Het jaar van de Oranje-vrouwen: "We zijn BN'ers geworden"

25 december 2017, 18:38   Bijgewerkt: 26 december 2017, 12:48

2017 was onmiskenbaar het jaar van de Oranje-vrouwen. Uitverkochte stadions, feestende massa's op de pleinen, een kleine drie miljoen mensen die de EK-finale zagen: de vrouwen hebben het hart van Nederland veroverd. Lieke Martens, Kika van Es, Foppe de Haan: ze zijn dit jaar voorgoed in ons gemeenschappelijke geheugen verknocht.

Voor alle meiden was het sportief dus een geweldig jaar. Maar voor Kika van Es en Sherida Spitse helemaal: de eerste vocht zich terug na een horrorblessure, de tweede werd voor het Europees kampioenschap moeder. "Dus in twee opzichten was het een speciaal jaar voor mij. Hoewel we als dames bekender zijn, heeft het mijzelf niet veranderd. Ik ben nog steeds dezelfde Sherida."

Het jaar 2017 heeft Kika van Es wel veranderd. "Al is het nog mooier om te zien dat we het vrouwenvoetbal in Nederland hebben veranderd. Dit jaar is er voor heel veel meisjes wat moois opengegaan. We hebben laten zien dat ook zij kunnen voetballen. Dat was altijd wikken en wegen: kan het wel? Maar door dit jaar is voetbal niet langer een mannensport. Dat is misschien wel de grootste winst en dat was ook een van onze doelen."

Stellingen

Om terug te kijken op het afgelopen jaar, legde FCUpdate.nl de dames een aantal stellingen voor. Over blessures, het aanvoerderschap en een penalty tegenkrijgen in de finale van een Europees Kampioenschap. 

{image[320131][left-half][]}'Nederland heeft het beste team ter wereld'

Van Es: "Als team zijn we heel sterk. Niet op elke positie hebben we de beste speelster, maar ik denk dat we elkaar heel goed aanvullen en daardoor als team heel goed zijn. Dat heb je op het EK gezien. Individueel waren we niet de beste, maar als ploeg zijn we heel erg goed en kunnen we ons meten aan de top. Dus als team zijn we misschien wel de beste."

'De stap terug naar Nederland was belangrijk voor het succes op het EK'

Spitse: "De keuze die ik heb gemaakt was op basis van mijn privésituatie. Ik werd natuurlijk moeder en daardoor wilde ik teruggaan. Dat is zeker belangrijk geweest voor mij, om terug te keren in een vertrouwde omgeving. Dus met die stap was ik blij en het heeft zeker meegespeeld tijdens het EK. Mijn ambitie is nog wel om een keer terug te gaan naar het buitenland. Om mezelf nog een keer uit te dagen, dus daar sta ik nog wel voor open."

'Toen ik een penalty veroorzaakte in de EK-finale, was ik bang dat het ons de titel zou kosten.'

Van Es: "Nee, eigenlijk niet. Het was de kunst om de draad weer snel op te pakken. De eerste twee ballen daarna waren misschien nog slecht, maar de derde en vierde bal was weer goed. Mijn teamgenoten steunde me, het was nog vroeg in de wedstrijd. Dan kom je weer in de flow. Bovendien gebeurde het nog vroeg in de wedstrijd, dus dan is er genoeg tijd om het weer op te pakken. Ook scoorden we snel weer en had ik echt het gevoel dat we beter waren. Fijn was het niet, maar ik had er alle vertrouwen in dat het nog goed zou komen."

{image[319834][right-half][]}'Het was moeilijk om het aanvoerderschap te dragen gezien de situatie van Mandy van den Berg'

Spitse: "Nee, eigenlijk niet. Ik ben in het veld dezelfde Sherida. Met of zonder band. Binnen het veld ben ik een leiderstype, dat zit gewoon in me. Natuurlijk was het even een lastige situatie, zeker ook voor Mandy was het heel moeilijk. Maar ik ken haar goed en uiteindelijk was het niet mijn keuze. Ze heeft het goed opgepakt. En dat we samen de beker omhoog hielden was goed. Ik had het wel alleen kunnen doen, maar zij was ook een groot deel aanvoerder. Dat paste ook binnen het teamgevoel om dat samen te doen."

Foppe de Haan

Naast het Europees Kampioenschap leverde de EK-winst de Oranjedames een sloot aan andere prijzen en norminaties op. Sportploeg van het Jaar, coach van het jaar, beste speelster ter wereld. Het kon niet op. Toch was er intern ook heel veel waardering voor de rol die Foppe de Haan speelde in het geheel. Op de achtergrond was de nuchtere Fries heel belangrijk voor het succes van de Leeuwinnen.

2018

Een nieuw jaar en dus ook tijd voor nieuwe dromen. Bijvoorbeeld het WK (2019) of de Olympische Spelen (2020). "Beiden heb ik nog nooit meegemaakt, dus dat zijn inderdaad dromen", lacht Van Es. "Het WK is ons eerste doel. Als we zorgen dat we de richtlijnen die we bij het EK hadden meenemen naar volgende toernooien, gaan we het zeker doen. Dat is een van de krachten uit 2017 geweest, ondanks dat er veel op ons afkwam. Die ervaring en het omgaan met die spanning moeten we meenemen naar komend jaar."

Door: Nathan Sprey

[photo,107933,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen