ErediVisie: Goalde Riekerink, protesten en doelpuntenrecord Ajax

25 februari 2019, 11:47

Eredivisie-speelronde 23 zorgde weer voor genoeg ophef: de bijzondere remise van PSV, een teruggedraaide strafschop door Pol van Boekel en Ajax dat niet groots speelde, maar wel weer met 1-5 won in Den Haag. Verder vielen er wéér veel treffers bij een duel van Heerenveen, pakte Sven van Beek de honderdste rode kaart voor Feyenoord en werd het weekend gekenmerkt door vele protesten. Zoals Martin Ødegaard tegen FC Emmen dartelen we door de afgelopen speelronde in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.

Jan Goalde Riekerink

Heerenveen kent een duizelingwekkend seizoen, waarop geen pijl te trekken valt. De ene week wordt er kansloos verloren, terwijl er een speelronde later een uiterst knappe zege wordt geboekt. Één ding is echter zeker: er vallen een hoop doelpunten. Alleen de supporters van Ajax zagen dit seizoen meer doelpunten dan de Heerenveen-fans voor en tegen opgeteld (103 om 101). Ook qua doelpunten voor doen de Friezen – die alleen al buitenshuis vaker scoorden dan ploegen als PEC Zwolle, VVV-Venlo of FC Emmen in totaal – het uitstekend: alleen PSV en Ajax troffen vaker doel. Qua tegentreffers staat Heerenveen echter ook hoog: alleen Excelsior moest vaker vissen dan Warner Hahn. Met uitslagen als 3-5, 0-5, 0-4, 1-5, 2-3, 4-2, 4-4, 2-3 3-3 en 2-4 kunnen de Friezen qua goals hun hart ophalen onder trainer Jan Goalde Riekerink. 

{image[332679][right-half][]}Honderdste rood voor Sven van Beek

Na zijn jubileum eigen doelpunt van vorige week was er voor Sven van Beek deze week opnieuw een bijzonder, maar vervelend record. De centrale verdediger trok Steven Bergwijn, die moeilijk af te stoppen was en samen met Hirving Lozano verantwoordelijk was voor de volledige kaartenlast van de Rotterdammers, onderuit en pakte zo een terechte directe rode kaart. Het was de honderdste rode kaart voor Feyenoord in de Eredivisie: slechts twee clubs zagen vaker die kleur. Aangezien de achterhoedespeler in het bekerduel met Ajax geschorst is, kan hij wellicht volgende week in de Eredivisie weer spelen. Al is het de vraag of hij na twee negatieve records daar nog wel om staat te springen... 

{image[332646][left-half][]}Protesten door het hele land

De speelronde in de Eredivisie kenmerkte zich door de vele protesten. In Den Haag voerden de Ajax-fans actie tegen het feit dat ze niet welkom zijn bij de duels in de Hofstad; in Zwolle lieten ze zich horen tegen de KNVB die het duel tussen Ajax en PEC heeft verplaatst. In Tilburg voerde uitblinker Daniel Crowley protest tegen het feit dat hij gewisseld werd - minder hevig dan Chelsea-keeper Kepa deed overigens - en in Breda hielden de fans van NAC Breda een mars richting het stadion om aan de spelers te laten horen dat ze gas moesten geven. En in Sittard voerde men na het duel protest tegen de teruggedraaide strafschop voor de thuisploeg door Pol van Boekel. Ophef genoeg dit weekend, wat dat betreft. 

Doelpuntenrecord Ajax

Hoewel er regelmatig kritiek is op het spel van de Amsterdammers, laat Erik ten Hag met zijn elftal dit seizoen een ongekende productiviteit zien. De teller staat na 23 duels al op 82 goals! In heel vorig seizoen werden er 89 goals gemaakt in de Eredivisie, het jaar daarvoor onder Peter Bosz in totaal 79. Als de Amsterdammers dit gemiddelde van 3,57 doelpunt per wedstrijd doorzetten, dan komen ze uit op 121 doelpunten. Het Eredivisie-record is 122 goals, op naam van Ajax behaald in 1967. Houden ze dit ongelofelijke ritme dit seizoen vol?  

{image[332644][right-half][]}Superboeren in 2019

De Graafschap maakt een prima kalenderjaar 2019 door. De ploeg stond in de winterstop onderaan de Eredivisie, maar met een paar aanwinsten ging de ploeg volledig op de (Charlison) Benschop. De Jong creëerde een blok op het middenveld, waardoor Youssef El Jebli een vrije rol kreeg. Daardoor presteert de ploeg (Javier) Vet goed, al gaat het soms meer op basis van strijd dan op goed voetbal. Dat zal De Jong echter een (Delano) Burgzorg zijn, de coach was uiterst blij met de eerste uitoverwinning en hij (Bart) Straal(t)man. Met zes punten uit negen duels, elf doelpunten voor en acht tegen lacht 2019 De Graafschap toe en verzekerde De Jong één ding na de winst: Handhaving? Dat komt voor de (Erik) Bakker!

En dan nog even dit...

Oprecht kippenvel in Emmen

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen