ErediVisie: Klaas-Fan, Sparta toppromovendus en Willem II-Sirtaki

19 augustus 2019, 11:45

Regerend landskampioen Ajax is terug aan de kop van de Eredivisie, al moet het de koppositie na de zege in Venlo wel delen met PSV, AZ, Vitesse, FC Utrecht én Sparta Rotterdam. De ploeg van Henk Fraser is een absolute toppromovendus en verrast vriend en vijand. Verrassen doet ook Willem II, waar een Grieks spitsenduo is opgestaan. Minder goed gaat het vooralsnog bij PEC Zwolle, terwijl Feyenoord nog niet won. Dat en meer in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 

Klaas-Fan Huntelaar

"Kun je in deze fase van het seizoen negentig minuten aan?", werd Klaas-Jan Huntelaar gevraagd na zijn optreden tegen VVV-Venlo. De spits maakte in zijn 118 minuten dit seizoen al liefst vier (!) doelpunten (alleen Dustan Tadic, 5, scoorde vaker) en sinds zijn rentree bi Ajax maakt hij eens per 72 minuten een doelpunt in de Eredivisie. Tegen PAOK viel de goalgetter in en plots scoorde Ajax tweemaal – toen niet via Huntelaar. Met hem maakte de ploeg van Erik ten Hag zeven goals dit seizoen, zonder hem (bijna vier keer zo lang!) negen. Huntelaar is een rasechte spits én een absolute (Klaas-)Fan van voetbal. "Ik kan wel 120 minuten voetballen in deze fase van het seizoen", was namelijk zijn antwoord. Wát een spits!

{image[336155][right-half][]}Glenn weet met welk Bijltje te hakken

Dat FC Groningen deze zomer concrete interesse had in Glenn Bijl, is allerminst verrassend te noemen. De rechtsback van FC Emmen blijkt een absolute aanwinst voor de Eredivisie: de verdediger was tegen sc Heerenveen de uitblinker van de Drentenaren en was een ware plaag voor de Friese verdediging. Met het verlengen van zijn contract deed Emmen uitstekende zaken, al was het alleen al omdat hij – net als vorig seizoen – al snel scoorde. Afgelopen jaar was hij de eerste doelpuntenmaker namens Emmen, ditmaal kwam hij als tweede op papier. Vorig seizoen van afstand, ditmaal met het hoofd. Glenn weet inmiddels wel met welk Bijltje te hakken. 

Toppromovendus Sparta

Met zeven punten uit drie wedstrijden is Sparta Rotterdam het nieuwe Eredivisie-avontuur voortvarend begonnen. De Rotterdammers stuntten in de eerste speelronde bij Feyenoord (2-2), wonnen daarna voor eigen publiek van VVV-Venlo (4-1) en versloegen afgelopen zaterdag ADO Den Haag (1-2). Als Sam Larsson tijdens de seizoensouverture in extremis de gelijkmaker niet had gescoord, dan was Sparta nu zelfs koploper van de Eredivisie geweest. Desalniettemin is de start van de ploeg van trainer Fraser boven verwachting. Het is al een tijdje geleden dat een promovendus zó goed presteerde in de eerste speelrondes. De laatste promovendus die zeven uit drie pakte, was Heracles Almelo in het seizoen 2005/2006. De goede start heeft Sparta mede te danken aan Mohamed Rayhi, die al drie keer scoorde. De aanvaller was bij de laatste twintig competitiewedstrijden van de Rotterdammers direct betrokken bij 22 (!) doelpunten.

{image[336161][left-half][]}Willem II danst de Sirtaki

In Tilburg zag men de laatste seizoenen talloze scorende spitsen vertrekken, met Fran Sol en Alexander Isak als meest recente voorbeelden. Maar telkens slagen ze erin om doelpunten terug te halen naar Tilburg, dat lijkt ook dit seizoen weer gelukt. Met Marios Vrousai (21) en Vangelis Pavlidis (20) is tweederde van het supertrio VIP nog over en ook zonder Isak laten de talenten hele mooie dingen zien: Pavlidis is zelfs topscorer van Nederland momenteel. Het Griekse duo was tot dusver verantwoordelijk voor alle (!) Tilburgse treffers dit seizoen. Bij Willem II dansen ze met het duo vooralsnog de Sirtaki.

Puntloos En Chaotisch Zwolle

Het is nog niet het seizoen van PEC Zwolle. De Zwollenaren staan puntloos onderaan, kregen tot nu toe iedere wedstrijd drie doelpunten tegen en scoorden zelf nog maar twee keer. Het is duidelijk dat John Stegeman de juiste samenstelling nog niet gevonden. Tegen Vitesse (3-0) stelde de trainer afgelopen vrijdag zes middenvelders op, waarvan twee in de verdediging (Gustavo Hamer en Rick Dekker) en één in de aanval (Iliass Bel Hassani). Thomas Bruns werd onlangs aan de selectie toegevoegd en met verloren zoon Mustafa Saymak hebben de Zwollenaren nog een middenvelder op de korrel. En dan heeft Stegeman met Clint Leemans, die overigens wel mag vertrekken, nóg een optie voor de middelste linie. Kortom: veel middenvelders, terwijl de verdediging niet op orde is. Etiënne Reijnen voldoet vooralsnog niet als defensieleider en nieuwkomers Sam Kersten en Sai van Wermeskerken houden hoofdzakelijk de bank warm. Stegeman moet het snel op de rit krijgen, want de komende speelrondes móéten er met wedstrijden tegen Sparta, FC Emmen en RKC Waalwijk punten worden gepakt. 

En dan nog even dit...

Bryan LiNSsen

Veel teams ongeslagen

Feyenoord te veel in balans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen