballer iets zegt, is men hoopvol en als echte deskundige zeggen dat het een enorm risico is voor Ajax, lullen ze maar wat 🤔🤔

gtsb
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Moet je niet zeggen goku . Straks ben je ook een hater 😃. Tuurlijk niks is 100% zeker . Maar in deze situatie ,met deze mensen en een organisatie die niet 1 zijn ,een trainer aanstelllen is niet goed. Neem je er dan ook nog een die niet veel ervaring heeft. Is dat een grote gok . Je ziet nu bij veel ajacieden hetzelfde als vorig jaar . Die hoop dat snap ik wel ,zou ik anderssom ook hebben . Maar dat je niet begrijpt dat het op deze manier heel waarschijnlijk niks wordt . En dan ook nog eens mensen die het wel door hebben neer zet als haters dan heb je gewoon een plaat voor je hoofd .

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen