Zoetebier wijt vormcrisis Feyenoord niet aan doelman Jones

1 november 2017 – Het is 31 oktober 2001. Op de kop af zestien jaar geleden als Feyenoord in de eigen Kuip met 2-1 van Spartak Moskou wint. Het is de zege die de Rotterdammers naar de UEFA Cup brengt, die ze later zouden winnen. Hoewel de tijden enorm zijn veranderd, is de situatie wat dat betreft weinig anders: Feyenoord moet winnen van een club uit een Oostblokland om uitzicht te houden op de tweede competitie van Europa. "Een sneaky 1-2-zege zou prachtig zijn", hoopt voormalig doelman Edwin Zoetebier.

Zoetebier wijt vormcrisis Feyenoord niet aan doelman Jones

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

De keeper weet hoe het is om met Feyenoord in de Champions League te winnen. Het is weliswaar even geleden, maar hij stond zowel in De Kuip tegen Spartak als ook in Newcastle (1-2), de allerlaatste wedstrijd die Feyenoord won in de Champions League in 2002, tussen de palen. Het waren tijden dat Nederland nog met drie clubs vertegenwoordigd was in de belangrijkste competitie van Europa. "Maar op dit moment tellen wij niet meer mee", vindt de doelman, die dat wijt aan de grote financiële verschillen in het voetbal. "Als Feyenoord wint van Manchester City, dan verdient City alsnog meer geld, omdat ze een groter afzetgebied hebben. De UEFA heeft het zo ingedeeld dat de zes sterkste landen, competitief de grootste voordelen hebben. Engeland heeft straks zes deelnemers in de Champions League, wij hebben volgend jaar niet één rechtstreeks ticket. Dan is het toch geen kampioenenbal meer?"

Dat de kijkcijfers van de Champions League in Nederland de laatste jaren sterk afnemen, verbaast Zoetebier dan ook niet. "De verschillen zijn te groot. Het is bijna niet meer spannend. Op voorhand kun je aanwijzen wie er doorgaan in de poules en daarna spelen alleen nog maar landen uit de grote competities tegen elkaar… Daar kijken de mensen in de sterke landen wel naar, maar in de rest van Europa niet. Terwijl de UEFA er toch voor iedereen moet zijn?", vraagt hij zich hardop af in gesprek met FCUpdate.nl. 


Jones versus Vermeer

Zoals gezegd: tijden veranderen. Stond Zoetebier in 2002 nog met de UEFA Cup in zijn handen, sindsdien won geen enkele Nederlandse ploeg meer een Europese hoofdprijs. Dat het huidige Feyenoord geen potten kan breken in de Champions League, valt niemand te verwijten. "Met het vertrek van Dirk Kuyt en de beide backs heeft Feyenoord flink ingeleverd. Tel daarbij op dat het centrum geblesseerd is geraakt, dan heb je al duidelijke redenen waarom het minder gaat. Ook in de Eredivisie. Als er in een druk programma spelers wegvallen, wordt het een opstelsom. De spelers die overblijven, moeten vaker spelen. Zij zijn dat niet gewend en door die belasting wordt de kans op blessures bij hen ook weer groter."

Brad Jones zag de afgelopen maanden dus zijn hele achterhoede uit het kampioensteam wegvallen. Hoe moeilijk is het als keeper om daar mee om te gaan? "Lastig. Dat is net zo lastig als dat de keeper wegvalt. Je bent nou eenmaal gewend aan elkaar." Dat de kritiek op de Australische doelman de laatste weken toeneemt, snapt Zoetebier. Dat heeft ook te maken met het feit dat de Rottedammers voorin het minder makkelijk hebben, meent hij. "Vorig jaar scoorde Feyenoord veel makkelijker. Als Jones dan een slippertje maakte, viel het niet op. Bovendien geeft het als keeper rust als ze voorin makkelijk scoren."

Toch zou de oud-Feyenoorder op dit moment niet wisselen van doelman. "Dan geef je een signaal dat de tegenvallende resultaten aan Jones liggen, terwijl het juist een collectief falen is. Als Giovanni van Bronckhorst al zou willen wisselen, kan hij dat het beste pas in de winterstop doen." Al had Zoetebier overigens voor het seizoen al een keuze gemaakt voor Kenneth Vermeer, zij het dat een blessure van de vijfvoudig international roet in het eten gooide.

Naargeestig

Terug naar de actualiteit. Feyenoord gaat woensdagavond op bezoek in Oekraïne. Altijd een lastig duel, want voor voetballers is spelen in het Oostblok zoiets als dat Marco Borsato in een lege kroeg in Delfzijl moet spelen: je wilt het liever voorkomen. "Het is toch vaak wat naargeestig", knikt Zoetebier, die zowel tegen Dinamo Kiev als Spartak Moskou speelde. "Het is er koud. Nul komma nul sfeer in het stadion. Als je 's middags een rondje loopt door de stad, zie je helemaal niets. De gehele entourage daagt je niet uit. Het is vaak grauw en grijs."

Op bezoek bij Spartak bleef Feyenoord in 2001 overeind (2-2), een jaar later verloor Zoetebier in Kiev wel: 2-0. De doelman hoopt van harte dat Feyenoord het woensdagavond beter doet tegen Shakhtar Donetsk. "Een goed resultaat zou heel prettig zijn. Niet alleen voor de punten. Ook voor het gevoel richting de competitie en de punten van Nederland op de Europese ranglijst. Een sneaky 1-2 zege zou prachtig zijn. Als ze net zo spelen als in de thuiswedstrijd kan het zeker. Als ze de kansen nu dan wél afmaken."


Reacties

Feyenoord

gerelateerd