Shevchenko en Oekraïne pakken volle buit

11 juni 2012 – Oekraïne is het EK geweldig begonnen. De ploeg kwam terug van een achterstand en versloeg Zweden met 2-1. Andriy Shevchenko was de grote man. Hij scoorde in korte tijd twee keer met het hoofd, terwijl Zlatan Ibrahimovic daarvoor nog Zweden op voorsprong had gezet.

Waar het soms nog wat aan sfeer ontbreekt bij de wedstrijden in Oekraïne, was de ambiance in Kiev wel meer dan goed. In het grootste stadion van dit EK stond het thuispubliek al voor het eerste fluitsignaal op de banken. Beide teams wisten van te voren dat er na dit duel confrontaties met Frankrijk en Engeland op het programma staan, dus de drie punten waren meer dan nodig. Zweden startte met de in Nederland actieve spelers Isaksson, Toivonen en Elm en met oud-Eredivisiespelers Granqvist, Rosenberg en Ibrahimovic.

Het was een kwartier wachten op de eerste kans van de wedstrijd, na een wat voorzichtig begin. Een goede bal van Ibrahimovic bracht de Oekraïense verdediging in de problemen, maar keeper Pyatov kon de bal verwerken. Ibrahimovic speelde een linie naar achteren, zodat Zweden wat meer aan voetballen toe zou moeten komen.

De eerste kans voor het gastland was voor Andriy Shevchenko. Hij moest uit een moeilijke hoek inschieten en mikte naast. Ook had hij de bal kunnen afleggen, maar de spits koos voor eigen succes. Tien minuten voor rust werd het echt leuk. Eerst was Oekraïne dicht bij een goal, waarna Ibrahimovic de grootste kans van de eerste helft kreeg. Na een prima pass van Elm mocht de sterspeler vrij inkoppen, maar hij raakte de paal. Ook Konoplyanka kon op slag van rust zijn ploeg op voorsprong zetten, maar hij schoot hoog over.

Na een paar minuten spelen in de tweede helft speelden de Zweden gewoon door terwijl Oekraïner Selin geblesseerd op de grond lag. Uiteindelijk kwam de bal in de voeten van Zlatan Ibrahimovic, die rustig afmaakte. Lang kon Zweden niet genieten van de voorsprong. Een mooie voorzet van de thuisploeg werd hard op doel gekopt door Shevchenko. Isaksson kon er niet meer bij, waardoor het nog voor er tien minuten gespeeld waren in de tweede helft 1-1 stond.

Met nog een half uur op de klok leek Oekraïne helemaal wakker te zijn. Via een rake kopbal uit een corner liet Shevchenko zelfs zijn tweede goal aantekenen. Binnen een paar minuten zette de thuisploeg de wedstrijd op zijn kop. Zweden leek van slag en kwam er nauwelijks uit. Tot een kwartier van tijd liet de ploeg niets zien, maar toen Ibrahimovic een vernietigende knal door Pyatov gestopt zag worden, leken de Zweden er wat meer in te gaan geloven. Zeker met de komst van invaller Wilhelmsson ontstond er wat meer gevaar.

Shevchenko kreeg bij zijn wissel een staande ovatie van het publiek. Zijn vervanger Mylevski kon weinig indruk maken, maar daar zullen weinig Oekraïners zich druk om maken. Wel zag het publiek Johan Elmander de grootste kans op de gelijkmaker missen. Na een prachtige aanval schoot hij van dichtbij hard over. In de laatste minuut van de blessuretijd kon ook Mellberg nog een punt redden voor de Zweden, maar ook zijn inzet ging over.

Door de overwinning staat Oekraïne eerste in groep D, na het gelijkspel van Frankrijk en Engeland.

Eredivisie

gerelateerd