Data-analyse: groot verschil tussen PL en CL bij Leicester

22 februari 2017, 19:30   Bijgewerkt: 22 februari 2017, 19:58

Vorig seizoen zorgde Leicester City voor de grootste stunt ooit in de geschiedenis van het voetbal, maar dit jaar wordt de regerend kampioen van Engeland keihard met beide benen op de grond gezet. De ploeg van Claudio Ranieri is niet verwikkeld in de titelrace, maar zakt zelfs weg in het degradatiemoeras. Toch gaat het in de Champions League, waarin het vanavond op Sevilla stuit, tot dusver uitstekend. Een nadere blik op het grote contrast tussen de CL en de PL.

Resultaten

We beginnen natuurlijk met het vergelijken van de resultaten in beide competities. Op dit vlak beleefde Leicester als debutant een geweldige Champions League-groepsfase. The Foxes startten met overwinningen op Club Brugge (0-3), FC Porto (1-0) en FC Kopenhagen (1-0) en noteerden daarna een doelpuntloos gelijkspel in Kopenhagen. Daarmee werd de Engelse titelverdediger de eerste club ooit (!) die erin slaagde om vier clean sheets neer te zetten in haar eerste vier groepsduels. Na het record werd er nog met 2-1 gewonnen van Club Brugge. Op de laatste speeldag van de groep ging Leicester met 5-0 ten onder bij Porto, maar dat gebeurde met een B-team en nadat Leicester al lang en breed door was naar de knock-outfase.

Aanvallend

Op aanvallend vlak is één ding zeer opvallend: Leicester produceert in de Premier League (10,9) gemiddeld meer schoten per wedstrijd dan in de Champions League (9,5), terwijl het relatief gezien een stuk minder scoort. Daar moet wel bij gezegd worden dat in het internationale toernooi meer schoten op doel (3,5) worden gericht dan in de competitie (3,2) het geval is. De schotconversie is, niet geheel onverwacht, veel beter in de Champions League. Op het hoogste voetbaldecor van Europa scoort Leicester gemiddeld 1,2 keer per wedstrijd (zeven keer in zes duels), terwijl dat gemiddelde binnen de landsgrenzen op 0,96 keer per duel (24 keer in 25 duels) ligt.

De passing van Leicester is in de Champions League wel wat beter dan in Engeland. In de duels met Porto, Kopenhagen en Club Brugge kwamen 71,9 procent van de passes aan bij een medespeler. In de Premier League ligt de succesrate van de passing op exact zeventig procent. In de CL worden er gemiddeld minder passes (381,3) per wedstrijd verstuurd dan in de Premier League (389). Het aantal lange ballen (37,8 versus 75) is vergelijkbaar tussen beide fronten waar Leicester meestrijdt. Opvallend is dat de Leicester-spelers in de CL vaker buitenspel staan dan in de PL (2,7 versus 1,5).

Premier League – Champions League

Schoten per wedstrijd: 10,9 – 9,5

Schoten op doel per wedstrijd: 3,2 – 3,5

Goals per wedstrijd: 0,96 – 1,2

Buitenspel per wedstrijd: 1,5 – 2,7

Balbezit: 44 procent – 43,5 procent

Percentage succesvolle passes: 70 procent – 71,9 procent

Passes per wedstrijd: 389 (75 lang) – 381,3 (73,8 lang)

Verdedigend

In het defensieve werk zijn de statistische verschillen tussen de Champions League en de Premier League ook duidelijk te zien bij het team van Ranieri. Interessant is natuurlijk om te kijken hoeveel schoten de tegenstanders van The Foxes produceren. In de CL zijn dat er 12,7 per wedstrijd, terwijl dat er in de competitie 14,4 zijn. Daarbij moet gezegd worden dat het CL-duel met Porto (5-0 verlies) het verschil wat kleiner maakt dan het eigenlijk zou zijn als Leicester in Portugal met het A-team had gespeeld. Toch zijn de zes goals (gemiddeld één goal per wedstrijd) tegen nog steeds een stuk beter dan de 43 in 25 competitieduels, wat neerkomt op 1,72 goals tegen per wedstrijd.

Premier League – Champions League

Schoten tegen per wedstrijd: 14,4 – 12,7

Goals tegen per wedstrijd: 1,72 - 1

Gewonnen luchtduels per wedstrijd: 20,2 – 20

Overtredingen per wedstrijd: 12 – 12,5

Tackles per wedstrijd: 16,2 – 15,5

Door: Koen Jans

[photo,104434,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen