Hoe gaat het met spelers die uit Nederland vertrokken?

23 januari 2015, 09:32

We kennen allemaal de verhalen rond de succestransfers van spelers als Graziano Pellè, Daley Blind, Daryl Janmaat, Dusan Tadic, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij, maar er zijn ook genoeg spelers die afgelopen zomer vertrokken uit de Eredivisie en in meer of mindere mate in de vergetelheid geraakt zijn. Hoe gaat het met de vertrokken spelers waar we over het algemeen wat minder van horen? FCUpdate.nl pikt een aantal bekenden eruit.

Eredivisietopscorer worstelt in Anoeta

Met 29 doelpunten kroonde hij zich vorig seizoen, met een ruime voorsprong op nummer twee Pellè (23 goals), tot topscorer van de Eredivisie: Alfred Finnbogason. Maar zo gemakkelijk als hij in dienst van sc Heerenveen het doel van de tegenstander wist te vinden, zo lastig heeft hij het bij Real Sociedad. Hij pikte een doelpuntje mee in een oefenpotje tegen Ajax (3-1 verlies), maar slaagde er vervolgens in veertien competitieoptredens niet in om tot scoren te komen. Zijn periode in het Anoeta-stadion is tot dusver, mede door fysiek ongemak, niet geworden wat hij ervan voorgesteld had.

Rouwdouwer in Duitsland

In de Duitse Tweede Bundesliga staan twee vechtvoetballers die vorig jaar nog in de Eredivisie speelden onder contract. Spelers die door het vuur gaan voor hun medespelers, hun been niet terugtrekken in duels en veel passie, bezieling en strijd aan de dag leggen: Tom Beugelsdijk (ex-ADO) en Dave Bulthuis (ex-Utrecht). Over Der Tommie, in het bijzonder over zijn talenknobbel, cultstatus en harde spel, is in de winterstop al het nodige gezegd en geschreven in Nederland. Maar hoe gaat het met Bulthuis, die afgelopen zomer voor een mooi prijsje naar het uit de Bundesliga gedegradeerde 1.FC Nürnberg verkaste?

Excelsior-held wacht op kansen in Engeland

Uiteraard heb je naast Pellè, Blind, Janmaat en Tadic jongens als Patrick van Aanholt, Siem de Jong, Christian Atsu en zelfs Jason Davidson, die ook een mooie transfer naar de Premier League wisten af te dwingen. Maar er verkasten meer spelers naar Engeland, om precies te zijn naar de Championship. Lars Veldwijk (Nottingham Forest), Yanic Wildschut (Middlesbrough), Danny Holla (Brighton & Hove Albion FC) en Rajiv van La Parra (Wolverhampton Wanderes) bijvoorbeeld. Het was volgens ons vooral interessant om te zien of Veldwijk, vorig jaar topscorer van de Jupiler League, zich staande zou houden.

Nee, zijn Engelse avontuur is nog niet wat hij ervan verwacht had, hoewel hij in de beker wel drie keer vanaf het begin mocht opdraven. Zijn manager Suart Pearce zei voorafgaand aan het seizoen al dat het - ondanks zijn potentie - een zware opgave voor Veldwijk zou worden om in Engeland te acclimatiseren en hier bleek de coach gelijk in te hebben. Na een lastig half jaar zou een verhuur uitkomst kunnen bieden voor de spits, maar dat ziet de manager van Nottingham Forest niet zitten. Door een blessure van een concurrent en een transferverbod wil Pearce de selectie intact houden, ondanks de nodige interesse van andere clubs in Veldwijk. Wellicht krijgt onze landgenoot nog zijn kansen bij Forest.

Oud-Groninger heeft moeite bij Stevens en co

Filip Kostic kende vorig jaar een uitstekend seizoen bij FC Groningen. Na een moeizaam eerste jaar in Euroborg nam hij de Groningers in zijn tweede seizoen geregeld op sleeptouw. Dankzij zijn fraaie individuele acties, doelpunten en belangrijke rol in het winnen van de play-offs om Europees voetbal kon hij naar VfB Stuttgart verkassen. Die Schwaben haalden hem voor zes miljoen euro voor vijf jaar binnen, maar een vaste waarde kon de Serviër nog niet worden. Alleen tussen oktober en november had hij een basisplaats, vijf keer welteverstaan.

Recordaankoop stelt teleur

De stap van de Eredivisie naar een Europese topcompetitie is een grote, is al vaker gebleken. Dat heeft dit seizoen niet alleen Kostic, maar ook Tim Matavz ondervonden. Nadat de Sloveen een transfer van PSV naar Rubin Kazan zag afketsen, ging hij aan de slag bij FC Augsburg, waar Paul Verhaegh ook speelt. Maar zo belangrijk als de Nederlandse rechtsback voor de Duitse ploeg is, is Matavz bij lange na nog niet. Na een half seizoen is de staat van dienst van de Sloveen niet bepaald om over naar huis te schrijven: tien optredens, twee doelpunten. Vrij mager, voor een recordaankoop van vier miljoen euro. Matavz had bij FC Groningen en de nationale ploeg van Slovenië een aardig moyenne, bij PSV liet hij het af en toe zien. In Augsburg kan hij er tot op heden niet aan tippen.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen