Eredivisie CV wil op termijn van 34 naar 30 profclubs

26 april 2019, 08:04

Nederland moet binnen vijf jaar van 34 naar 30 profclubs. Dat stelt de Eredivisie CV bij monde van directeur Jacco Swart (op archiefbeeld). Volgens hem is dit hard nodig nu de FIFA, UEFA en de grootste clubs plannen smeden voor nieuwe internationale competities. "Een Eredivisie met zestien teams en een Eerste Divisie met zestien ploegen, inclusief twee beloftenteams is mijn ideale plaatje", aldus Swart.

Het inkrimpen van de Eredivisie naar zestien clubs stond recent op de Veranderagenda, maar dit voorstel kreeg geen meerderheid. "Ajax speelt liever vier keer tegen Feyenoord, waarvan twee keer in de play-offs, dan twee maal tegen de nummer 18 van de Eredivisie. Ik begrijp dat", zegt Swart tegen De Volkskrant. "Een kleinere eredivisie biedt meer flexibiliteit bij de organisatie van play-offs, waarbij ik niet zeg dat het een besluit voor de eeuwigheid is. Elke drie tot vijf jaar moet je de structuur tegen het licht houden om in te kunnen spelen op internationale ontwikkelingen."

Swart neemt een mogelijke oprichting van een Super League heel serieus, en vindt dit voor de nationale competities tevens erg bedreigend. Ook de plannen van de UEFA voor een afgeschermde Champions League baren hem zorgen. "We moeten alles in het werk stellen om dat te voorkomen. Een voorname bedreiging wordt de versmalde toegang tot de Champions League, zoals de UEFA overweegt. De deelnemers komen straks niet langer automatisch voort uit de lokale competities, maar via een gesloten systeem met promotie en degradatie. Dat is natuurlijk dramatisch voor de Eredivisie, maar ook voor de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga of de Spaanse Liga."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen