De transfertops en -flops van de voorbije Eredivisie-zomer

1 januari 2018, 15:00

De Eredivisie is halverwege en dus is het ook tijd om voorzichtig de zomeraanwinsten van de clubs langs de meetlat te leggen. Op de dag dat de winterse transferperiode zijn deuren opent, kijkt FCUpdate.nl naar de spelers die afgelopen zomer bij de Nederlandse clubs neerstreken. Welke spelers waren top en welke flop? 

Tops

Hirving Lozano (PSV) 

Hirving Lozano kwam met veel bombarie binnen bij PSV, de verwachtingen waren dan ook enorm. De Mexicaan maakte het direct waar, want hij pakte gelijk een record door in zeven van zijn eerste acht Eredivisie-duels te scoren. Daarna werd de vleugelaanvaller door Phillip Cocu wat vaker op rechts geposteerd en daar had hij een stuk meer moeite om treffers en assists af te dwingen. Toch toonde hij zich afgelopen weekend weer enorm belangrijk met een goal en assist in de 2-1 overwinning op Vitesse.

Angelino (NAC Breda) {image[323124][right-half][]}

De samenwerking met Manchester City heeft NAC Breda bepaald geen windeieren gelegd. Vorig seizoen bewees bijvoorbeeld Manuel García een toegevoegde waarde te zijn en dit jaar gaat veel aandacht naar Angelino. De kleine linksback is zeer bedrijvig en laat vooral met zijn geweldige linkerbeen fraaie dingen zien. Zijn slotstuk van de eerste seizoenshelft was indrukwekkend: met een assist en een goal had hij een grote bijdrage in de 3-1 zege op FC Utrecht.

Sander van de Streek (FC Utrecht) 

Veel aankopen van FC Utrecht presteren goed, maar Sander van de Streek is misschien wel de grootste verrassing. Ja, hij had natuurlijk al Eredivisie-ervaring opgedaan met SC Cambuur, maar dat de middenvelder het bij subtopper FC Utrecht vanaf de start direct zo goed doet, is bewonderenswaardig. Zelfs tegen Zenit Sint-Petersburg liet de toen pas net in Utrecht gearriveerde Van de Streek zien prima mee te kunnen. Tijdens de laatste weken raakte hij ook nog eens steeds vaker betrokken bij doelpunten.

Younes Namli (PEC Zwolle)

Zouden ze bij sc Heerenveen al spijt hebben? Younes Namli kreeg daar nooit echt langere tijd de kans, maar laat sinds zijn transfervrije vertrek uit Friesland bij PEC Zwolle zien dat hij geweldig kan voetballen. Met Ryan Thomas en Youness Mokhtar behoort hij tot de smaakmaker van de grote verrassing van de eerste seizoenshelft in de Eredivisie. De Deense rechtsbuiten beschikt over een heerlijke techniek en toont dat het publiek haast wekelijks.

Denzel Dumfries (sc Heerenveen) {image[323008][right-half][]}

Vooral het begin van Denzel Dumfries bij sc Heerenveen was spectaculair. De rechtsback vormde een gouden koppel met Morten Thorsby, voor wie hij de eerste wedstrijden assist na assist leverde. Daarna zakte Dumfries samen met de hele ploeg wat weg, maar bij hem persoonlijk bleef het verval beperkt als je dat vergelijkt met de vorm van het gehele elftal. Het is dat Nederland momenteel niet slecht bedeeld is met talentvolle rechtsbacks, anders behoorde een uitnodiging voor Oranje misschien wel tot de mogelijkheden voor Dumfries.

Flops

Luis Manuel Orejuela (Ajax) 

Waar Maximilian Wöber zich eigenlijk geruisloos in de basis speelde, is de komst van Luis Manuel Orejuela vooralsnog een stuk minder succesvol voor Ajax. Zelfs de niet al te best spelende Deyovaisio Zeefuik kreeg in het begin nog de voorkeur. In de minuten die de back – die met een taalbarrière kampt – mocht maken, was de indruk die hij achterliet wisselvallig. Tegen AZ deed hij het alleraardigst, maar een paar dagen later tegen FC Twente kon hij, net als zijn ploeggenoten overigens, niet overtuigen. Kortom, de transfersom van 3,6 miljoen euro heeft hij vooralsnog allerminst waargemaakt.

Fankaty Dabo (Vitesse)  {image[322497][right-half][]}

Het is niet de manier waarop je bekend wil worden: een historische eigen goal. Fankaty Dabo slaagde erin vanaf veertig meter de bal over zijn eigen doelman Jeroen Houwen (die er overigens ook niet goed uitzag) te schieten. Op bezoek bij FC Groningen speelde de Vitessenaar sowieso een belabberde wedstrijd en dat was spijtig genoeg niet zijn enige. Daar doet zijn zeldzaam goede wedstrijd op bezoek bij sc Heerenveen niets aan af. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de Brit er tijdens deze verhuurperiode in zal slagen om een nieuw contract bij Chelsea af te kunnen dwingen, aangezien zijn huidige verbintenis daar afloopt.

Kevin Diks (Feyenoord) 

Het gaat Kevin Diks niet voor de wind sinds hij vertrok bij Vitesse. Zijn avontuur bij Fiorentina was niet best en ook zijn verhuurperiode aan Feyenoord is nog niet om over naar huis te schrijven. Dankzij de vele blessures speelde hij in het begin nog redelijk veel, maar het was weinig succesvol. Vooral de wedstrijd tegen Ajax – toen hij noodgedwongen in het centrum moest – acteren, zal hij zo snel mogelijk willen vergeten. Als hij deze niet al uit zijn geheugen heeft gewist.

Ögmundur Kristinsson (Excelsior) 

Keepers uit het buitenland halen bleek deze zomer geen succes. Timon Wellenreuther (Willem II), Mark Birighitti (NAC Breda) en Ögmundur Kristinsson (Excelsior) raakten allemaal hun basisplek kwijt. Van een international van IJsland zou je gezien de recente prestaties toch wat verwachten, maar Kristinsson maakte in de eerste seizoenshelft wel pijnlijk duidelijk waarom hij bijna uitsluitend tijdens oefenduels wordt ingezet in de nationale ploeg. Nadat hij op bezoek bij NAC Breda er wel heel slecht uitzag bij de tegengoal van Paolo Fernandes werd hij geslachtofferd door Mitchell van der Gaag.

Derrick Luckassen (PSV)

Bij AZ was hij onomstreden en hij leek dan ook klaar voor een stap omhoog. Niet gek dus dat PSV vijf miljoen euro neertelde, maar in het goed draaiende team van Phillip Cocu komt hij maar mondjesmaat aan spelen toe en als hij een keer in de basis staat, is het vaak geen heel overtuigend optreden. De laatste keer dat hij aan een wedstrijd mocht beginnen, werd hij compleet overlopen tegen Ajax. Dit deed hij overigens als defensieve middenvelder, want het lijkt er vooralsnog niet op dat een van de centrale verdedigers snel vervangen zal worden.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen