Is Portugal de grote kwelgeest van het Nederlands elftal?

26 maart 2018, 13:49

Portugal is de ultieme angstgegner van het Nederlands elftal, zo wordt gezegd. Beide elftallen staan maandagavond voor de dertiende keer tegenover elkaar. FCUpdate.nl dook in de voorgaande twaalf afleveringen om te checken of de Portugezen inderdaad de grote kwelgeest van Oranje zijn.

Het Nederlands elftal oefent maandagavond in Genève voor de zesde keer tegen Portugal. Drie keer troffen de landen elkaar op een eindtoernooi, één keer op een WK (2006) en twee keer op een EK (2004 en 2012). Twee keer waren Nederland en Portugal in een kwalificatiecampagne tot elkaar veroordeeld. Voor de cyclus richting het EK 1992 troffen de elftallen elkaar voor de eerste keer in de hele onderlinge historie. Richting het WK 2002 warem de oefenpartners van maandagavond wederom aan elkaar gekoppeld

{image[324991][right-half][]}De schande van Nürnberg

De meest historische ontmoeting is die in de achtste finale van het WK 2006 in Duitsland. Nederland – Portugal herinnert ons voor altijd aan de 'Schande van Nürnberg'. Het werd die zondag 25 juni 2006 een ordinaire schoppartij. Zestien gele en vier rode kaarten trok de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov uit zijn borstzak. En tot overmaat van ramp verloor Nederland ook nog van de slimmere Portugezen: 1-0.

{image[324992][left-half][]}Nóg een Portugese nachtmerrie

Nederland ontbrak in 2002 ook op het WK. Mede het gevolg van het drama in Porto. De kwalificatiecyclus naderde zijn climax, met een overwinning in de voorlaatste wedstrijd tegen Portugal kon Oranje de tickets naar Zuid-Korea en Japan alvast boeken. Na de 0-2 voorsprong dankzij Jimmy Floyd Hasselbaink en Patrick Kluivert waande Oranje zich al in Azië. Maar in de slotfase voltrok zich een sportieve tragedie. Pauleta en Luis Figo sleepten een gelijkspel uit het vuur, en ene Jason McAteer maakte de Nederlandse catastrofe een paar maanden later helemaal compleet.

Witschge

Richard Witschge is de eerste én tot dusver de laatste international die Nederland aan een overwinning op Portugal hielp. Hij maakte in 1991, in de EK-kwalificatiewedstrijd voor het eindtoernooi in 1992, het enige doelpunt. Met een strak schot liet hij Vitor Baia kansloos.

Het doelpunt van Witschge:

De balans

Als we de balans opmaken klopt het inderdaad: Portugal is een enorme kwelgeest voor Oranje. Eén zege, vier remises en zeven nederlagen spreken boekdelen. Nu Oranje ronddwaalt in de krochten van het internationale voetbal, zijn er weinig redenen om aan te nemen dat Nederland deze balans iets fatsoeneert.

[photo,112826,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen