Dit viel op bij De Klassieker waarin Ajax werd vernederd

27 januari 2019, 17:07   Bijgewerkt: 27 januari 2019, 17:43

Feyenoord rekende zondag op grootse wijze af met rivaal Ajax. In de eigen Kuip werden de Amsterdammers met liefst 6-2 afgedroogd, waardoor ze een flinke tik kregen in de titelstrijd. Wat viel er op tijdens de wedstrijd, waarin Lasse Schöne de score opende, maar Robin van Persie en Jens Toornstra de absolute hoofdrol grepen? FCUpdate.nl zet zes opvallende dingen op een rijtje. 

{image[331983][right-half][]}Grootmeester Van Persie

Hij mag dan wel 35 jaar zijn en niet meer de allerfitste, maar wat een geweldenaar is de Robin van Persie nog altijd. Vrijwel elke balaanname was goed, iedere actie leverde gevaar op en hij is nog altijd extreem effectief. Dankzij zijn twee doelpunten, de eerste twee tegen Ajax overigens, is hij de oudste speler met twee doelpunten in één Klassieker. Niet voor niets kreeg de aanvaller een staande ovatie van De Kuip. Wat een fenomeen, die ondanks de zege ook nog kritisch bleef. "Dit moet vaker en constanter", vond hij.

Verdedigende malaise Ajax

Met slechts acht tegendoelpunten voor de winterstop en het meeste aantal clean sheets in de Eredivisie van Andre Onana was de verdediging van de Amsterdammers in de eerste seizoenshelft een baken van rust. Maar hoe anders is dat in de tweede seizoenshelft?! Vorige week kreeg Kostas Lamprou nog de schuld, maar in De Kuip was de hele achterste linie schuldig. Bij de eerste twee goals kon een Feyenoorder de bal in het zestienmetergebied aannemen. Lisandro Magallán liep twee keer met de uitzakkende aanvaller mee en dekte van Persie niet bij de vierde goal; Daley Blind liet veel te makkelijk de voorzet toe en Noussair Mazraoui deed bijna alles verkeerd wat er mogelijk was. Het is voor Ten Hag te hopen dat Nicolas Tagliafico snel terugkomt…

Loper Toornstra 

Als het elftal van Feyenoord een schaakspel was, dan was Jens Toornstra de loper. De middenvelder, die in topduels steevast een basisplaats krijgt van Giovanni van Bronckhorst, was werkelijk overal op het veld te vinden. Hij maakte de o-zo belangrijke gelijkmaker en gaf daarna nog drie assists. Met zijn loopvermogen speelde hij Frenkie de Jong, die amper aan de bal is gekomen, volledig uit de wedstrijd. En dan te bedenken dat hij vorige week tegen PEC Zwolle nog op de bank moest beginnen. 

{image[331989][left-half][]}Onrustige Ten Hag

Alsof Ten Hag aanvoelde wat er komen ging, stond de oefenmeester vanaf de eerste minuut onrustig voor zijn dug-out. Nadat de arbiter twee keer de inworp gaf aan Feyenoord, meldde Ten Hag zich na enkele minuten al woedend bij de vierde man. Een cynisch applaus had hij over voor de beslissingen van de scheidsrechter en het was een voorbode voor het gedrag van de coach. Aan het begin en aan het einde van de pauze stond hij ook te mekkeren bij de arbitrage, terwijl hij toch meer te klagen had over het optreden van zijn eigen ploeg…?

Snoeihard duel

Met geslepen messen ontving Feyenoord de eeuwige rivaal. Wat dat betreft was de wissel van Van Bronckhorst om sloper Eric Botteghin in te brengen voor de meer voetballende Jan-Arie van der Heijden typerend voor de opvatting Rotterdammers. In veel gevallen hard, maar fair. Maar wel op de grens en soms erover, waarbij Danny Makkelie een hoop toeliet. Ook Ajax liet zich niet onbetuigd in de strijd, waardoor het met recht een harde topper was. Alleen ging Feyenoord er een stuk beter mee om, terwijl Ajax vooral naar de scheidsrechter keek.

Boosheid Van de Beek

Nee, Donny van de Beek speelde zeker niet groots - net als heel Ajax. Maar de middenvelder was ook zeker niet de slechtste man op het veld van de Amsterdammers. Dus toen Erik ten Hag besloot om hem naar de kant te halen na een uur voetballen, was hij ziedend. Briesend kwam hij naar de kant: was het omdat hij zelf zo slecht had gespeeld of omdat hij het niet eens was met de wissel? Hij nam qua diepgang en inzet nog wel het voortouw bij Ajax: had hij het verdiend om te mogen blijven staan of was de wissel terecht? En: krijgt dit voorval nog een staartje? Het zag er in elk geval niet uit alsof ze na de wedstrijd nog even het duel gezellig gaan analyseren. Na het duel gaf Van de Beek aan dat het niet alleen richting de coach was bedoeld: dat leek wel zo.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen