INTERVIEW | "De tijd van Pablo Escobar was voor hem realiteit"

22 september 2019, 08:44   Bijgewerkt: 22 september 2019, 14:18

In de nieuwe serie Street Kings in Jail bezoekt Edward van Gils - de Godfather of Street Football - gevangenissen in Brazilië, Colombia, Duitsland en Nederland. Dat doet hij samen met iconen Gilberto Silva, Juan Pablo Angel, Kevin Kuranyi én Ruud Gullit. De voormalig voetbalsterren leerden in hun jeugd ook leven met de wetten van de straat.

Voetbal werd voor Van Gils zijn redding. Hij verprutste een profcarrière voordat 'ie überhaupt begonnen was. Van Gils dreigde in zijn jeugd op het verkeerde pad te komen, maar nam net op tijd de juiste afslag. Nu is hij in de wereld van het straatvoetbal beroemd. De koning van de straat speelt bijvoorbeeld een rol in FIFA Volta, een nieuwe modus in het spel FIFA20.

Ruud Gullit Edward van Gils

Ruud Gullit Edward van Gils

Welke indrukken kreeg je in de gevangenissen?

"Per land is het heel verschillend. Ook Colombia en Brazilië zijn een wereld van verschil. Brazilië is in onze ogen vele malen gevaarlijker en rauwer. We konden niet naar de Braziliaanse gevangenis waar we naartoe wilden. De grootste baas van de PCC (beruchte gang, red.) zat in de isoleercel. Als hij zijn vrouw en kinderen niet mocht zien, zou hij ons pakken. Op de dag dat we zouden komen, zijn er 56 mensen vermoord. In Colombia werden we ook bedreigd, maar ik voelde mij er een stuk veiliger. Daar stonden op een gegeven moment honderd gedetineerden om ons heen. Sommigen zaten wapens te maken op de grond. Dan voel je je wel geïntimideerd."

Waarom heb je gekozen voor Gullit, Gilberto Silva, Angel en Kuranyi?

"In de selectie hebben we gekeken of ze in het format passen. Hoe zijn ze opgegroeid? Voelen ze zich betrokken bij het onderwerp? Ik had een goede connectie met alle jongens. Ruud is zo'n beetje de voetbalvader van Nederland. Ook zijn houding vind ik fijn: spontaan en eerlijk. Juan Pablo is zo betrokken bij de jongeren en de problemen in zijn land. Gilberto Silva heeft kinderen van dezelfde leeftijd die hij tegenkwam in de gevangenis. En Kuranyi? Dat is echt een geweldige man."

{image[336969][right-half][]}Welk verhaal van welke speler maakte het meeste indruk op je?

"Dat van Juan Pablo. Hij groeide op in de tijd van Pablo Escobar. De problemen die daar toen speelden, waren voor hem realiteit. Hij voetbalde op straat. Dan kon er zomaar een busje stoppen met iemand die zo even een paar kogels over het veld sprayde. Lagen er allemaal dode kinderen op het veld, terwijl ze maar één van hen moesten hebben. Heel heftig om te horen. Toen ik met hem sprak over de dood van Andrés Escobar (vermoord vanwege zijn eigen doelpunt op het WK 1994, red.), was hij aangeslagen. Escobar had Juan Pablo ontdekt en voorgesteld aan de trainer van Atletico Nacional (Angels eerste club). Maar Escobar zag Juan Pablo nooit debuteren."

Waren de verhalen van hen confronterend voor jou?

"Eerder de verhalen van de gedetineerden. Die hebben veel gelijkenissen met mijn levensloop, tot een bepaald punt. Ik mag blij zijn dat ik op een gegeven moment een andere keuze heb gemaakt. Voetbal is daarin mijn redding geweest. En uiteraard een aantal mensen die met mij aan de slag gingen en mij de waarheid vertelden. Dat heb je ook nodig, maar dat moet je alsnog ook kunnen accepteren."

Wat is het meest schrijnende wat je hebt gehoord in de gevangenis?

"Het verhaal van de jongen uit Brazilië. Ik was mij totaal niet bewust van hun vijanden. Die jongen vertelde mij dat hij vluchtte voor de politie. Hij werd mishandeld, misbruikt en op zijn keel werden sigaretten uitgedrukt. Die jongens weten niet of ze hun moeder 's avonds weer terug zien."

{image[336970][right-half][gevangenis]}Wat betekent voetbal voor hen in de gevangenis?

"Ik vroeg dat aan een getalenteerde jongen in Colombia. Alles wat binnen de gevangenis gebeurt, herinnert hem eraan dat hij iets fouts heeft gedaan. Op zijn kussen staat 'prison Bogata', op zijn deken staat 'prison Bogata', voor het eten moet hij in de rij staan en ook voor de douche staat hij in de rij. Alleen wanneer hij voetbalt, voelt het voor hem alsof hij buiten de gevangenis is. Het veld voor hem is hetzelfde, het spel, de bal. Dat laat zien hoe powerfull voetbal is. Hoe lang ze ook zitten, wat ze ook gedaan hebben: op het moment dat ze op het voetbalveld staan, zijn ze even vrij."

Street Kings in Jail is te zien op Insight.TV of via KPN op kanaal 38 en 692 (UHD)

Door: Steven Koelma 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen