Van der Wiel: "Hebben het nooit over mentale aspect"

Jw
7 september 2015, 18:23

Gregory van der Wiel zoekt naar antwoorden na de twee verloren EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen IJsland (1-0) en Turkije (3-0). De rechtsback van Paris Saint Germain denkt niet dat het aan een gebrek aan scherpte lag, maar weet ook niet precies hoe het Nederlands elftal zo ver is afgedaald.

"Het is makkelijk om achteraf te zeggen dat we scherpte missen. Ik denk dat iedereen wel scherp aan een wedstrijd begint. Over het mentale aspect hebben wij het eigenlijk nooit binnen het team", probeert Van der Wiel in gesprek met Metro de vinger op de zere plek te leggen. "Hoe het dan kan dat we opnieuw een vroeg tegendoelpunt moesten incasseren? Ik weet niet hoe dat kan. We stonden wederom niet goed. Ik heb daar geen verklaring voor. Volgens mij kun je niet op scherpte trainen. Het gaat erom of je je taak wel of niet uitvoert. Daarin moet je een eenheid vormen. Als er een verzuimt loop je tegen dit soort dingen op."

Van der Wiel was tegen IJsland zelf één van de spelers die zijn taak niet goed uitvoerde. De verdediger beging een overtreding in het strafschopgebied, waardoor IJsland vanaf de stip de winnende treffer kon maken. Oranje herstelde de struikelpartij vervolgens niet in Turkije. "Het grootste verschil tussen Turkije en Nederland was dat zij de doelpunten makkelijk maakten. We geven die te makkelijk weg, maar niemand had in de rust het gevoel dat Turkije zoveel beter was. Ik vond ons namelijk wel aardig spelen: we kwamen er goed door via de zijkanten en creëerden kansen, maar doordat we niet scoorden hielpen we Turkije in het zadel. Na die 2-0 kregen we in de tweede helft nog een grote kans op de 2-1. Als je die maakt, krijg je een hele andere wedstrijd. Ik weet niet wat er nu moet gebeuren of dat er iets moet veranderen, dat is niet aan mij."

Van der Wiel maakt de vergelijking met zijn werkgever PSG, waar veel gelouterde spelers onder contract staan. "Ik wil geen uitspraken doen over of wij wel over winnaarsmentaliteit beschikken of wat er mist. We hebben gefaald als collectief. We hebben de hele week scherp getraind. Misschien heeft het met gebrek aan ervaring te maken. Dan ben je net wat slimmer. Bij Paris Saint-Germain heb je veel spelers die al jarenlang op het hoogste niveau spelen. Dat is internationaal topniveau. Nog niet iedereen bij Oranje zit op dat niveau. Zo vanzelfsprekend is het dan ook niet dat wij de komende twee wedstrijden wel even zullen winnen." 

Nederland is afhankelijk van Turkije om zich alsnog te plaatsen voor het EK. De Turken hebben tegen Tsjechië en IJsland aan een gelijkspel en een winst genoeg om zich voor de play-offs te kwalificeren. Dat zou betekenen dat Oranje er volgend jaar definitief niet bij is in Frankrijk. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen