Het jaar van… ADO Den Haag: dankzij El Khayati uitschieters

29 december 2018, 18:32

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel XII van onze cluboverzichten: ADO Den Haag.

Wisselvallig, zo valt het jaar van ADO Den Haag het best te omschrijven. Af en toe tikten de Hagenezen het niveau van een subtopper aan - niet voor niets plaatsten zij zich afgelopen seizoen voor de play-offs om een Europees ticket. Maar zo nu en dan kelderde het spel van ADO ook naar een bedenkelijk niveau. In het eerste deel van 2018 waren de Hagenaren een stuk stabieler dan in het tweede deel van het jaar. En dat terwijl er op Bjørn Johnsen en Tyronne Ebuehi na geen sterkhouders vertrokken uit het succeselftal. "Maar het verwachtingspatroon ligt te hoog bij ADO", vond Alfons Groenendijk.

ADO kende een solide start van het jaar. De Hagenezen bleken lastig te verslaan en hielden in de tweede seizoenshelft zowel Ajax (0-0) als PSV (3-3) op een gelijkspel. Door de goede resultaten plaatste het team van trainer Groenendijk zich - uiterst knap - voor de play-offs om Europees voetbal. Daarin bleek Vitesse een maatje (flink) te groot te zijn. Ondanks de teleurstellend verlopen play-offs mocht men in Den Haag tevreden terugkijken op het seizoen en werd er een klein feestje gevierd. 

In de zomer raakte ADO clubtopscorer Johnsen en Ebuehi kwijt, maar met de komst van Tomas Necid en Giovanni Troupée haalde de club adequate vervangers in huis. Niets leek een tweede succesvol seizoen op rij dus in de weg te staan, maar het loopt deze voetbaljaargang nog niet op rolletjes in Den Haag. Halverwege het seizoen bevindt de club zich op een niet onverdienstelijke elfde plaats, maar de notering op de ranglijst verbloemt de moeilijke periode die ADO doormaakt.

Het hoogtepunt: bereiken play-offs

Begin mei plaatste ADO Den Haag zich voor het eerst in zeven jaar weer eens voor de play-offs om Europees voetbal. Dat deden de Hagenezen op eigen kracht door in de laatste speelronde met 2-3 te winnen bij Roda JC. ADO hoopte in de play-offs te stunten, maar in de eerste ronde werd de Haagse club al uitgeschakeld. Beide wedstrijden in het tweeluik met Vitesse gingen vrij kansloos verloren (2-5 thuis, 2-1 uit). Toch is het een knap staaltje werk van Groenendijk en co.

{image[330736][left-half][]}De beste aankoop: Dion Malone

ADO Den Haag haalde in 2018 slechts vijf nieuwe spelers: Necid, Troupée, Mike Havekotte, Yuning Zhang en Dion Malone. Van het vijftal hebben alleen Troupée en Malone de afgelopen maanden bijna alle wedstrijden gespeeld. Malone, die zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten kan, keerde in de zomer na een kort avontuur bij het Azerbeidzjaanse Qabala terug bij ADO. In Den Haag gaat hij op de oude voet verder.

De tegenvaller: Tomas Necid

Aangetrokken als vervanger voor de naar AZ vertrokken Johnsen, maar Necid weet vooralsnog geen potten te breken in Den Haag. De fysiek sterke spits heeft bij ADO nog niet het niveau gehaald dat hij vier jaar geleden tentoonspreidde bij PEC Zwolle. Necid, die voor een jaar wordt gehuurd van het Turkse Bursaspor, scoorde dit seizoen nog maar één keer. Ondanks dat ADO weinig spelers in huis heeft die doelpunten kunnen maken, moet de Tsjech vaak op de bank plaatsnemen. Al geldt voor commercie-aanwinst Zhang Yuning hetzelfde.

{image[322924][right-half][]}De doorbraak van: Bjørn Johnsen

Door in de tweede seizoenshelft twaalf doelpunten te maken, werd Johnsen afgelopen seizoen bijna topscorer van de Eredivisie. De Noorse spits moest op de topscorerslijst enkel Alireza Jahanbakhsh boven zich dulden. Door zijn vele doelpunten verdiende Johnsen de afgelopen zomer een transfer naar AZ. Daar kent de boomlange spits een moeizame start. Maar wat niet is, kan nog komen, zo bleek vorig seizoen dus ook in de tweede seizoenshelft.

Eredivisie-cijfers:

Duels: 33

Zeges: 10

Gelijke spelen: 11

Nederlagen: 12

Doelcijfers: 43 voor, 59 tegen (-16)

Grootste zege: Heracles Almelo 4-0 De Graafschap

Grootste nederlaag: Willem II 0-3 ADO Den Haag

Topscorer: Nasser El Khayati (14)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen